Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Εκπέμπουν SOS οι οικονομολόγοι | Εφημερίδα των συντακτών

Εκπέμπουν SOS οι οικονομολόγοι | Εφημερίδα των συντακτών


Εκπέμπουν SOS οι οικονομολόγοι

Του Μπάμπη Μιχάλη

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στους απανταχού οικονομολόγους η απόφαση «διάσωσης» της Κύπρου που οι χθεσινοί «Financial Times» δεν δίστασαν να αποκαλέσουν στο editorial τους ως «πέτρα δεμένη στον λαιμό».

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα υποστηρίζει ότι με την απόφαση για την Κύπρο η ευρωζώνη επιστρέφει στις παλιές της συνήθειες. «Αντιμέτωποι με ένα κράτος-μέλος που πνίγεται, αντί να πετάξουν ένα σωσίβιο, οι ηγέτες προτίμησαν να δέσουν μια πέτρα στον λαιμό του», τονίζουν χαρακτηριστικά. Η απόφαση, γράφουν, προδίδει αυτούς που έχουν να χάσουν τα περισσότερα και έχουν να απολογηθούν για τα λιγότερα… δεν οδηγεί τις τράπεζες σε άμεση αναδιάρθρωση…πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή προκειμένου να πληρώσουν οι πιο φτωχοί και να βοηθηθούν οι πιο πλούσιοι. Οι «Financial Times τονίζουν ότι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη είναι σημαντικοί καθώς υπονομεύονται τα σχέδια συνοριακής ασφάλισης των καταθέσεων και τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης. Ακόμη πιο μεγάλος είναι ο πολιτικός κίνδυνος, προειδοποιούν.

Ο επικεφαλής της Pimco, Ελ Εριάν, θεωρεί ότι η απόφαση για την Κύπρο είναι και μπερδεμένη και επικίνδυνη προσέγγιση και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές παρενέργειες. Θεωρεί ότι η απόφαση επιβολής φόρου σε όλες τις καταθέσεις και όχι μόνο τις μεγάλες -τιμωρώντας έτσι όλα τα τμήματα του πληθυσμού- αποτελεί μια πολύ οπισθοδρομική προσέγγιση η οποία υπονομεύει ταυτόχρονα την παραδοσιακή διασφάλιση των καταθέσεων σε όλον τον κόσμο. Προειδοποιεί για το ενδεχόμενο πολιτικών αντιδράσεων και κοινωνικής αναταραχής στην Κύπρο αλλά και για υπονόμευση της πρόσφατης ήρεμης συμπεριφοράς πιστωτών και καταθετών στην Ευρώπη.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος, ο Γερμανός Πέτερ Μπόφινγκερ προειδοποιεί για κίνδυνο γενίκευσης της ανασφάλειας των καταθετών στην ευρωζώνη και μαζικής απόσυρσης καταθέσεων. Ο καθηγητής Οικονομίας και μέλος της «Επιτροπής των Σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση ζητά την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου και προτείνει μάλιστα τη σταθεροποίησή της χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών καταθετών. Προειδοποιεί για αναζωπύρωση της ευρωκρίσης και τονίζει ότι με τη συμμετοχή των αποταμιευτών «διαρρηγνύεται το δεύτερο τείχος προστασίας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος» μετά τον Οκτώβριο του 2010, όταν αμφισβητήθηκε η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. «Εκτοτε τα κρατικά ομόλογα δεν είναι πλέον σίγουρα. Αυτό ισχύει τώρα και για τις καταθέσεις των αποταμιευτών. Είναι το δεύτερο ταμπού που σπάει. Ελλοχεύει ο κίνδυνος οι καταθέτες σε άλλες χώρες να νιώσουν ανασφαλείς και να κλείσουν τους λογαριασμούς τους».

Τέλος, ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν γράφει στο μπλογκ του ότι η ιστορία της Κύπρου έχει φανερές ομοιότητες με τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Ισλανδίας και με ιδιαίτερο συστατικό το ξέπλυμα του ρώσικου βρόμικου χρήματος. Οπως εξηγεί, και οι τρεις νησιωτικές χώρες γνώρισαν ραγδαία ανάπτυξη ως τραπεζικοί παράδεισοι. Στο τέλος όμως κατέληξαν με τραπεζικά συστήματα που ήταν πολύ μεγάλα για να διασωθούν. Ο Κρούγκμαν εκτιμά ότι η Κύπρος θα χρειαστεί ένα τεράστιο δάνειο από την τρόικα και ότι όρος γι” αυτό το δάνειο θα είναι η αυστηρή λιτότητα. Οπως επισημαίνει, αυτό είναι η αρχή ενός ατελείωτου ασύλληπτου πόνου.




19/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: