Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Στο μικροσκόπιο της Εφορίας υποθέσεις που… κοντεύουν να παραγραφούν | Εφημερίδα των συντακτών

Στο μικροσκόπιο της Εφορίας υποθέσεις που… κοντεύουν να παραγραφούν | Εφημερίδα των συντακτών


Στο μικροσκόπιο της Εφορίας υποθέσεις που… κοντεύουν να παραγραφούν

Στο παρά 1′ της παραγραφής το υπουργείο καλεί τις εφορίες να περάσουν από… κόσκινο ανεξέλεγκτες υποθέσεις της περιόδου 2000-2007 σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα που πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Τα κριτήρια επιλογής βάσει των οποίων θα ελεγχθούν αυτές οι υποθέσεις καθορίζονται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Πρώτοι στο δόκανο της εφορίας μπαίνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλό δείκτη… επικινδυνότητας. Βασικά κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει η εφορία είναι το είδος της επιχείρησης, το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, η περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία και η φορολογική της συμπεριφορά .

Ενα επιπλέον δείγμα που θα αντιστοιχεί στο 20% των υποθέσεων, όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο, θα επιλεγεί από τον προϊστάμενο της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας με βάση επιβαρυντικά στοιχεία για την επιχείρηση.

Ο αριθμός των υποθέσεων που θα σταλεί σε κάθε ελεγκτική υπηρεσία, περιλαμβανομένων και των ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, θα είναι ανάλογος με τον αριθμό των πραγματικά υπηρετούντων ελεγκτών.

Προβλέπονται συγκεκριμένα πέντε υποθέσεις ανά ελεγκτή. Επιπλέον μία υπόθεση σε κάθε ελεγκτή θα αναθέσει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας.

Για τις υποθέσεις, για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου και ήδη έχει ξεκινήσει ο έλεγχος, αυτός θα ολοκληρωθεί υποχρεωτικά.

Επίσης, από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις των ειδικών συνεργείων που ανατέθηκαν με αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών στο ΔΕΚ Αθηνών.

Επιπλέον, σε κάθε ελεγκτή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα ανατεθούν προς έλεγχο τρεις υποθέσεις φυσικών προσώπων, οι οποίες επιλέγονται με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Εξάλλου, υποχρεωτικά θα διενεργηθεί ο έλεγχος σε επιχειρήσεις για τα οικονομικά έτη 2004 και 2005 για την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και σε επιχειρήσεις στις οποίες έχει γίνει ολική ανάκτηση των ενισχύσεων θα διενεργηθεί επανυπολογισμός των τόκων.
13/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: