Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ποιοι θα στηθούν στην ουρά της εφορίας και για ποιο λόγο


Ποιοι θα στηθούν στην ουρά της εφορίας και για ποιο λόγο

Ποιοι θα στηθούν στην ουρά της εφορίας και για ποιο λόγο

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα πρέπει να στηθούν τις επόμενες ημέρες στην ουρά της εφορίας για να εκπληρώσουν μια σειρά από νέες υποχρεώσεις με τις οποίες τους φόρτωσε το υπουργείο Οικονομικών. Με δεδομένη τη «συγχώνευση» των εφοριών –από τις 285 έχουν απομείνει μόνο 120- οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν εγκαίρως προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία.


Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να επισκεφτεί κάποιος υποχρεωτικά την εφορία μέσα στο επόμενο διάστημα, είναι οι εξής:          
1. Για να εξασφαλίσει ΑΦΜ για το ενήλικο παιδί του
Με τον τελευταίο «πολυνόμο» απαλλάχτηκαν οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών από την υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση είτε έχουν εισόδημα είτε όχι. Όμως, δεν απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση να εκδώσουν ΑΦΜ εφόσον δεν διαθέτουν. Αυτό μάλιστα, θα πρέπει να γίνει άμεσα καθώς ο ΑΦΜ θα πρέπει να αναγραφεί υποχρεωτικά στη φορολογική δήλωση του γονέα. Εννοείται ότι το παιδί θα πρέπει να θεωρείται προστατευόμενο μέλος καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση ΑΦΜ είναι τα εξής:
  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας για Έλληνες πολίτες και Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου για αλλοδαπούς (πρέπει να έχουν μαζί και την ταυτότητα ή το διαβατήριο για επίδειξη, διαφορετικά οι φωτοτυπίες πρέπει να είναι νόμιμα επικυρωμένες)
  • Επικυρωμένη εξουσιοδότηση, όταν το ΑΦΜ ζητείται για λογαριασμό του ενδιαφερομένου από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο
  • Πιστοποιητικό γέννησης, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος στερείται ταυτότητας (π.χ. ανήλικος). Το πιστοποιητικό γέννησης χορηγείται πλέον και ηλεκτρονικά. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ
  • Δήλωση απόδοσης ΑΦΜ - Μ1
  • Δήλωση σχέσεων φορολογούμενου Μ7 (μόνο στην περίπτωση που πρέπει να δηλωθεί
    η σχέση του Εξουσιοδοτημένου κλπ).

2. Για να εξασφαλίσει κλειδάριθμο προκειμένου να κάνει ηλεκτρονικά τη φορολογική του δήλωση
Έχει αποφασιστεί ότι φέτος, η υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης θα γίνει ηλεκτρονικά από όλους τους Έλληνες, ακόμη και αν το εισόδημά τους είναι μικρότερο των 12.000 ευρώ ενώ δεν θα υπάρξει εξαίρεση για τους συνταξιούχους. Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκύπτει ότι τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι δεν έχουν κλειδάριθμο ή κωδικό πρόσβασης στο Taxis. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σπεύσουν στην εφορία για να πάρουν το «κλειδί» που θα τους επιτρέψει να καταθέσουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση. Για να δείτε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε κάντε κλικ εδώ.

3. Για να καταθέσουν αίτηση μείωσης ή μηδενισμού του τέλους ακινήτων.
Με υπουργική απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών καθόρισε κριτήρια βάσει των οποίων οι έχοντες πολύ χαμηλό εισόδημα, μπορούν να εξαιρεθούν από το χαράτσι της ΔΕΗ, να ζητήσουν περισσότερες δόσεις ή και μείωση του ποσού που τους αναλογεί. Αυτή όμως η διαδικασία –την οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά κάνοντας κλικ εδώ- γίνεται και πάλι μέσω της εφορίας. Δεδομένου ότι έχοντες εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο, μπορούμε να φανταστούμε τι πρόκειται να συμβεί. Τουλάχιστον αυτή η …ουρά μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο και μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
4. Για να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους
Όπως ανέφερε και στο χθεσινό του δημοσίευμα το fpress.gr, η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνει σε μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι, επίσης αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες στον αριθμό καθώς αυτοί που θα σπεύσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα είναι κατά κύριο λόγο οι μικροοφειλέτες, τελικώς θα πρέπει να περάσουν και από την εφορία. Και αυτή η ουρά θα σχηματιστεί μέσα στο καλοκαίρι καθώς η προθεσμία για την ρύθμιση των οφειλών σχεδιάζεται να λήξει στο τέλος Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: