Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2015-2016 | Εφημερίδα των συντακτών

Πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2015-2016 | Εφημερίδα των συντακτών


Πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2015-2016

Η ΓΝΩΣΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ…

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

Πάτε καλά, αλλά θα πρέπει να πάρετε και άλλα μέτρα… Δεν αλλάζουν τροπάριο οι Βρυξέλλες, υπό την καθοδήγηση του Φινλανδού επιτρόπου Ολι Ρεν, που ενεργεί πλέον ανοιχτά ως ο άνθρωπος του Βερολίνου.

Σε έκθεση με ημερομηνία 7 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και 2014, αλλά θα χρειαστεί να ληφθούν κι άλλα πρόσθετα μέτρα το 2015 (1,8% του ΑΕΠ) και το 2016 (2% του ΑΕΠ)… Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αποφέρουν μεταξύ 7,5 και 8 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της εν λόγω διετίας.

Φυσικά, η κυβέρνηση θα εκτελέσει, όπως άλλωστε συνηθίζει, χωρίς καμία αντίρρηση κατά γράμμα τις εντολές της Επιτροπής για λήψη πρόσθετων μέτρων κατά τη διετία 2015-2016.

Απλώς θα προσπαθήσει, αρχικά τουλάχιστον, να υποβαθμίσει τη σημασία τους για τους Ελληνες πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να μείνουν στην εκτίμηση του Ο. Ρεν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε «πρόσθετα αποφασιστικά βήματα» για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης το 2013 και 2014… Το 2015 και 2016, όμως, τίποτε δεν είναι σίγουρο…

Η γνωστή τακτική: εύσημα στην κυβέρνηση –όπως και στις άλλες κυβερνήσεις των χωρών του Νότου– για να σταθεί κάπως στα πόδια της και από την άλλη πλευρά αναγγελία νέων μέτρων για να δέσει η επιτυχία του προγράμματος… Κατά τον Ολι Ρεν, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον στο 0% του ΑΕΠ το 2013, 1,5% του ΑΕΠ το 2014, 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Οι αριθμοί προηγούνται των ανθρώπων…

Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φροντίζει στην έκθεσή της να υπενθυμίσει ότι έχουν γίνει παραλείψεις και δεν έχουν επιτευχθεί ορισμένοι στόχοι, όπως θα έπρεπε… Και το ίδιο παιχνίδι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2020…

Εντυπώσεις

Πάντως, χθες το βράδυ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Με την επισήμανση ότι «το μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε δεν έχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος νέων μέτρων για το 2015-2016. Το αντίθετο, έχει σαφείς αναφορές στις καλύτερες από τις εκτιμήσεις επιδόσεις της χώρας» και διευκρινίσεις του τύπου «το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για το 2015-16 εκτιμούμε ότι θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις του 2013-14» το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να αναστρέψει τα νέα δεδομένα που προέκυπταν από την έκθεση της Επιτροπής.

……………………………………………………………..

Eurogroup: Διπλή δόση υπό όρους

getFile (32)Για ακόμη μια φορά οι εταίροι και οι Βρυξέλλες κρατούν από το χαλινάρι την κυβέρνηση για να χορηγήσουν τη διπλή δόση ύψους 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Κατά τη χθεσινή σύνοδο της ευρωζώνης, εγκρίθηκε η εκταμίευση της εν λόγω δόσης προς την Ελλάδα που αφορά τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά με δόσεις και εάν εκπληρωθούν μια σειρά από δεσμεύσεις.

Τα 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν την επόμενη βδομάδα και τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ εντός του Ιουνίου. Η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε με αισιόδοξες δηλώσεις του Ολλανδού προέδρου των 17 Γερούν Ντάισελμπλουμ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την προειδοποίηση ότι δεν τηρήθηκαν μία σειρά από δεσμεύσεις των Αθηνών, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, η συνέχιση και ολοκλήρωση της απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων και η διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, που είπε αμέσως «ναι» σε όλα, προσπάθησε να τα μαζέψει, υποστηρίζοντας ότι οι όροι του Ντάισελμπλουμ αφορούν τις γενικές κατευθύνσεις και πως οι όροι για τη δόση του Ιουνίου είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που υπάγεται στο ΥΠΕΚΑ, η προώθηση της νομοθεσίας για τη διαφθορά και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Επίσης, αναφερόμενος στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πρόσθετα μέτρα το 2015 και 2016, ο υπουργός είπε ότι δεν τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων και «θα γνωρίζουμε το δημοσιονομικό κενό» όταν θα δούμε πώς θα πάει η ανάπτυξη…
14/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: