Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ξανά στο τραπέζι τα χαράτσια στα ακίνητα


Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 10:18

Ξανά στο τραπέζι τα χαράτσια στα ακίνητα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ξανά στο τραπέζι τα χαράτσια στα ακίνητα
Συνεδριάζει για μια ακόμη φορά η διακομματική επιτροπή για τις αλλαγές στους φόρους ακινήτων. Στο επίκεντρο, θα βρεθεί (πάλι) το χαράτσι της ΔΕΗ καθώς θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα υπάρξει απαλλαγή για όσους δηλώνουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Η όποια ελάφρυνση αποφασιστεί, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με εναλλακτικό τρόπο καθώς το ποσό των φόρων που θα αποδώσει το χαράτσι της ΔΕΗ είναι ήδη συμφωνημένο με την τρόικα.
Γράφει:  
Όπως έχει ήδη επισημάνει το fmvoice.gr, όσοι δηλώνουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων (σ.σ στον νόμο ενσωματώθηκε διάταξη για ελαφρύνσεις όσων δηλώνουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, ελαφρύνσεις όμως οι οποίες θα πρέπει να εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση). Πρώτον διότι ως βάση υπολογισμού θα λαμβάνεται υπόψη το φορολογητέο εισόδημα που σημαίνει ότι για τους περισσότερους φτωχούς θα ληφθεί υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα και όχι το πραγματικό. Σε κάθε περίπτωση, η διακομματική περίπτωση θα πρέπει να αποφασίσει:
1. Αν θα απαλλαγούν πλήρως οι έχοντες εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας ή αν θα υπάρξουν και άλλες προϋποθέσεις
2. Ποια εισοδήματα θα ληφθούν υπόψη. Το πιο πιθανό είναι να ληφθούν υπόψη τα (υψηλότερα για τους περισσότερους) εισοδήματα του 2011 καθώς τα εισοδήματα του 2012 δεν αναμένεται να δηλωθούν πριν από τον Ιούλιο (κανονικά η προθεσμία λήγει στο τέλος Ιουνίου αλλά η παράταση θεωρείται δεδομένη καθώς δεν έχουν ξεκαθαρίσει κρίσιμα θέματα)
3. Ποιος θα καλύψει την όποια τρύπα προκύψει στα έσοδα αν τελικώς προχωρήσει η ελάφρυνση. Υπάρχει πρόταση στο τραπέζι, το όποιο κόστος προκύψει από την ελάφρυνση των φτωχών, να το επιμεριστούν οι υπόλοιποι με αύξηση του χαρατσιού της ΔΕΗ. Και αυτό βέβαια, προϋποθέτει αλλαγή του νόμου ο οποίος μόλις ψηφίστηκε.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, θα μπουν επίσης ο ενιαίος φόρος ακινήτων αλλά και η φορολόγηση των αγροτεμαχίων από την επόμενη χρονιά. Οι ιδιοκτήτες γης, θα βρεθούν από του χρόνου αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη καθώς επίκειται αύξηση των αντικειμενικών αξιών ειδικά για τα αγροτεμάχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: