Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ηλεκτροσόκ πράσινης ανάπτυξης | Εφημερίδα των συντακτών

Ηλεκτροσόκ πράσινης ανάπτυξης | Εφημερίδα των συντακτών


Ηλεκτροσόκ πράσινης ανάπτυξης

Τριπλασιάζεται και αυξάνει, από τα 9 ευρώ στα 27 ευρώ, από τον Ιούνιο το ειδικό τέλος ΑΠΕ. Θα καταβάλλεται από τον Ιούνιο, με το ετήσιο κόστος ανά νοικοκυριό να υπολογίζεται στα 100 ευρώ

Του Βασίλη Γεώργα

48



Ερχονται τριπλασιασμός του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον ερχόμενο μήνα και «εθελοντικό» κούρεμα στους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

Νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κληθούν να φορτωθούν στις πλάτες τους το υψηλό κόστος της «πράσινης ανάπτυξης» των φωτοβολταϊκών καθώς, όπως αποκαλύπτεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, είναι ειλημμένη απόφαση να αυξηθεί ξανά από τον Ιούνιο του 2013 το ΕΤΜΕΑΡ στα 27 ευρώ από 9,3 ευρώ σήμερα (+200%) προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ το οποίο από 800 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, αναμένεται να εκτοξευτεί στο 1,7 δισ. ευρώ το 2014.

Επιβάρυνση 8.900%

Αν περάσει και αυτή η αύξηση θα μιλάμε για συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών κατά 8.900% μέσα στην τελευταία τριετία, αφού μέχρι το 2011 το τέλος ΑΠΕ για τους οικιακούς καταναλωτές ήταν μόλις 0,30 ευρώ ανά χίλιες κιλοβατώρες.

Ηδη με πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει προβλεφθεί η αναθεώρηση του τέλους ΑΠΕ δύο φορές τον χρόνο, κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο, από τη ΡΑΕ. Η αύξηση αυτή θα γίνει για να μπορούν να πληρώνονται κανονικά και στην ώρα τους οι περίπου 6.000 επενδυτές (επιχειρηματίες, ιδιώτες και αγρότες) που «έσπειραν» τα τελευταία χρόνια φωτοβολταϊκά σε όλη την Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι τις τεράστιες αποδόσεις από τις τιμές-φούσκες που έφταναν μέχρι και 45-55 λεπτά η κιλοβατώρα. Το πρόβλημα έγκειται στον φρενήρη ρυθμό διείσδυσης των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτροδότησης, αφού μέσα στην επόμενη διετία εκτιμάται ότι η εγκαταστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων θα αυξηθεί κατά 60%, από τα 1.536 MW σήμερα σε περισσότερα από 2.500 MW στο τέλος του 2014.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση της Ε.Ε., τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ (σ.σ. έκτακτη εισφορά επί του τζίρου, μείωση τιμών για νέες εγκαταστάσεις κ.ά.) δεν είναι αρκετά «και το κυριότερο μέσο για τον μηδενισμό του ελλείμματος είναι η σταδιακή αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ, που επιβάλλεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, από 9,32 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες που είναι σήμερα σε 27 ευρώ».

Πρακτικά για ένα μικρομεσαίο νοικοκυριό που καταναλώνει 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο και πληρώνει σήμερα μεσοσταθμικά περίπου 45 ευρώ ετησίως στο ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), ο τριπλασιασμός του στα 27 ευρώ συνεπάγεται επιβάρυνση 85 έως 100 ευρώ τον χρόνο, αφού από τα 15 ευρώ το τετράμηνο το ΕΤΜΕΑΡ θα εκτοξευτεί στα 45 ευρώ. Θα πληρώνει δηλαδή για τέσσερις μήνες όσα πληρώνει σήμερα για όλη τη χρονιά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του τέλους ΑΠΕ δεν συνδέεται με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ καθώς ανήκει στις λεγόμενες «ρυθμιζόμενες χρεώσεις».

“Εθελοντικό” κούρεμα

Παρά την τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, το πρόβλημα με τον ελλειμματικό λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ δεν θα λυθεί παρά μόνο κατά το ήμισυ, αφού για να βρεθούν τα υπόλοιπα χρήματα και να κλείσει η «τρύπα» θα πρέπει να «πειστούν» οι παλιοί επενδυτές των φωτοβολταϊκών να δεχθούν ένα «εθελοντικό» κούρεμα στις υψηλές ταρίφες με τις οποίες αποζημιώνονται σήμερα. Η κυβέρνηση «παζαρεύει» ήδη εδώ και μερικούς μήνες ένα τέτοιο σχέδιο αλλαγής των συμβάσεων με τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά, το οποίο περιλαμβάνει και επιμήκυνση των τραπεζικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ που έχουν δώσει οι τράπεζες.

Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποιο απτό αποτέλεσμα, ενώ δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που απειλούν να κινηθούν νομικά.


………………………………………………………………………………

Η ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

Η ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου θα τεθεί προς ψήφιση στο Ε.Κ. αύριο Τρίτη.

Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα υποχρεώνει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό να αποδεικνύουν, προτού λάβουν οποιαδήποτε άδεια για εξόρυξη, την ικανότητά τους για κάλυψη των όποιων ζημιών προκύψουν από τις δραστηριότητές τους, καθώς και να υποβάλλουν εκθέσεις και σχέδια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων και ατυχημάτων.







20/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: