Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Οι προϋποθέσεις και το εξαιρετικά αυστηρό το πλαίσιο υπαγωγής στη ρύθμιση «ύστατης ευκαιρίας» Ολη η εγκύκλιος για τις ρυθμίσεις από 48 μέχρι 100 δόσεις για τις οφειλές στα Ταμεία


Οι προϋποθέσεις και το εξαιρετικά αυστηρό το πλαίσιο υπαγωγής στη ρύθμιση «ύστατης ευκαιρίας»

Ολη η εγκύκλιος για τις ρυθμίσεις από 48 μέχρι 100 δόσεις για τις οφειλές στα Ταμεία

της Μαίρης Λαμπαδίτη
Ανάσα για τους μικρο οφειλέτες έως 5.000 ευρώ που θα μπορούν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως και σε 100 δόσεις, δίνει η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
Ωστόσο το πλαίσιο υπαγωγής στη νέα ρύθμιση «ύστατης ευκαιρίας» είναι εξαιρετικά αυστηρό καθώς οι οφειλέτες θα πρέπει να δηλώνουν με ακρίβεια τα περιουσιακά τους στοιχεία (από αυτοκίνητα μέχρι τραπεζικούς λογαριασμούς), ενώ για τις μεγάλες οφειλές θα απαιτείται ακόμα και η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα.
Η ρύθμιση, που θα ονομάζεται νέα αρχή, απευθύνεται σε τουλάχιστον 300.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία.
Όσοι δεν μπορέσουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα έχουν το δικαίωμα να μπουν στο "πάγιο σύστημα" με τον αριθμό των δόσεων να πέφτει στις 12.
Με βάση την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών έως και σε 48 δόσεις. Κατ' εξαίρεση οι δόσεις μπορεί να φτάνουν ακόμα και τις 100 (ή το ελάχιστο ποσό δόσης να είναι 50 ευρώ) για φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ.
Στη ρύθμιση υπάγονται καθυστερούμενες οφειλές έως την 31 Δεκεμβρίου 2012 μετά των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών.
Αν υπάρχουν οφειλές και το 2013 θα πρέπει να «διακανονιστούν» κατά προτεραιότητα μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων  και στη συνέχεια ο οφειλέτης θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των προηγούμενων οφειλών.
Σε περίπτωση που δείξει ασυνέπεια στην καταβολή των δόσεων, μετά το δεύτερο μήνα καθυστέρησης καταβολής της δόσης  (συν την τρέχουσα οφειλή) εξοστρακίζεται από την ρύθμιση και χάνει το δικαίωμα  να συμμετέχει σε μελλοντικές ρυθμίσεις.  
Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση πρέπει να αποδείξει την  βιωσιμότητα του διακανονισμού  δίνοντας εμπράγματες εξασφαλίσεις  στο ταμείο.
Επιπλέον δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη
- Καθυστερούμενες έως την 31η Δεκεμβρίου 2012 οφειλές, οι οποίες τελούν σε αναστολή είσπραξη.
- Καθυστερούμενες έως την 31η Δεκεμβρίου 2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον επιλεγεί πρόγραμμα ρύθμισης με μικρότερο ή ίσο αριθμό δόσεων
Εξαιρούνται και δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατά αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.
Οι προϋποθέσεις υπαγωγής είναι οι εξής:
1. Η αίτηση υπαγωγής δύναται να υποβληθεί άπαξ στις αρμόδιες υπηρεσίες σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Η διάρκεια του διακανονισμού δεν δύναται να εκτείνεται πέραν της 30ης Ιουνίου 2017.
- Καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2013 και εφεξής
- Όσοι οφείλουν εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2013 εφόσον καταβάλλουν τις οφειλές αυτές πριν την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.
2. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να αποδεικνύεται η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού σύμφωνα με τα υποβαλλόμενα στοιχεία
3. Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις εκ του νόμου δηλώσεις ασφάλισης μισθωτών της τελευταίας πενταετίας.
Παράλληλα απαιτούνται μία σειρά εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων ανάλογα με το ύψος της οφειλής που – όπως υποστηρίζουν στελέχη των ταμείων – θα καταστήσουν απαγορευτική την ρύθμιση για πολλές κατηγορίες οφειλετών.
- Για ποσά οφειλής από 5.000 έως 75.000 ευρώ απαιτείται υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνονται λεπτομέρειες αναφορικά με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη (ακίνητα, αυτοκίνητα, ετήσιο εισόδημα, τραπεζικοί λογαριασμοί) καθώς και πληροφορίες που περιλαμβάνουν οφειλές σε ταμεία, υπηρεσίες του δημοσίου ή πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους.
-Για ποσό οφειλής άνω των 75.000 ευρώ ο οφειλέτης προσκομίζει και βεβαίωση,  από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής καθώς και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.
-Για ποσό  οφειλής άνω των 300.000 ευρώ  πέρα από τα παραπάνω  απαιτείται  διασφάλιση της οφειλής με  προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής πλέον των επιβαρύνσεων  ή  πλήρη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου ελευθέρου βαρών αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της συνολικής οφειλής ή επί βεβαρημένου ακινήτου αντικειμενικής αξίας, αφαιρουμένων των ποσών για τα οποία έχουν εγγραφεί βάρη,  τουλάχιστον ίσης με τη συνολική οφειλή. Επίσης μπορεί να  χρησιμοποιηθεί  εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου και οποιοδήποτε άλλο τρόπο εγγύησης αποδεκτό από τις αρμόδιες αρχές των ασφαλιστικών οργανισμών.
Η ρύθμιση χάνεται – με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής και την άμεση επιδίωξη της είσπραξης της- αν ο οφειλέτης:
- Δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία οφειλή
- Δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για όσο διαρκεί η ρύθμιση
- Έχει υποβάλλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία.
H πρώτη δόση καταβάλλεται σε τράπεζες ή σε ταμειακή υπηρεσία του φορέα. Η καταβολή των άλλων  δόσεων γίνεται υποχρεωτικά με πάγια εντολή χρέωσης λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα (τον αριθμό του οποίου δηλώνει ο οφειλέτες). Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα άνω των 65ν με οφειλή έως 5.000ευρώ και όσοι δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό.


Πηγή: Ολη η εγκύκλιος για τις ρυθμίσεις από 48 μέχρι 100 δόσεις για τις οφειλές στα Ταμεία | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/12197/oli-i-egkyklios-gia-tis-rythmiseis-apo-48-mehri-100-doseis-gia-tis-ofeiles-sta-tameia#ixzz2UECiK0Pr

Δεν υπάρχουν σχόλια: