Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Το περιουσιολόγιο, το κτηματολόγιο και τα σπίτια …ακορντεόν

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 09:17

Το περιουσιολόγιο, το κτηματολόγιο και τα σπίτια …ακορντεόν

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)
Το περιουσιολόγιο, το κτηματολόγιο και τα σπίτια …ακορντεόν
Μέσω twitter o γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων μας ενημέρωσε χθες ότι ξεκινάει δειγματοληπτικούς ελέγχους διασταυρώνοντας τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί για ένα ακίνητο στο «περιουσιολόγιο» (δηλαδή το ηλεκτρονικό αρχείο της εφορίας το οποίο τροφοδοτείται από εμάς τους φορολογούμενους μέσω του εντύπου Ε9) με τα αντίστοιχα που εμφανίζονται στο «κτηματολόγιο».
Γράφει:  
Τα αποτελέσματα θα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Πόσα ακίνητα πιστεύετε ότι εμφανίζονται με την ίδια επιφάνεια στα δύο διαφορετικά αρχεία που τηρεί το κράτος για το ίδιο ακριβώς πράγμα και ποια απόσταση χωρίζει αυτή την πληροφορία από την αντίστοιχη που καταγράφει η ΔΕΗ στους λογαριασμούς της;
Ενόψει της κατάρτισης του νέου νόμου για τη θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων, οι κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα συνεχίζονται. «Θα υπάρχει αφορολόγητο» εκπέμπει το υπουργείο Οικονομικών για να ακούνε οι πληγωμένοι μικροιδιοκτήτες. «Θα εξαιρεθούν τα αγροτεμάχια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών» διαρρέει η επιτροπή για να ακούσει η Κρήτη και ο Θεσσαλικός κάμπος. Αυτό που δεν διατυπώνεται δημόσια (ακόμη) είναι το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό του 2014. Το ύψος του οποίου ανέρχεται και πάλι στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μην το ξεχνάμε αυτό. Έχουν περάσει μήνες. Φορτωθήκαμε για 3η φορά το χαράτσι της ΔΕΗ και –δυστυχώς- βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο. Μια επιτροπή αποφασίζει πώς θα φορολογηθούν τα ακίνητα (αγροτεμάχια και κτίσματα), της έχουν πει ότι πρέπει να συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό (τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ) αλλά δεν γνωρίζει ποιο είναι το ύψος της φορολογητέας ύλης. Τα κενά στην πληροφορία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών είναι τεράστια:
1. Άλλα λέει το περιουσιολόγιο της εφορίας και άλλα το κτηματολόγιο για τα ίδια ακριβώς ακίνητα.
2. Η απογραφή των αγροτεμαχίων θα γίνει με το φετινό έντυπο Ε9. Θα γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών ποια από αυτά ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες; Αγρότης ο οποίος έχει 500 στρέμματα στη Θεσσαλία και ένα εκτός σχεδίου στη Μύκονο, δεν θα πληρώσει τίποτα; Και ποιος θα πληρώσει; Αυτός που κληρονόμησε ένα στρέμμα ελιές στο χωριό του παππού;
3. Πόσο αξίζουν τα αγροτεμάχια; Θα υπολογιστεί η αξία τους με το «ΑΑΓΗΣ» το αντικειμενικό σύστημα αξιών του 1998 που δεν έχει επικαιροποιηθεί εδώ και μια εξαετία; Ή θα πάμε στην ισοπεδωτική φορολόγηση «τόσα ανά στρέμμα».
4. Θα αποτυπωθούν οι ημιυπαίθριοι που τακτοποιήθηκαν στο Ε9 βάσει του οποίου θα υπολογιστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων;
Την προσεχή Τρίτη, συνεδριάζει και πάλι η αρμόδια επιτροπή. Ας αναμένουμε τις απαντήσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια: