Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ Ποιοι κλάδοι διέσωσαν το επίδομα γάμου


ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Ποιοι κλάδοι διέσωσαν το επίδομα γάμου

Ποιοι κλάδοι διέσωσαν το επίδομα γάμου
Οι τράπεζες, οι καπνοβιομηχανίες και οι εταιρείες των ποντοπόρων φορτηγών είναι οι τρεις κλάδοι στους οποίους διασώθηκαν για τους εργαζομένους, στο... παρά πέντε, το επίδομα γάμου και σειρά άλλων επιδομάτων με «αντάλλαγμα» μειώσεις μισθών άνω του 9,5%. Οι τρεις νέες κλαδικές συμβάσεις, από τις οποίες τις δύο (των τραπεζών και των καπνοβιομηχανιών) τις συνυπογράφουν μέλη του ΣΕΒ, κατατέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας στις 14 Μαΐου, παραμονή της λήξης της μετενέργειας ισχύος τους, όπως συνέβη και με τη σύμβαση της ΓΣΕΕ (την οποία δεν υπέγραψε ο ΣΕΒ).
Η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών προβλέπει μείωση αποδοχών κατά 9,5% από την 1η Ιουλίου με κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού από την 1/1/2013, στις καπνοβιομηχανίες οι μειώσεις φθάνουν έως το 20% μέσω περικοπών στα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας και πολυετίας, ενώ στις εταιρείες των ποντοπόρων φορτηγών η μείωση είναι της τάξης του 11,5%, όπως προκύπτει από τους πίνακες των αποδοχών που προσαρτήθηκαν στα κείμενα των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Να σημειωθεί ότι για άλλους 42 κλάδους στους οποίους οι κλαδικές συμβάσεις έληξαν μαζί με την τρίμηνη μετενέργεια, επίσης στις 14 Μαΐου, έπαψε να ισχύει η υποχρέωση καταβολής του επιδόματος γάμου (η συνέχιση της καταβολής του μπορεί να γίνει, πλέον, με ατομικές συμβάσεις). Και με βάση το ν. 4093 που καθορίζει το καθεστώς για τους μισθούς και τα επιδόματα μετά τη λήξη των ΣΣΕ παραμένουν τέσσερις (πολυετίας που είχε συμπληρωθεί έως τις 14 Φεβρουαρίου, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: