Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Τι λέει για φοροδιαφυγή, τις συναλλαγές με μετρητά, τη φορολογία των ακινήτων, τις αντικειμενικές αξίες και τη συλλογή αποδείξεων μιλώντας στο «Θέμα» Κατάργηση τεκμηρίων και δημιουργία "προφίλ" φορολογούμενου προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης


Τι λέει για φοροδιαφυγή, τις συναλλαγές με μετρητά, τη φορολογία των ακινήτων, τις αντικειμενικές αξίες και τη συλλογή αποδείξεων μιλώντας στο «Θέμα»

Κατάργηση τεκμηρίων και δημιουργία "προφίλ" φορολογούμενου προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης

Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη
Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις με την αναφορά όλων των εισοδημάτων θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό του υπό διαμόρφωση “Απουσιολογίου”, δίνοντας τη δυνατότητα κατάργησης των τεκμηρίων απόκτησης και διαβίωσης στο μέλλον.
Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ» και στην οποία, μεταξύ άλλων, απαντά για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, αλλά και των συντελεστών στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
- Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με βάση και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, κρίνονται πολύ υψηλές καθώς πλέον οι περισσότερες αγοραπωλησίες γίνονται σε τιμές κάτω από αυτές. Τελικά πάμε σε μειώσεις;
Αυτή τη στιγμή έχει οριστεί μια επιτροπή που έχει ως στόχο να καταλήξει σε μια μόνιμη διαδικασία η οποία θα αφορά στις αποφάσεις για τις αντικειμενικές αξίες. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έχουν προσδιοριστεί τα κριτήρια με βάση τα οποία θα εφαρμόζεται η μέθοδος προσδιορισμού των αξιών μέχρι τη δημιουργία της Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων. Για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε θα πρέπει να λάβουμε το πόρισμα της επιτροπής.
- Ναι, αλλά το λογικό δεν είναι να μειωθούν;
Εφόσον η αρμόδια επιτροπή καταλήξει σε σχετικά συμπεράσματα που να τεκμηριώνουν ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι κατώτερες των ισχυόντων στην αγορά, το θεωρώ λογικό να προχωρήσουμε σε μειώσεις των αξιών.
- Οι συντελεστές μεταβίβασης των ακινήτων είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για παράδειγμα, σε χώρες όπως η Αυστρία είναι στο μισό απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Τι θα κάνετε;
Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πληρώνει λιγότερους φόρους απ’ ό,τι στην Ελλάδα, που κυμαίνονται στο μισό και πιο κάτω. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, εφόσον υπάρχει σταθερή και διαρκής δημοσιονομική ισορροπία, να αντιμετωπίσει το θέμα της μείωσης του φόρου μεταβίβασης.
- Εάν κάποιος συλληφθεί για φοροδιαφυγή για πρώτη φορά, ακόμα και εάν το ποσό είναι μεγάλο και συμβιβαστεί με την Εφορία, θα του ασκείται ποινική δίωξη όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος;
Σε περιπτώσεις συστηματικής και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής εξετάζεται αν πρέπει ο συμβιβασμός με τις φορολογικές αρχές να αίρει τον αξιόποινο χαρακτήρα της πράξης ή θα συνεχίζεται η ποινική διαδικασία.
- Ακόμα και εάν πρόκειται για οφειλή ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ που σήμερα είναι κακούργημα;
Νομίζω ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι περιπτώσεις με βάση το σκεπτικό που σας ανέφερα προηγουμένως.
- Το 2013 όλοι οι φορολογούμενοι θα προχωρήσουν στην καταγραφή των εισοδημάτων τους στις φορολογικές τους δηλώσεις. Τίθεται πλέον ζήτημα κατάργησης των τεκμηρίων απόκτησης περιουσίας και των δαπανών διαβίωσης;
Από φέτος πράγματι θα έχουμε μια σαφή εικόνα όλων των εισοδημάτων των φορολογούμενων που σχετίζεται με τις ετήσιες δηλώσεις εισοδήματός τους, καθώς θα καταγραφούν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα. Επίσης θα καταγραφούν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που προβλέπονται στον νόμο, καθώς και τα ακίνητα, και όλα αυτά θα δημιουργήσουν το φορολογικό προφίλ των φορολογουμένων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πλέον στα χέρια μας -μέσω των νέων μεθόδων που αποφασίσαμε- όλα εκείνα τα όπλα για να ελέγχουμε με ακρίβεια τους φορολογούμενους σε σχέση με την αύξηση της περιουσίας τους και να εντοπίζουμε αυτούς που έχουν αποκρύψει τα εισοδήματά τους.
- Αρα, μπορούμε να μιλάμε για κατάργησή τους;
Θα έλεγα ότι μπορούμε να εξετάσουμε την κατάργηση εφόσον θα έχουμε την πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα των φορολογούμενων όπως σας την περιέγραψα.
- Η Εφορία θα μπορεί να γνωρίζει όλα τα εισοδήματα και τις δαπάνες μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών, από τις δαπάνες για τα σχολεία έως τους τόκους των καταθέσεων. Εάν κάποιος δεν τα δηλώσει τον Ιούνιο με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, οι αρχές θα τον καλέσουν για έλεγχο έως το τέλος του 2013;
Πλέον υπάρχουν τα εργαλεία στα χέρια μας για να ανιχνεύσουμε τυχόν δυσαρμονίες δηλωθέντων εισοδημάτων με την περιουσία. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει αδικαιολόγητος πλουτισμός. Και τώρα βέβαια γίνονται έλεγχοι, αλλά οι μέθοδοι και τα εργαλεία δεν είχαν εξειδικευτεί σε τέτοιον βαθμό όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα. Τώρα υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος και κατεύθυνση γι’ αυτούς τους ελέγχους. Είναι μια πρακτική που ακολουθείται από αρκετές χώρες. Εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος φορολογούμενος απέκρυψε εισοδήματα, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα είναι σε θέση να τον εντοπίζουν και να του ζητάνε εξηγήσεις.
- Σήμερα το όριο που μπορεί κάποιος να κάνει συναλλαγή με μετρητά είναι τα 1.500 ευρώ. Εάν το ποσό της αγοράς υπερβεί αυτό το όριο, η συναλλαγή γίνεται με κάρτα ή με επιταγή;
Το όριο αυτό θα μειωθεί, για παράδειγμα, στα 500 ευρώ, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί ακόμα περισσότερο η φοροδιαφυγή;
Είναι γεγονός ότι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών ως μέσου πληρωμής βοηθά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Εξετάζεται αν το όριο των 1.500 ευρώ για την πληρωμή με μετρητά είναι το ενδεδειγμένο, αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία.
- Αναφορικά με τη συλλογή αποδείξεων σκοπεύετε να βελτιώσετε το υπάρχον σύστημα;
Στο πλαίσιο του νέου συστήματος που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013 και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα αποτελέσματα, θα αποτιμηθεί η λειτουργικότητα του συστήματος των αποδείξεων και όπου χρειαστούν βελτιώσεις θα μελετηθούν και θα προωθηθούν.
- Αλλάζουν τα κριτήρια φορολόγησης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και θα υπολογίζονται συνδυαστικά σύμφωνα με την αξία  και τον κυβισμό τους;
Εχουμε ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν το ζήτημα της διάστασης που υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ του κυβισμού και της αξίας του Ι.Χ. αυτοκινήτου. Με βάση τις νέες προτάσεις θα διαμορφώσουμε μια τελική άποψη. Εφόσον χρειαστεί να γίνουν κάποιες αλλαγές με βάση τις προτάσεις αυτές θα τις συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε από το 2014 και μετά.
- Τι σκοπεύετε να κάνετε με τις 6.500 offshore εταιρείες που έχουν ακίνητα και δεν πληρώνουν φόρο 15% επί της αντικειμενικής αξίας;
Ηδη έχει γίνει η καταγραφή των εταιρειών αυτών και η Γενική Γραμματεία Εσόδων προχωρά στη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων. Είναι νωρίς όμως να βγάλουμε συμπεράσματα, καθώς από τον νόμο για τη φορολογία του 15% υπάρχουν διάφορες εξαιρέσεις και με βάση τους ελέγχους θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι εμπίπτουν στις προβλεπόμενες από τον νόμο εξαιρέσεις. Σε περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν σε εξαιρέσεις, αλλά και σε άλλες που δεν έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους οι υποκείμενοι στον φόρο, οι έλεγχοι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν σχετικά. Επίσης διεξάγεται έρευνα για την υπόθεση των offshore εταιρειών που ανήκουν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Εχει δοθεί εντολή στο ΣΔΟΕ, με επιτόπιες επισκέψεις όπου αναφέρονται διευθύνσεις στην Ελλάδα, να συγκεντρώσει στοιχεία και να τα επεξεργαστεί προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για ενδεχόμενες φορολογικές παραβάσεις.
- Αναφορικά με το θέμα της φορολογίας των επιχειρήσεων υπάρχουν αιτήματα για μείωση των συντελεστών. Το μελετάτε;
O πρωθυπουργός έχει πει ότι, εφόσον επιτύχουμε μια διαρκή και σταθερή δημοσιονομική ισορροπία, στόχος μας είναι να προχωρήσουμε και σε μειώσεις των φόρων στις επιχειρήσεις.
- Οσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα;
Οπου χρειαστεί θα κάνουμε παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αυτή, με κριτήριο πάντα την επίτευξη διαρκούς και σταθερής δημοσιονομικής ισορροπίας. Ηδη μειώσαμε την επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.
- Αν και εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος, έχετε μεγάλη και δραστήρια κοινοβουλευτική συμμετοχή. Η μέχρι τώρα εμπειρία σας ως μέλος της κυβέρνησης σας έχει οδηγήσει να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσετε υποψηφιότητα ως βουλευτής στις επόμενες εκλογές;
Στόχος μου είναι να συμβάλλω με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο στην υλοποίηση όλων των δράσεων που έχουν σχέση με τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος από τη θέση που μου εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός - και αυτό είναι που με απασχολεί αυτή τη στιγμή. Πρέπει να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας. Αυτό έχει σημασία.


Πηγή: Κατάργηση τεκμηρίων και δημιουργία "προφίλ" φορολογούμενου προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/11677/katargisi-tekmirion-kai-dimioyrgia-profil-forologoymenoy-proanaggellei-o-yfypoyrgos#ixzz2TpecEjUI

Δεν υπάρχουν σχόλια: