Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ζητούν ακόμα και αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου στο 19%-21% Η τρόικα απορρίπτει όλες τις μειώσεις φόρων – ΕΦΚ, ΦΠΑ στην εστίαση, φόρο μεταβίβασης στα ακίνητα

Ζητούν ακόμα και αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου στο 19%-21%

Η τρόικα απορρίπτει όλες τις μειώσεις φόρων – ΕΦΚ, ΦΠΑ στην εστίαση, φόρο μεταβίβασης στα ακίνητα

Του Κωστή Πλάντζου
 
Προτάσεις-σοκ για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αλλά και υποχρεωτικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την τρίτη δόση του δανείου.
Ενώ δηλαδή στην έκθεση αξιολόγησης οι ελεγκτές του ΔΝΤ αναφέρουν πως απορρίπτουν ως άκαιρα τα αιτήματα της κυβέρνησης  για μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, των φόρων μεταβίβασης στα ακίνητα και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, το Ταμείο έδωσε ταυτόχρονα και άλλη μία συνοδευτική έκθεση (με ημερομηνία 21/5/2013) όπου τονίζουν πως υπάρχουν περιθώρια για διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της αύξησης του υπερ-μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά τους Αιγαίου.
Παρά τις προσπάθειες αύξησης της φοροδοτικής βάσης της κυβέρνησης, στα "aegean Islands", όπως αναφέρουν, παραμένουν μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Αν συμβεί αυτό, τότε οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από το 9% και το 16% στο 19%-21%.
Θεωρούν επίσης ότι πρέπει να καταργηθούν τόσο ο υπερ-μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% όσο και ο μειωμένος, που ανέρχεται σε 13%, και να καθιερωθεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19% ή 21%! Εάν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί τότε:
·  Θα αυξηθεί από 6,5% σε 19%-21% ο συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται στις πωλήσεις φαρμάκων, στις υπηρεσίες που παρέχουν τα ξενοδοχεία, στις πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων.
 
·  Θα αυξηθεί από το 13% στο 19%-21% ο ΦΠΑ σε όλα είδη διατροφής, στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί και στις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.
Επίσης, στην έκθεσή του, το ΔΝΤ:
•        Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την παράταση ισχύος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2014.
•        Εκτιμά οτι δεν θα επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και επαναλαμβάνει την πρόταση για τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ.
•        Χαρακτηρίζει εμπόδιο στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων τη μονιμότητα στο Δημόσιο και ζητά να γίνουν υποχρεωτικές απολύσεις στο Δημόσιο.
Το ΔΝΤ ζητά επίσης τη δημιουργία ιδιωτικής φορολογικής και φοροεισπρακτικής υπηρεσίας. Στην έκθεσή αναφέρεται χαρακτηριστικά οτι «εάν τα μέτρα εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης αποτύχουν, τότε οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν πιο ριζικές αλλαγές όπως η δημιουργία μιας φορολογικής υπηρεσίας εκτός της αρμοδιότητας των δημοσίων υπηρεσιών». Με άλλα λόγια το ΔΝΤ λέει ότι αν δεν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή όχι μόνο θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά το έργο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των εσόδων θα δοθεί σε ιδιώτες.


Πηγή: Η τρόικα απορρίπτει όλες τις μειώσεις φόρων – ΕΦΚ, ΦΠΑ στην εστίαση, φόρο μεταβίβασης στα ακίνητα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/13736/i-troika-aporriptei-oles-tis-meioseis-foron-foro-metavivasis-sta-akinita-efk-fpa-stin#ixzz2VWnLF4uE

Δεν υπάρχουν σχόλια: