Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Στο τραπέζι αύξηση του χαρατσιού


Στο τραπέζι αύξηση του χαρατσιού

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Σπύρου Δημητρέλη
Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι στις διατάξεις για το νέο οριζόντια μειωμένο κατά 15% χαράτσι στα ακίνητα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται πρόταση για οριακή αύξησή του. Στόχος της αύξησης αυτής είναι να εξευρεθούν πρόσθετα έσοδα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος για την απαλλαγή από το χαράτσι των εργαζόμενων με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Για την απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) των φορολογούμενων που έχουν εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας προστέθηκε την τελευταία ώρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου σχετική διάταξη. Η διάταξη αυτή ορίζει ότι οι λεπτομέρειες και οι όροι της απαλλαγής πρόκειται να εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση. Η έκδοσή της είναι ζήτημα ημερών (πιθανόν και αύριο) και στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ βρίσκονται μια σειρά από προτάσεις για την απαλλαγή των φτωχών από το χαράτσι. Η θέση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα είναι ότι οι απαλλαγές που ήδη προβλέπονται από τη νομοθεσία είναι επαρκής για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ωστόσο, εντός της τρικομματικής κυβέρνησης ασκούνται πιέσεις για να γίνουν πρόσθετες απαλλαγές.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται εισήγηση η οποία προβλέπει τα εξής:

-την απαλλαγή από το χαράτσι όλων των εργαζόμενων που έχουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας (περίπου 6.500 ευρώ για τον άγαμο, 9.000 ευρώ για τον έγγαμο και 11.700 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί), η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά τα 150.000 και η επιφάνεια της κατοικίας τους δεν ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Με το σημερινό καθεστώς απαλλάσσονται από το χαράτσι οι άνεργοι που πληρούν τα παραπάνω περιουσιακά κριτήρια, έστω και αν έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ (π.χ. όταν εργάζεται ο ένας σύζυγος).

-το δημοσιονομικό κόστος για την χρηματοδότηση της παραπάνω απαλλαγής υπολογίζεται σε περίπου 35 έως 50 εκατ. ευρώ και εξετάζεται να χρηματοδοτηθεί από την οριακή αύξηση του χαρατσιού για τους περισσότερους φορολογούμενους. Το βασικό σενάριο προβλέπει την βεβαίωση πρόσθετου ποσού 5 ευρώ για όσους φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν χαράτσι από 300 έως 500 ευρώ, 10 ευρώ για χαράτσι από 500 έως 1000 ευρώ, 20 ευρώ επιπλέον για χαράτσι από 1000 έως 2000 ευρώ, 30 ευρώ για χαράτσι από 2.000 έως 3.000 ευρώ, 40 ευρώ για χαράτσι από 3.000 έως 4.000 ευρώ κοκ

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για τη φορολογία των ακινήτων η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 10 το πρωί με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, του βουλευτή της ΝΔ κ. Απ. Βεσυρόπουλου, του κ. Δ. Χατζησωκράτη και του οικονομολόγου κ. Γ. Ιωαννίδη από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ και ενός εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Στη σύσκεψη πρόκειται να τεθούν επί τάπητος και όλα τα σενάρια για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων και τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: