Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

«Καπέλο» έως 40% στους οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους


Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 09:59

«Καπέλο» έως 40% στους οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
«Καπέλο» έως 40% στους οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους
Χρωστάς 5000 ευρώ στο δημόσιο; Θέλεις να αποπληρώσεις την οφειλή σε 100 δόσεις όπως «διαφημίζει» η ρύθμιση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών; Αν δεχτείς να δηλώσεις στην εφορία και το τελευταίο ευρώ της κατάθεσής σου, αν γνωστοποιήσεις κάθε περιουσιακό στοιχείο και αν προβλέψεις ποιο θα είναι το μελλοντικό σου εισόδημα, αν έχεις τραπεζικό λογαριασμό και δεχτείς να υπογράψεις αίτημα «πάγιας εντολής» για να εισπράξει η εφορία τα λεφτά της, τότε θα σου δώσουν το δικαίωμα να πληρώνεις 69,95 ευρώ τον μήνα για 100 μήνες.
Γράφει: Θάνος Τσίρος
Τι ποσό προκύπτει αν γίνει ο πολλαπλασιασμός; 6995 ευρώ. Πράγματι, για να εξοφλήσεις το χρέος των 5000 ευρώ, θα πληρώσεις 2000 ευρώ –ή 40%- περισσότερα.
Χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στο τετράμηνο του 2013, οι «φρέσκιες» ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ ενώ μόλις μέσα σε έναν μήνα προστέθηκε ένα δισεκατομμύριο ευρώ στα συνολικά χρέη των πολιτών προς την εφορία. Επίσης, οι παλαιές οφειλές –αυτές που έχουν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος του 2012- παραμένουν σταθερά πάνω από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι ενώ οι πολίτες δείχνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν –ασφαλώς παίζει ρόλο και το γεγονός ότι επί τόσους μήνες υπήρχε η αναμονή για τη νέα ρύθμιση- το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζει τελικώς μια «δρακόντεια» ρύθμιση η οποία είναι:
1. Πρώτον πανάκριβη λόγω του υψηλού επιτοκίου του 8,5% με το οποίο προσαυξάνονται οι οφειλές και
2. Δεύτερον εξαιρετικά απαιτητική. Δεν είναι μόνο το «ξεσκόνισμα» της περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη. Είναι και το γεγονός ότι σε συνθήκες παντελούς έλλειψης ρευστότητας, για να ρυθμίσει κάποιος όλες τις παλαιές οφειλές, πρέπει προηγουμένως να τακτοποιήσει –με ακόμη σκληρότερους όρους και λιγότερες δόσεις- τα χρέη του 2013 αλλά και να είναι συνεπέστατος τόσο στις υποχρεώσεις απέναντι στη ρύθμιση όσο και στα «χαράτσια» που θα καταφτάσουν από εδώ και στο εξής (φόρο ακινήτων, χαράτσι ΔΕΗ, φόρο εισοδήματος τέλη κυκλοφορίας κλπ)
Κι αν δεν τα καταφέρει κάποιος; Κατασχέσεις και πάλι κατασχέσεις: κυρίως των καταθέσεων και των απαιτήσεων εις χείρας τρίτων καθώς σε αυτά τα δύο μέτωπα, το δημόσιο μπορεί να πάρει γρηγορότερα «ζεστό» χρήμα κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα ακίνητα όπου οι διαδικασίες και χρονοβόρες είναι και κοστοβόρες.
Τα πλεονεκτήματα της ρύθμισης –αποπληρωμή της οφειλής σε έως 100 δόσεις με καταβολή 15 ευρώ τον μήνα- θα ισχύσουν για λίγους και υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Καταρχήν, ο αριθμός των δόσεων προκύπτει από το εισόδημα σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής.
1. Αν το μηνιαίο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ, τότε η δόση διαμορφώνεται στο 5% του εισοδήματος. Από 500-1000 ευρώ τον μήνα, η δόση φτάνει στο 6%, από 1000 έως 1500 στο 7%, από 1500 έως 2000 ευρώ στο 10% από 2000 έως 5000 ευρώ στο 20% και από 5000 ευρώ και πάνω στο 30%.
2. Αφού υπολογιστεί ο αριθμός των δόσεων -ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν φτάνει τον αριθμό 100 αν το εισόδημα είναι υψηλό εκτός και αν το χρέος είναι τερατώδες- προστίθεται και ο τόκος (θα υπολογίζεται με σταθερό επιτόκιο 8,5%) προκειμένου να προκύψει το τελικό ποσό που θα καταβάλλει κάθε μήνα ο ενδιαφερόμενος.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και αποδεικνύουν το τι ακριβώς θα γίνει στην πράξη:
1. Οφειλέτης χρωστάει 3000 ευρώ αλλά το εισόδημά του έχει περιοριστεί στα 600 ευρώ τον μήνα. Θα του επιτρέψουν να εξοφλήσει σε 83 δόσεις. Ωστόσο, το ύψος της κάθε δόσης δεν θα είναι το 6% του εισοδήματος δηλαδή 36 ευρώ. Θα είναι 47,79 ευρώ λόγω των τόκων. Τα 3000 ευρώ θα κοστίσουν 3982,33 ευρώ αν συμπεριληφθούν και οι τόκοι
2. Οφειλέτης χρωστάει 2000 ευρώ και το μηνιαίο του εισόδημα είναι επίσης 2000 ευρώ. Το χρέος του θα αποπληρωθεί το πολύ σε 10 δόσεις της τάξεως των 207,87 ευρώ η καθεμία. Δεν θα φορτωθεί με πολλές προσαυξήσεις (μόλις 78,84 ευρώ), αλλά θα αναγκαστεί να αποπληρώσει το χρέος του πολύ γρήγορα
Ενδιαφέρουσες είναι και οι απαιτητικές λεπτομέρειες της ρύθμισης:
· Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά εκτός και αν δεν υπάρχει δυνατότητα οπότε υποβάλλεται είτε στην αρμόδια εφορία, είτε στο αρμόδιο τελωνείο, είτε και σε οποιαδήποτε υπηρεσία στην οποία έχει καταγραφεί η οφειλή.
· Η καταβολή των δόσεων θα διενεργείται μέσω τραπεζών με «πάγια εντολή» η οποία τουλάχιστον δεν θα χρεώνεται. Η πάγια εντολή είναι υποχρεωτική ενώ η εφορία θα αποφασίζει από ποιο λογαριασμό θα γίνεται η αυτόματη χρέωση για τη ρύθμιση.
· Όποιοι είχαν εντάξει παλαιά χρέη (τα οποία δημιουργήθηκαν μέχρι και την 31/12/2012) σε ρύθμιση την οποία όμως σταμάτησαν να πληρώνουν μετά την 26η Απριλίου του 2013, δεν μπορούν να εντάξουν τα χρέη αυτά σε καινούργια ρύθμιση
· Η πληρωμή της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης
· Για την πληρωμή των οφειλών σε έως και 48 δόσεις, η πληρωμή της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει υποχρεωτικά έως την 31/07/2013. Προσοχή: ο κανόνας για πληρωμή της οφειλής σε 48 δόσεις είναι ο «κανόνας». Οι 100 δόσεις αποτελούν την εξαίρεση καθώς για να υπαχθεί κάποιος σε αυτό το καθεστώς, θα πρέπει να αποδείξει οικονομική αδυναμία.
· Ο οφειλέτης για να υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να δηλώνει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων όπως το ετήσιο εισόδημά του, τις επενδύσεις του, τις συμμετοχές σε εταιρείες, τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, τα οχήματα, τα ακίνητα, τις απαιτήσεις από τρίτους κλπ. Επίσης, να δηλώνει το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του
· Αν η οφειλή υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ, ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίζει βεβαίωση από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή ο οποίος θα βεβαιώνει την ορθότητα των οικονομικών στοιχείων. Ανεξάρτητος εκτιμητής μπορεί να είναι δικηγόρος, λογιστής, ή ορκωτός ελεγκτής. Για δε οφειλή άνω των 300.000 ευρώ, θα πρέπει να δεχτεί την εγγραφή υποθήκης σε ακίνητο ελεύθερο βαρών «αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της συνολικής οφειλής». Επίσης, ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή από τράπεζα.
· Ο οφειλέτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να χάσει τη ρύθμιση και ολόκληρο το ποσό της οφειλής να καταστεί άμεσα απαιτητό. Για να μην γίνει αυτό, θα πρέπει να μην υπάρξει καθυστέρηση πληρωμής πέραν της μίας δόσης, να υποβάλλονται κανονικά όλες οι φορολογικές δηλώσεις και να μην «γεννιούνται» νέες οφειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: