Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Mεγάλος αδελφός για τους καταθέτες


Mεγάλος αδελφός για τους καταθέτες

Mεγάλος αδελφός για τους καταθέτες
«Ανιχνευτές» φοροφυγάδων, φορολογικούς ελέγχους «made in USA» για όλους τους φορολογουμένους και νέου τύπου τεκμήρια για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Το οικονομικό επιτελείο ενεργοποιεί νέο μηχανισμό για να συλλάβει όσους φοροδιαφεύγουν, ξεπλένουν «μαύρο χρήμα», αποκρύπτουν εισοδήματα, σε μια περίοδο που μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν «γονατίσει» από τις απανωτές μειώσεις στις αποδοχές τους και έχουν πληγεί από τη φορολογική καταιγίδα.
Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον νέο μηχανισμό ως «απάντηση» στις επικρίσεις που δέχεται επί σειρά ετών από την τρόικα για την αδυναμία πάταξης της πρωτοφανούς φοροδιαφυγής και διαφθοράς που επικρατεί στη χώρα.
Με τις υπουργικές αποφάσεις καθιερώνονται έμμεσες μέθοδοι τεκμαρτού προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Οι νέες τεχνικές θα βασίζονται στην παρακολούθηση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων, στο είδος, το χρόνο και την έδρα του επαγγέλματος, στα λειτουργικά έξοδα, τα έξοδα μισθοδοσίας τη ταμειακή ρευστότητα, στις δαπάνες διαβίωσης των επαγγελματιών καθώς και στην ακίνητη και κινητή περιουσιακή τους κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες:
1 Θεσπίζεται νέο πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους που θα κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού μοντέλου. Θα προβλέπει την καθιέρωση ενός νέου συστήματος επιλογής υποθέσεων για τακτικό φορολογικό έλεγχο, το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά σε μεθόδους και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που θα επιλέγονται κάθε χρόνο για έλεγχο στις φορολογικές τους δηλώσεις θα προέρχονται από συγκεκριμένους καταλόγους που θα καταρτίζονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια επιλογής.
Τα κριτήρια αυτά θα εκφράζουν τον βαθμό επικινδυνότητας των υποθέσεων, δηλαδή το κατά πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κρύβεται φοροδιαφυγή πίσω από συγκεκριμένη οικονομική συμπεριφορά που διαπιστώνεται.
Μεταξύ των κριτηρίων περιλαμβάνονται: η νομική μορφή, ο κλάδος ή τομέας δραστηριότητας, η ύπαρξη παραβάσεων ανάλογα με το είδος τη βαρύτητα και η συχνότητα εμφάνισής τους, ο τζίρος, καθαρά κέρδη ή ζημίες, τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχιακές δραστηριότητες και τοπικές ιδιαιτερότητες. Παράλληλα καταργείται η υποχρέωση να ελέγχονται όλες οι φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων για τα τελευταία 10 χρόνια.
Συγκεκριμένα θεσπίζεται ένα νέο σύστημα με το οποίο θα καθιερώνεται η υποχρέωση ελέγχου μίας μόνο χρήσης και η επέκταση του ελέγχου σε μία ή περισσότερες προηγούμενες χρήσεις μόνο στην περίπτωση που εντοπίζονται ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν διαπραχθεί και στις παλαιότερες διαχειριστικές περιόδους. Στο πλαίσιο αυτό οι φορολογικές αρχές θα έχουν το δικαίωμα να ανατρέξουν σε όσες προηγούμενες χρήσεις κρίνουν αναγκαίο και όχι υποχρεωτικά στις εννέα προηγούμενες.
2 Ενεργοποιούνται νέοι μέθοδοι έμμεσου ή τεκμαρτού προσδιορισμού των ακαθαρίστων εσόδων και των καθαρών εισοδημάτων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι φοροελεγκτές θα προσδιορίζουν τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και εισοδήματα των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση πληροφορίες που θα συλλέγουν για την πραγματική τους ρευστότητα, το επίπεδο διαβίωσής τους και την περιουσιακή τους κατάσταση. Η απόφαση θα ορίζει τις διαδικασίες συλλογής πληροφοριών και διασταυρώσεων με τις οποίες τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και καθαρά εισοδήματα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα προσδιορίζονται με βάση:
  • Τις καταθέσεις τους στις τράπεζες και τις λοιπές μορφές αποταμιεύσεων (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.),
  • Τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία τους.
  • Τις δαπάνες διαβίωσής τους.
  • Την έδρα της επιχείρησης, τα λειτουργικά έξοδα καθώς και τα έξοδα μισθοδοσίας.
  • Την ανάλυση ρευστότητας του φορολογουμένου.
  • Τη σχέση της τιμής πώλησης στον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών.
Στο πλαίσιο των νέων αυτών ελεγκτικών διαδικασιών θα προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης άρσης του τραπεζικού απορρήτου ενώπιον των φορολογικών αρχών και το δικαίωμα των αρμοδίων υπαλλήλων να ελέγχουν εξονυχιστικά τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων. Η εφορία θα προσδιορίζει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα και θα επιβάλει τεκμαρτό φόρο ανεξάρτητα από τα δεδομένα που έχει εμφανίσει ο φορολογούμενος στις φορολογικές του δηλώσεις.
Μάλιστα θα συντάσσεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το πρόσθετο φόρο και οι ελεγκτικές αρχές θα ειδοποιούν τον υπόχρεο για την καταβολή του φόρου ή σε περίπτωση ένστασής του να αποδείξει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που προσδιόρισε η εφορία.
Βασικό κορμό θα αποτελέσει η δημιουργία Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, και θα προβλέπεται νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη Λογιστική Τυποποίηση και Έλεγχο που θα κατατεθεί έως την Πέμπτη στη Βουλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα «Νέα», είναι πλέον θέμα χρόνου οι φορολογικές αρχές να γνωρίζουν με το πάτημα ενός κουμπιού και μόνο το ύψος και τις κινήσεις των καταθέσεων όλων, ελεύθερων επαγγελματιών, μισθωτών συνταξιούχων, χωρίς να απαιτείται δικαστική εντολή ή άλλες ειδικές διαδικασίες.

Έπειτα από αίτημα των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες μέσω της πλατφόρμας να κοινοποιούν σε καθορισμένο διάστημα τα στοιχεία καταθετών, που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Για τους ύποπτους για φοροδιαφυγή το μητρώο θα ενημερώνεται καθημερινά, για όλους τους υπόλοιπους καταθέτες η ενημέρωση θα γίνεται μια φορά το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: