Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Μαυραγάνης στο ΣΚΑΙ 100,3: Καμιά απόφαση για τα αγροτεμάχια


Μαυραγάνης στο ΣΚΑΙ 100,3: Καμιά απόφαση για τα αγροτεμάχια

Διέψευσε ταυτόχρονα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για φορολόγηση των αγροτεμαχίων λέγοντας πως δεν γνωρίζει πως προέκυψαν.

Διέψευσε μέσω του ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Όπως είπε δεν γνωρίζει πως προέκυψαν αυτά τα σενάρια τονίζοντας ταυτόχρονα πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάζονται διάφορα στοιχεία.

"Δεν έχουμε καταλήξει σε αποφάσεις για την φορολογία των αγροτεμαχίων. Εξετάζουμε τα διάφορα στοιχεία σχετικά με την ακίνητη περιουσία με γνώμονα την δικαιότερη κατανομή των βαρών και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης" διευκρίνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την έλλειψη στοιχείων καταγραφής των αγροτεμαχίων αλλά και της ακίνητης περιουσίας είπε πως το υπουργείο διαθέτει την καταγραφή μέσω των δηλώσεων Ε9 ενώ υπάρχουν και στοιχεία από την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών.

Παράλληλα, τόνισε πως "εντός του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των στοιχείων του περιουσιολογίου στη μερίδα του κάθε φορολογούμενου χωρίς όμως να ταλαιπωρούνται οι πολίτες παρά μόνο αν χρειαστεί να γίνουν διευκρινήσεις ή διορθώσεις".

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο είπε πως δεν θα κατατεθεί ενιαίο.

Έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρωτοβουλίες για τη σύνταξη του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, και του κώδικα φορολογικών διαδικασιών ενώ παράλληλα μελετάτε η απλοποίηση της απεικόνισης των συναλλαγών.

Σε ότι αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τόνισε πως έχει μπει μία στέρεη βάση με γνώμονα τη διεθνή πρακτική και το νέο σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα.

"Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης" είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως "ο ποσοτικός στόχος είναι να συλληφθεί ένα σημαντικό τμήμα της φοροδιαφυγής".

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι η αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων όπου αυτό απαιτείται.

«Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν λύνεται με ευχολόγια» είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας «ότι τώρα όμως που λαμβάνουμε πρωτοβουλίες φαίνεται ότι κάποιοι δεν το επιθυμούν»

Όσον αφορά τις νέες τεχνικές ελέγχου ο Υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η στόχευση θα γίνεται πλέον με κριτήρια κινδύνων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και όπως συμβαίνει και σε άλλες προηγμένες χώρες.

Τέλος, ερωτηθείς για τη λίστα Λαγκάρντ είπε πως υπάρχει εισαγγελική παραγγελία και με βάση αυτή προχωρά και το ελεγκτικό κομμάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: