Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

4+1 χαράτσια πληρωτέα εδώ και τώρα


Έντυπη Έκδοση 

4+1 χαράτσια πληρωτέα εδώ και τώρα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έως το τέλος Φεβρουαρίου 2014 καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη
ΜΕ 4 ΣΥΝ έναν διαφορετικούς φόρους σε 17 δόσεις θα έρθουν αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στους επόμενους 10 μήνες, καθώς στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προβλέπεται όλοι οι φόροι και τα χαράτσια να έχουν καταβληθεί έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2014.
Τα πράγματα, μάλιστα, θα είναι πιο δύσκολα από τον Ιούλιο, όταν και θα αποσταλούν μαζικά οι πρώτες δόσεις για το «νέο» χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, οι ΦΑΠ των 2011-2012-2013, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει και η εξόφληση των δόσεων για το φόρο εισοδήματος.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν πέντε διαφορετικούς φόρους για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους.
** Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων 2012
Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή του τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών για το 2012, καθώς εκκρεμεί για τα περισσότερα νοικοκυριά η τελευταία δόση.
** Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων 2013
Από τον Ιούνιο 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μέσω της ΔΕΗ το νέο χαράτσι για τα ακίνητα. Ο υπολογισμός του θα γίνει όπως και τα προηγούμενα χρόνια, μειωμένο όμως κατά 15%. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πολλαπλασιάσουν τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού τους με το νέο μειωμένο συντελεστή του ειδικού τέλους και το συντελεστή προσαύξησης.
Το νέο χαράτσι θα είναι αυξημένο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών, καθώς θα υπολογιστεί με το μέσο όρο της τιμής ζώνης του δήμου όπου ανήκει και όχι με το σταθερό συντελεστή 3 ευρώ, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης, γερή «καμπάνα» θα πέσει και στις νεοανεγειρόμενες οικοδομές, που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν το τέλος και από φέτος θα το καταβάλλουν κανονικά.
** Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011-2012
Οι δύο ΦΑΠ θα έρθουν με ένα εκκαθαριστικό σε 500.000 ιδιοκτήτες, με ακίνητα και οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Οι συντελεστές που θα υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2011 είναι κλιμακούμενοι από 0,2% έως και 2% επί της αξίας των ακινήτων. Οπως αναφέρει το πολυνομοσχέδιο, η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 7 δόσεις, το αργότερο έως και τον Φεβρουάριο του 2014.
** Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2013
Σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να πληρωθεί και ο ΦΑΠ του 2013. Ο φόρος υπολογίζεται με αφορολόγητο 200.000 ευρώ και κλιμακούμενους συντελεστές 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.
*** Τακτοποίηση αυθαιρέτων
Παρά την εμπλοκή με το νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την ψήφιση του νέου νόμου, που θα ανανεώσει την τακτοποίηση αλλά και τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Από τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις για αυθαίρετα και υπαίθριους, το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει περί τα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ με το νέο νόμο αναμένονται ακόμα 5 δισ. ευρώ.
Το Δημόσιο υπολογίζει να συγκεντρώσει από τη φορολογία ακινήτων φέτος άνω των 3,2 δισ. ευρώ, προκαλώντας «ασφυξία» στους ιδιοκτήτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: