Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Χύμα λάδι, τέλος | Εφημερίδα των συντακτών

Χύμα λάδι, τέλος | Εφημερίδα των συντακτών


Χύμα λάδι, τέλος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνει τα εστιατόρια των 27 χωρών της Ε.Ε. να σερβίρουν ελαιόλαδο μόνο σε σφραγισμένα μπουκάλια

Του Μπάμπη Μιχάλη

Εντονα ειρωνικά σχόλια προκαλεί σε όλη την Ευρώπη η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή αυστηρών κανόνων στον τρόπο που σερβίρεται το ωμό ελαιόλαδο στα εστιατόρια των 27 χωρών της Ε.Ε.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014, θα απαγορεύουν το σερβίρισμα ελαιολάδου από μπουκάλια ή μπολ που δεν είναι σφραγισμένα και μπορούν να ξαναγεμιστούν. Το ωμό ελαιόλαδο θα πρέπει να διατίθεται πλέον από τους εστιάτορες σε σφραγισμένα δοχεία, στα οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του ελαιολάδου και τα οποία θα πετιούνται όταν αδειάζουν.

Η Επιτροπή τονίζει ότι η κίνησή της στοχεύει τόσο στη βελτίωση της υγιεινής στα εστιατόρια όσο και στη διασφάλιση ότι το λάδι που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι στα εστιατόρια δεν αραιώνεται από κάποιο άλλο κατώτερης ποιότητας.

Ομως το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες έκριναν αναγκαίο να ρυθμίσουν ένα τέτοιο θέμα σε αυτή την περίοδο, εν μέσω δηλαδή της χειρότερης οικονομικής κρίσης για αρκετούς λαούς της Ε.Ε., προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Για αρκετούς, η παραπάνω απόφαση αποτελεί απλά μια παραχώρηση προς τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής ελαιολάδου της Ευρώπης και το μόνο που προσφέρει είναι ένα ακόμη λιθαράκι στην εκτεταμένη απογοήτευση που νιώθουν οι Ευρωπαίοι για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, αρκετοί εκ των οποίων δείχνουν να είναι εκτός τόπου και χρόνου.

«Εάν υπήρχε μια λογική διακυβέρνηση στην Ε.Ε. ο κόσμος δεν θα ήταν τόσο αντιευρωπαϊστής», σχολίασε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Μαρίνα Γιαννακουδάκη. «Οταν τους έρχονται τέτοια τρελά πράγματα, δικαιολογημένα αμφισβητείται η νομιμοποίηση και η ορθή κρίση τους», συμπλήρωσε.

H Ευρ. Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η πρότασή της υποστηρίχθηκε από τις 17 εκ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. Μεταξύ αυτών και από τις βασικές παραγωγούς της ηπείρου –Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία- που είναι μεταξύ των χωρών που ταλανίζονται περισσότερο από την κρίση χρέους.

Η οικονομική κρίση σε αυτές τις χώρες δεν οφείλεται όμως στο ελαιόλαδο αλλά στο ευρώ και οι Βρυξέλλες, αντί να επικεντρωθούν στην επίλυση αυτού του προβλήματος, στρέφονται στα λιγότερο επώδυνα.

Tα στραβά αγγούρια

Ιδιαίτερα σκωπτική απέναντι στην Επιτροπή ήταν η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung που υποστήριξε ότι η απόφαση της τελευταίας είναι η πιο περίεργη από τη θρυλική νομοθεσία της για τα στραβά αγγούρια, αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που υιοθετήθηκε πριν από μερικά χρόνια για τη μορφή που θα έπρεπε να είχαν τα αγγούρια και τα φρούτα που πωλούνται στα σουπερμάρκετ.
20/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: