Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Μείωση “δια νόμου” περίπου κατά 15% στις τιμές της εφορίας από τα τέλη του 2013 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ως βάση τις τιμές της αγοράς Άρον-άρον τρέχουν να αλλάξουν τις αντικειμενικές για να ικανοποιήσουν την τρόικα


Μείωση “δια νόμου” περίπου κατά 15% στις τιμές της εφορίας από τα τέλη του 2013 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ως βάση τις τιμές της αγοράς

Άρον-άρον τρέχουν να αλλάξουν τις αντικειμενικές για να ικανοποιήσουν την τρόικα

Του Κωστή Πλάντζου
"Για τα μάτια της τρόικας", που επιστρέφει στις 4 Ιουνίου και θα ελέγξει αν τηρήθηκε η μνημονιακή υποχρέωση (προαπαιτούμενο) για την επόμενη δόση των δανείων, η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο μηχανισμό υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, θα πρέπει έως τις 8 Ιουλίου το αργότερο να παραδώσει το πόρισμά της.
Ωστόσο, αρμόδιες πηγές του υπουργείου διευκρίνιζαν πως δεν είναι στα πλάνα της επιτροπής να αλλάξει τις αντικειμενικές τιμές της εφορίας από φέτος. Ως τον Ιούλιο θα προταθεί μόνο ο νέος μηχανισμός αυτόματης αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών, αλλά όχι οι τιμές “βάσης” για τον υπολογισμό τους. “Είναι πολιτικά ευαίσθητο θέμα, αγγίζει τον κόσμο και την αγορά, για αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να πει επίσημα τι θα κάνει από τώρα”, εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Δεν υπάρχει αγορά, δεν υπάρχει τιμή
Ο νέος μηχανισμός αυτόματης αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών θα ισχύσει πιθανότατα από το 2014, αλλά θεωρείται αδύνατο από πολιτικής άποψης να γίνει άμεσα, επειδή αυτή τη στιγμή η κτηματαγορά είναι πάρα πολύ “ρηχή”.
“Δεν υπάρχει αγορά, δεν γίνονται συναλλαγές, είναι στο μηδέν”, εξηγεί υψηλόβαθμος παράγοντας  του υπουργείου Οικονομικών. “Υπάρχει τεχνική στρέβλωση. Τι θα έδειχνε το πόρισμα της Επιτροπής, αν άλλαζε τις τιμές από εφέτος; Σε ακριβές περιοχές οι αντικειμενικές θα έπρεπε να πέσουν. Κάτι τέτοιο όμως θα σημαίνει ελάφρυνση των όποιων πλούσιων 'ντηλάρουν' μέσα στην κρίση σε χαμηλές τιμές σε αυτές τις περιοχές-'φιλέτα'. Αντιθέτως, στις λαϊκές και υποβαθμισμένες περιοχές με τις χαμηλές εμπορικές και αντικειμενικές τιμές, όπου γίνονται κάποιες μικρές συναλλαγές, θα έπρεπε να ανέβουν! Αυτό θα επιβάρυνε τα λαϊκά νοικοκυριά, την ώρα που θα είχε ελαφρύνσεις για το… μεγάλο κεφάλαιο”.
Το πιο σημαντικό, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, είναι πως ένας νέος μηχανισμός αλλαγής των τιμών με βάση τις ελάχιστες εμπορικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται σήμερα, θα ήταν αναξιόπιστος.
Η λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο είναι, ειδικά και μόνο για φέτος,  να προχωρήσει σε “οριζόντια μείωση τιμών”. Ειδικά οι συντελεστές εμπορικότητας είναι εκτός πραγματικότητας, για αυτό οι αντικειμενικές τιμές της εφορίας θα πέσουν περισσότερο στα επιχειρηματικά ακίνητα.  “Από το καλοκαίρι ο νέος μηχανισμός υπολογισμού των αντικειμενικών θα υπάρχει, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, που θα αντανακλούν τις αξίες στην αγορά”, λένε στο υπουργείο  Οικονομικών.
Αυτό το αναγνωρίζει και η τρόικα,  για αυτό έδωσε και την τρίμηνη παράταση στην εκπλήρωση της υποχρέωσης του Μνημονίου. Στο υπουργείο εκτιμούν πως τον Ιούνιο οι ελεγκτές θα εκτιμήσουν το πρόβλημα και θα καταλάβουν και αυτοί ότι η ανυπαρξία αγοραπωλησιών δεν επιτρέπει να εξαχθούν με ασφάλεια νέες αντικειμενικές από φέτος.
Πώς θα μειωθούν οι τιμές
Για το λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν πως προς το τέλος του έτους θα εξαγγελθεί ο νέος μηχανισμός, με την παραδοχή όμως πως δεν είναι έτοιμος να δώσει αξιόπιστες αντικειμενικές τιμές, εάν πρώτα δεν κινηθεί η αγορά. Με απόφαση υπουργού ή δια νόμου όμως, όπως έκανε με το ΕΕΤΗΔΕ, θα προχωρήσει σε γενικευμένες μειώσεις πχ 15% από τις αντικειμενικές του 2007 που ισχύουν και σήμερα.
Ο νέος μηχανισμός θα δουλεύει, θα μπαίνουν διαρκώς περισσότερα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές στη βάση δεδομένων, αλλά μόνο από τα μέσα ή τα τέλη του 2014 θα είναι έτοιμος για μπορεί η εφορία “να πατήσει το κουμπί” και να βγει το σωστό νούμερο.


Πηγή: Άρον-άρον τρέχουν να αλλάξουν τις αντικειμενικές για να ικανοποιήσουν την τρόικα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/11885/aron-aron-trehoyn-na-allaxoyn-tis-antikeimenikes-gia-na-ikanopoiisoyn-tin-troika#ixzz2TwjBucaK

Δεν υπάρχουν σχόλια: