Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟ 2014 Στο Δημόσιο σε δέκα ημέρες τα ποσά που κατάσχονται


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟ 2014

Στο Δημόσιο σε δέκα ημέρες τα ποσά που κατάσχονται

Της Μαρίας Βουργάνα
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την απόδοση στο Δημόσιο των ποσών που κατάσχονται από τις τράπεζες για ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων. Πρόκειται για το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων και αφορά κυρίως μισθούς, συντάξεις, ενοίκια που «κινούνται» μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όπου τα χρήματα δεσμεύονται μεν από τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά δεν αποδίδονται εγκαίρως στα δημόσια ταμεία. Οι τράπεζες θα πρέπει τώρα εντός δέκα ημερών να αποδίδουν στο Δημόσιο τα ποσά που έχουν κατασχεθεί εις χείρας τρίτων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών με την προθεσμία να «τρέχει» από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος, ενώ για την απόδοση των δεσμευμένων ποσών δεν θα τηρείται άλλη ειδική διαδικασία.
Σε έγγραφο του υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, σχετικά με τη δέσμευση χρημάτων από τράπεζες, διευκρινίζεται ότι «ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση σύμφωνα με τον νόμο να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο αναγκαστικά, μέτρα, αθροιστικά ή μη για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου».
Διευκρινίσεις 
Όπως τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, «στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει προστεθεί άρθρο με το οποίο καθιερώθηκε η υποχρέωση της απόδοσης των κατασχεθέντων στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση εντός δέκα ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος, χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας».
Οι διευκρινίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε έγγραφο του κ. Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, για τα δεσμευμένα χρήματα οφειλετών στο Δημόσιο (κατάσχεση εις χείρας τρίτων) που όμως παραμένουν στη διαχείριση των τραπεζών και δεν αποδίδονται άμεσα στις οικονομικές υπηρεσίες, την ίδια ώρα που η είσπραξη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτελεί μόλις το 4% στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.
Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρεται και σε εγκύκλιο του υπουργείου (του 2006), με την οποία «η επερχόμενη αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσης απαίτησης στο Δημόσιο μετά από κατάσχεση εις χείρας τρίτου καθιστά την απαίτηση αυτή δημόσιο έσοδο και κατά συνέπεια μπορεί να επιδιωχθεί η είσπραξή της με τα μέσα διοικητικής εκτέλεσης δυνάμει νέου νόμιμου τίτλου κατά του τρίτου και βεβαίωση αυτού».
Όπως τόνισε ο κ. Μαυραγάνης, το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο ενίσχυσης και εντατικοποίησης του εισπρακτικού μηχανισμού, δίνει συνεχώς οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και τη λήψη όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, με ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους οφειλέτες. Για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών συστήθηκε η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης ιδιαίτερα σημαντικού ύψους οφειλών σε όλη την επικράτεια.
Σύμφωνα με τους μνημονιακούς στόχους, φέτος θα πρέπει να εισπραχθούν 1,9 δισ. από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και το 24,5% των «φρέσκων» οφειλών, αυτών δηλαδή που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από την αρχή του έτους. Τα παλαιά χρέη ανέρχονται σε 55,1 δισ., ενώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 2,2 δισ. στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Το 2014 το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο
Ηλεκτρονικό «μπλόκο» κατά της φοροδιαφυγής στήνει το υπουργείο Οικονομικών με το Περιουσιολόγιο το οποίο ενεργοποιείται από το επόμενο έτος όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Με βάση το περιουσιολογίο θα ελέγχονται και θα διασταυρώνονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογούμενων. Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιέχονται αναλυτικά στοιχεία για το περιουσιακό (εισοδήματα, ακίνητα, καταθέσεις), αλλά και το καταναλωτικό προφίλ των φορολογούμενων που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, ακόμα και τους λογαριασμούς τηλεφώνου, αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μαυραγάνης εντός τους 2013 θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο έτσι ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα το 2014. Συγκεκριμένα απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ν.Τσούκαλη, επεσήμανε πως η ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου αποτελεί μια από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αλλά και κύρια προϋπόθεση για την εφαρμογή δίκαιου φορολογικού συστήματος και για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο υφυπουργός υποστήριξε πως το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι η ολοκλήρωση της πιστής καταγραφής των ακινήτων, ενώ τόνισε πως η δεύτερη παρέμβαση στήριξης του περιουσιολογίου είναι η δήλωση για πρώτη φορά φέτος όλων των εισοδημάτων, ανεξάρτητα εάν φορολογούνται ή απαλλάσσονται ή αν είναι αυτοτελώς φορολογούμενα ή κανονικά φορολογούμενα. «Το όλο εγχείρημα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου απαιτεί κάποιο χρόνο διότι για τη συγκέντρωση των πληροφοριών θα πρέπει να συμπληρωθεί με κανόνες ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων και στην κατεύθυνση αυτή έχουμε αποφασίσει να υπάρχουν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες», είπε ο κ. Μαυραγάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: