Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

«Σαφάρι» σε 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων | Εφημερίδα των συντακτών

«Σαφάρι» σε 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων | Εφημερίδα των συντακτών


«Σαφάρι» σε 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Υποθέσεις αγοράς ακινήτων, κληρονομιάς και γονικής παροχής ξαναβγαίνουν από τα συρταρια των ΔΟΥ

Του Μάριου Χριστοδούλου

getFile (3)«Φορο-σαφάρι» για περισσότερες από 250.000 εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών για τις οποίες ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραγραφής.

Στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις υποθέσεις που βρίσκονται στα συρτάρια των ΔΟΥ για περίπου δέκα χρόνια να περάσουν από τον έλεγχο της Εφορίας. Η κίνηση αυτή θα εξυπηρετήσει τα εισπρακτικά σχέδια της κυβέρνησης. Με απόφαση του Γιώργου Μαυραγάνη ορίστηκε επιτροπή η οποία θα καθορίσει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει ο έλεγχος στους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πρόκειται για υποθέσεις αγοράς ακινήτων, δωρεάς, κληρονομιάς, γονικής παροχής ακινήτων που κατά τη μεταβίβασή τους δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καθώς και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι δεν αποδέχτηκαν τη φορολογητέα αξία του ακινήτου όπως την προσδιόρισε ο προϊστάμενος της ΔOY και πλήρωσαν τον φόρο με βάση τη δήλωση που οι ίδιοι υπέβαλαν στην Εφορία, με αποτέλεσμα η υπόθεσή τους να παραμένει «ανοιχτή» μέχρι να διενεργηθεί ο φορολογικός έλεγχος και να προσδιοριστεί η οριστική αξία του ακινήτου.

Επαλήθευση

Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών από την πλευρά τους θα επαληθεύουν μια σειρά από στοιχεία, που έχουν να κάνουν με την αξία των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν και το ύψος του φόρου που πληρώθηκε ή δεν καταβλήθηκε λόγω της φοροαπαλλαγής που επικαλέστηκε ο φορολογούμενος.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που πρόκειται να ελεγχθούν είναι οι υποθέσεις ακινήτων με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον καθώς αφορούν μεταβιβάσεις οικοπέδων, σπιτιών ή κατασκευών μεγάλης αξίας π.χ. άνω των 500.000 ευρώ και σε περιοχές-φιλέτα της χώρας.

Οπως διαπιστώθηκε, σήμερα έχουν συσσωρευτεί στις εφορίες δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις κεφαλαίου, που κινδυνεύουν να παραγραφούν στο τέλος του έτους λόγω της παρέλευσης του χρονικού ορίου (10ετία). Αν δεν κλείσουν, το Δημόσιο θα χάσει σημαντικά έσοδα από τους φόρους μεταβίβασης.

Οι ΔOY, λόγω μειωμένου προσωπικού, δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τις εν λόγω υποθέσεις και, ως εκ τούτου, οι φάκελοι παραμένουν ανοιχτοί, με αποτέλεσμα αφενός να συνεχίζεται η εκκρεμότητα για τους φορολογουμένους και αφετέρου το Δημόσιο να μην εισπράττει τους φόρους που αναλογούν στην πραγματική αξία των ακινήτων.

Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα επιταχύνει την περαίωση των συγκεκριμένων υποθέσεων συντάσσοντας σχετικό πόρισμα το οποίο θα παραδώσει μέχρι τις 20 Ιουλίου στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα κληθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία από υποθέσεις κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και φόρου ακίνητης περιουσίας καταβάλλοντας πρόσθετους φόρους για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.




22/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: