Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Μόνο ο νεκροθάφτης προηγείται του δημοσίου στην είσπραξη οφειλών


Μόνο ο νεκροθάφτης προηγείται του δημοσίου στην είσπραξη οφειλών

 
Το δημόσιο θα εισπράττει ουσιαστικά πρώτο απαιτήσεις του από ΦΠΑ στις περιπτώσεις που εκπλειστηριάζεται ακίνητο του οφειλέτη.

Επίσης, η καταβολή του εκπλειστηριάσματος θα γίνεται αμέσως μετά τον πλειστηριασμό, ακόμα και στις περιπτώσεις που ασκείται ανακοπή εναντίον του πλειστηριασμού. Αυτά, μεταξύ άλλων, ορίζονται σε εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις υπηρεσίες του.

Με την εγκύκλιο γίνεται ερμηνεία και δίνονται οδηγίες εφαρμογής διατάξεων του τελευταίου νομοσχεδίου οι οποίες στοχεύουν στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης φόρων από τους πλειστηριασμούς ακινήτων των οφειλετών.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι:

- Το δημόσιο κατατάσσεται για χρέη από ΦΠΑ στη δεύτερη θέση όσων έχουν λαμβάνειν από το πλειστηρίασμα. Ουσιαστικά όμως μπαίνει στην πρώτη θέση αφού προηγείται μόνο η κάλυψη των εξόδων νοσηλείας ή σε περίπτωση θανάτου, κηδείας του οφειλέτη!

- Στις περιπτώσεις πλειστηριασμών, το δημόσιο θα εισπράττει αμέσως το τμήμα του πλειστηριάσματος που του αναλογεί, ακόμη και αν ασκηθεί ανακοπή εναντίον του πλειστηριασμού, Η διάταξη κρίθηκε σκόπιμη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το δημόσιο καθυστερούσε πολύ καιρό να εισπράξει αφού οφειλέτες προσέφευγαν στην δικαιοσύνη με αίτημα ανακοπής.


Σπ. Δημ.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: