Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Τα τέσσερα νέα “όπλα” του υπουργείου Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής


Τα τέσσερα νέα “όπλα” του υπουργείου Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη
Τέσσερα νέα μέτρα, τα οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στον περιορισμό της  φοροδιαφυγής και στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ αυτών,  θα είναι η μείωση στα 500 ευρώ, από 1.500 ευρώ που είναι σήμερα, του υψηλότερου ποσού που προβλέπεται για τις συναλλαγές που ισχύουν στο εμπόριο με μετρητά, ο αυστηρότερος έλεγχος των off shore εταιριών και ο μεγαλύτερος έλεγχος των ελεγκτικών υπηρεσιών στις δόσεις των στεγαστικών δανείων, καθώς εκτιμάται ότι δεν δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις.  
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών :
Οι υποχρεωτικές συναλλαγές με κάρτες, επιταγές, μεταφορές χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς θα αφορούν ποσά άνω των 500 ευρώ από 1.500 ευρώ που είναι σήμερα.
Offshore εταιρείες: Θα δοθεί βαρύτητα στην πραγματική διοίκηση της επιχείρησης, δηλαδή σε αυτόν που ασκεί τον έλεγχο και πραγματοποιεί τις συναλλαγές
Δόσεις δανείων: Πολλοί αποφεύγουν να τις δηλώσουν,  επειδή. Έτσι, από εδώ και στο εξής, θα γίνεται διασταύρωση των δόσεων με τα στοιχεία των τραπεζών Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η αποπληρωμή των δόσεων των δανείων γίνεται με αδήλωτα εισοδήματα θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι  θα έχουν πλέον το δικό τους φάκελο στην εφορία. Στον φάκελο αυτό θα αναγράφονται όλες οι ετήσιες δαπάνες από τα ιδιωτικά σχολεία έως την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.  Επίσης θα υπάρχουν οι καταθέσεις οι τόκοι των καταθέσεων κλπ. Η οποιαδήποτε αλλαγή θα καταγράφεται έτσι ώστε να δικαιολογείται η μεταβολή του ετήσιου εισοδήματος.


Πηγή: Τα τέσσερα νέα “όπλα” του υπουργείου Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/11515/ta-tessera-nea-opla-toy-ypoyrgeioy-oikonomikon-sti-mahi-kata-tis-forodiafygis#ixzz2TXrj94wN

Δεν υπάρχουν σχόλια: