Τρίτη 21 Μαΐου 2013

«ΤΡΥΠΑ» 499 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση ίσως από Ιούλιο


«ΤΡΥΠΑ» 499 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση ίσως από Ιούλιο

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση ίσως από Ιούλιο
«Τρύπα» 499 εκατ. ευρώ εμφάνισαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι εισπράξεις του Δημοσίου από τους έμμεσους φόρους σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΦΠΑ και στους φόρους κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους δείχνουν υστέρηση κατά 449 εκατ. ευρώ στα έσοδα προ επιστροφών φόρων. Την ίδια ώρα τα ασφαλιστικά ταμεία το ίδιο διάστημα απορρόφησαν 4,735 δισ. ευρώ ή το 37,6% της ετήσιας επιχορήγησης τους. Είναι ενδεικτικό πως το ΤΑΠ - ΟΤΕ έχει λάβει κιόλας το 54,2% του συνολικού κονδυλίου για το 2013, ο ΟΑΕΕ το 44,5% και το ΙΚΑ το 43,2% και ο ΟΓΑ 39,3%.
Ελλειμμα 
Στο πρώτο τετράμηνο ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 306 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,613 δισ. ευρώ. Βελτιωμένο έναντι των προβλέψεων εμφανίζεται και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο διαμορφώθηκε στα 2,425 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 5,740 δισ. ευρώ.
Στο «μέτωπο» των εσόδων καταγράφονται απώλειες:
  • 265 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις ΦΠΑ σε σχέση με το στόχο. Όπως δήλωνε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εάν η τρόικα δώσει το πράσινο φως για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση το υπουργείο είναι έτοιμο να εφαρμόσει το μέτρο από την 1η Ιουλίου.
  • 329 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης.
  • 107 εκατ. ευρώ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στα τσιγάρα και τα ποτά.
  • 135 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας.
  • 63 εκατ. ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: