Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η γραφειοκρατία πνίγει το ΓΕΜΗ


Η γραφειοκρατία πνίγει το ΓΕΜΗ

Η γραφειοκρατία πνίγει το ΓΕΜΗ
Γραφειοκρατία και ουρές κόσμου στα επιμελητήρια έχει προκαλέσει η ατελής και εσπευσμένη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και των Υπηρεσιών Μιας Στάσης.
Για πολλοστή φoρά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης καταθέτει προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών εγγραφής στα επιμελητήρια.
Τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει μετά την κατάργηση των μητρών Α.Ε. στις περιφέρειες και των ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ στα Πρωτοδικεία αν και διατηρούν την αρμοδιότητα του εποπτικού ελέγχου. Έτσι, οι επιχειρήσεις για να γραφούν στο ΓΕΜΗ θα πρέπει πρώτα να ελεγχθιύν από τις περιφέρειες και μετά να καταχωρηθούν στο ΓΕΜΗ. Η ΚΕΕΕ ζητά ο απαραίτητος έλεγχος να γίνεται μετά την καταχώρηση.
Επίσης μεγάλο χρόνο χάνουν οι επιχειρήσεις και από το γεγονός πως για να πληρώσουν απαραίτητα παράβολα πρέπει να τρέχουν στις εφορίες, ενώ θα μπορούσε να γίνει η διαδικασία αυτή ηλεκτρονικά στα επιμελητήρια που τηρούν το ΓΕΜΗ.
Γραφειοκρατεία προκαλεί και η δυσκολία της διακίνησης εγγράφων μεταξύ των περιφερειών και των επιμελητηρίων.
Ο κ. Μίχαλος εδώ και 10 μήνες έχει προτείνει συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο του ΓΕΜΗ και των Α.Ε. προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα διοικητικά προβλήματα. Εντούτοις, μέχρι τώρα δεν έχει αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία από το υπουργείο Ανάπτυξης
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: