Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ Αλλάζει ο ΦΠΑ και ο φόρος επιχειρήσεων


ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ

Αλλάζει ο ΦΠΑ και ο φόρος επιχειρήσεων

Ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης
Ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης
Της Μαρίας Βουργάνα
Νέες ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων, των ακινήτων, του ΦΠΑ, των επιχειρήσεων, αλλά και στο ποινολόγιο της εφορίας για τις φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις και τις ποινές για τους επίορκους υπαλλήλους ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται μείωση των συντελεστών στις επιχειρήσεις με στόχο την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 15% για όλα τα νομικά πρόσωπα και αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, με πρώτο βήμα τη μείωση του συντελεστή στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την επόμενη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης καταγράφονται στο στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση το οποίο αναρτήθηκε χθες στο νέο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της είσπραξης των εσόδων.
Ειδικότερα το σχέδιο που καταρτίζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας περιλαμβάνει:
  1. Εξορθολογισμό των συντελεστών φορολογίας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ακίνητα.
  2. Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών εξαιρέσεων. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.
  3. Αλλαγές στα έντυπα υποβολής και απόδοσης των φόρων με συγχώνευση των φορολογικών εντύπων. Προωθούνται αλλαγές που θα οδηγήσουν στην πραγματική αποτύπωση των εισοδημάτων.
  4. Εξορθολογισμός των συντελεστών ΦΠΑ. Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 19% ή 21%, μέτρο το οποίο έχει προτείνει το ΔΝΤ. Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσει στην κατάργηση του μεσαίου και του χαμηλού συντελεστή, 6,5% και 13% αντίστοιχα. Πάντως, σε πρώτη φάση προωθείται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, μέτρο το οποίο αναμένεται να εξετασθεί με την τρόικα τον Ιούνιο.
  5. Εξορθολογισμός των προστίμων-ποινών για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Σχεδιάζεται ένα νέο point system με ενοποίηση ομαδοποίηση ή συγχώνευση των ποινών και προστίμων. Με το νέο ποινολόγιο της εφορίας θα καταργηθούν τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα για μικρές και τυπικές παραβάσεις ενώ θα επιβάλλονται αυστηρότερα πρόστιμα στις περιπτώσεις δόλιας φοροδιαφυγής.
  6. Επανεξέταση και βελτίωση της ποινικής νομοθεσίας και ποινικής διαδικασίας για ενδεχόμενες πειθαρχικές παραβάσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει αυστηρότερες κυρώσεις για τους επίορκους όπως απολύσεις - εξπρές και ποινές κάθειρξης.
  7. Απλοποίηση των διατάξεων της φορολογίας Κεφαλαίου (Περιουσίας). Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την εξομοίωσή τους με τις εμπορικές τιμές καθώς και αλλαγή των διαδικασιών στις αυτοψίες.
  8. Επανεξέταση και βελτίωση των περιπτώσεων άρσης του φορολογικού απορρήτου και των στοιχείων που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο. Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων.
  9. Βελτίωση των νόμων και θεσμοθέτηση ελεγχόμενων διαδικασιών προστασίας των πληροφοριοδοτών.
    Θα δίνονται κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αλλά και υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων. Επίσης δημιουργούνται στο υπουργείο Οικονομικών κέντρα υποδοχής και διαχείρισης καταγγελιών για διαφθορά, φοροδιαφυγή, ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
  10. Σχεδιασμός νέων ηλεκτρονικών φορμών με πληρωμή των φόρων που προκύπτουν στις τράπεζες και δυνατότητες διασταύρωσης της ακρίβειας των ποσών που δηλώνονται. Επίσης επεκτείνεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα με στοιχεία από όλο το φάσμα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών ενόψει της δημιουργίας του νέου περιουσιολογίου.
  • Στο διαδίκτυο 
    Οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την επόμενη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης καταγράφονται στο στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση, το οποίο αναρτήθηκε χθες στον νέο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της είσπραξης των εσόδων.
  • Point system 
    Σχεδιάζεται ένα νέο point system με ενοποίηση, ομαδοποίηση ή συγχώνευση των ποινών και προστίμων. Με το νέο ποινολόγιο της εφορίας θα καταργηθούν τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα για μικρές και τυπικές παραβάσεις ενώ θα επιβάλλονται αυστηρότερα πρόστιμα στις περιπτώσεις δόλιας φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: