Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Χ. Θεοχάρης στο Capital.gr


Χ. Θεοχάρης στο Capital.gr

 
Στο επίμαχο θέμα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων των φορολογουμένων, αναφέρθηκε μιλώντας στο capital.gr ο ΓΓ Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας κυρίως την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί προκειμένου να αντιμετωπισθούν παρανομίες και προβλήματα που χρονίζουν:

«Η ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων από φέτος είναι ένα βήμα στο οποίο έπρεπε να προχωρήσουμε για λόγους που αφορούν στο συμφέρον όλων των φορολογουμένων. Κατανοώ ότι ορισμένοι συμπολίτες μας, κυρίως ηλικιωμένοι, μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαδικασία αυτή. Για συγκεκριμένες μάλιστα περιπτώσεις, για ειδικές κατηγορίες, ο νόμος επιτρέπει στον έφορο να προχωρήσει σε εξαιρέσεις.

Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι το κέρδος μας θα είναι πολλαπλό. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι εφικτό να προχωρήσουν άμεσα διασταυρώσεις με τις οποίες θα εντοπίζονται π.χ. «μαϊμού-συντάξεις» ή παράνομα πολυτεκνικά επιδόματα. Πρόκειται για περιπτώσεις που ουσιαστικά αφορούν κλοπή των χρημάτων που πληρώνουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι. Μόνο προχωρώντας στην πλήρη ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων θα είμαστε σε θέση να δράσουμε αποτελεσματικότερα και στον τομέα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι, δουλεύουμε για να τις αντιμετωπίσουμε και σταδιακά τα καταφέρνουμε.

Αναφερόμενος στους άμεσους στόχους της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε:

«Σε ό,τι αφορα τα δημοσιονομικά, είναι προφανές ότι οφείλουμε να μείνουμε εντός στόχων του προγράμματος προσαρμογής. Από εκεί και πέρα, κινούμαστε σε τέσσερις άξονες:

-Την αποτελεσματική λειτουργία όλων των νέων εφαρμογών, προφανώς και με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι.
-Τη λειτουργία της μονάδας διοικητικής επίλυσης διαφορών. Πρόκειται για σημαντικό εγχείρημα και απαιτείται σημαντική δουλειά μέσα στο καλοκαίρι.
-Την ενσωμάτωση των νέων μονάδων στη ΓΓ Εσόδων.
-Το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. Χτίζουμε τη νέα Γραμματεία και καθορίζουμε τις αντίστοιχες αρμοδιότητες προκειμένου να αντιμετωπιστούν υφιστάμενα προβλήματα. Προς στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο».

Γιάννης Παπαγεωργίου



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: