Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

e-«φακέλωμα» στα τιμολόγια ενός εκατομμυρίου επιτηδευματιών


Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 10:49

e-«φακέλωμα» στα τιμολόγια ενός εκατομμυρίου επιτηδευματιών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
e-«φακέλωμα» στα τιμολόγια ενός εκατομμυρίου επιτηδευματιών
Άλλη μια «έκπληξη» πρώτου μεγέθους προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Σχεδιάζει αλλαγή στη διαδικασία υποβολής των «συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών» έτσι ώστε αυτές να υποβάλλονται ανά …μήνα και όχι σε ετήσια βάση όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Γράφει: Θάνος Τσίρος
Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη καθώς είναι ένα ζήτημα για τα λογιστήρια να υπάρξει τέτοια αλλαγή σε περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο, το θέμα θεωρείται πρωταρχικής σημασίας για το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της προσπάθειας που θα καταβληθεί να περιοριστούν τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Με το ισχύον καθεστώς, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις υποβάλλονται σε ετήσια βάση και αναγράφουν τα στοιχεία των τιμολογίων η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Το πρόβλημα για τον ελεγκτικό μηχανισμό, είναι ότι η πληροφορία φτάνει στο υπουργείο Οικονομικών με πολύ μεγάλη καθυστέρηση καθώς με τις παρατάσεις που δίδονται κάθε χρόνο, μια συναλλαγή γίνεται γνωστή στις φορολογικές αρχές ακόμη και 12-18 μήνες μετά την πραγματοποίησή της.
Εκτός από την αλλαγή στη διαδικασία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων, προωθείται και μια δεύτερη σημαντική αλλαγή:Από τη στιγμή που εκδότης ενός τιμολογίου θα ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών για τη διενέργεια μιας συναλλαγής (μέσω της μηνιαίας συγκεντρωτικής κατάστασης) ο λήπτης θα παραλαμβάνει μια ηλεκτρονική ειδοποίηση ότι εκδόθηκε το τάδε τιμολόγιο με το τάδε ποσό στο όνομά του. Στη συνέχεια, θα καλείται να επιβεβαιώσει τη συναλλαγή προκειμένου αυτή να θεωρείται έγκυρη. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική διαδικασία στην προσπάθεια να περιοριστούν τα φαινόμενα των εικονικών συναλλαγών που μειώνουν τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων και βουλιάζουν τα έσοδα του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: