Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ Δηλώνεις μόνο τους μισθούς που εισέπραξες


Έντυπη Έκδοση 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Δηλώνεις μόνο τους μισθούς που εισέπραξες

Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δίνουν βεβαιώσεις αποδοχών για το σύνολο της ετήσιας αμοιβής, ενώ δεν έχουν καταβάλει και τους 14 μισθούς
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι απλήρωτοι μισθωτοί στις φορολογικές δηλώσεις τις οποίες θα υποβάλουν για τα εισοδήματα που «απέκτησαν» το 2012 αλλά δεν έχουν εισπράξει.
Για να αποφύγουν την παγίδα να φορολογηθούν για αμοιβές που δεν έχουν λάβει, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν στο σχετικό κωδικό μόνο το σύνολο των μισθών που έχουν εισπράξει για το 2012. Από τον εργοδότη τους θα πρέπει να ζητήσουν στη βεβαίωση αποδοχών που θα τους δώσει να αναγραφούν τα ποσά που τους έχει καταβάλει ξεχωριστά από αυτά που δεν έχουν εξοφληθεί ακόμα.
Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος θα πρέπει να προσέξει στη βεβαίωση αποδοχών που θα παραλάβει να αναγράφεται στην πρώτη σειρά το συνολικό ποσό των αποδοχών που έχει εισπράξει το 2012 και στη δεύτερη σειρά το συνολικό οφειλόμενο ποσό, ώστε ο φόρος να επιβληθεί μόνο στα εισπραχθέντα. Το υπόλοιπο ποσό που δεν έχει εισπράξει θα πρέπει ο εργαζόμενος να το δηλώσει όταν θα του καταβληθεί.
Για παράδειγμα, μισθωτός εισέπραξε το 2012 αποδοχές ύψους 15.000 ευρώ, ενώ έχει ακόμα να λάβει ως δεδουλευμένα άλλα 5.000 ευρώ. Στη βεβαίωση αποδοχών θα πρέπει να αναγράφεται το ποσό των 15.000 ευρώ μαζί με τον αναλογούντα και τον παρακρατούμενο φόρο, και το υπόλοιπο ποσό των 5.000 ευρώ σε ξεχωριστή σειρά, ως οφειλή από δεδουλευμένα. Στη συνέχεια, ο φορολογούμενος θα σημειώσει στη δήλωσή του ως εισόδημα 15.000 ευρώ, ώστε ο τελικός φόρος να υπολογισθεί με βάση το εισόδημα των 15.000 ευρώ και να αποφύγει να φορολογηθεί και για το ανείσπρακτο εισόδημά του.
Αν και η σχετική διάταξη του άρθρου 46 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) αναφέρει ότι για το εισόδημα του 2012 θα φορολογηθούν μόνο οι μισθοί που έχουν εισπραχθεί και όχι όλο το εισόδημα που αναγράφεται στη βεβαίωση αποδοχών την οποία εκδίδει η επιχείρηση ή ο εργοδότης, ο νόμος αφήνει αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το τι θα γίνει στην περίπτωση που στη βεβαίωση αποδοχών της επιχείρησης ή του εργοδότη δεν αναγράφονται ξεχωριστά τα ποσά που εισπράχθηκαν και τα ποσά που οφείλονται.
Υπεύθυνη δήλωση
Στην περίπτωση που ο εργοδότης αρνηθεί να αναγράψει ξεχωριστά τα δύο ποσά, ως εναλλακτική λύση προτείνεται ο φορολογούμενος να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην Εφορία του στην οποία θα αναγράφει αναλυτικά τους μισθούς που εισέπραξε και τους μισθούς που του οφείλονται, αφού πρώτα θα πρέπει να έχει υπολογίσει το ποσό του αναλογούντος και του παρακρατούμενου φόρου στα ποσά που έχει εισπράξει, για να τα σημειώσει στη φορολογική του δήλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν αν τους έχουν καταβληθεί και οι 14 μισθοί, συμπεριλαμβανομένων των δώρων, καθώς φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι περίπου το 80% από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν καταβάλει το σύνολο των μισθών δίνουν βεβαιώσεις αποδοχών οι οποίες αναγράφουν ότι έχει καταβληθεί το σύνολο της ετήσιας αμοιβής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργατικών κέντρων, μόνο πέρυσι πάνω από 120.000 επιχειρήσεις δεν κατέβαλαν κανονικά τις αμοιβές στους εργαζομένους, ενώ οι εργαζόμενοι που δεν εισέπραξαν το σύνολο των μισθών υπολογίζονται σε περισσότερους από 1.000.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: