Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Aνάσες στους αγρότες με «κόκκινα δάνεια» | Εφημερίδα των συντακτών

Aνάσες στους αγρότες με «κόκκινα δάνεια» | Εφημερίδα των συντακτών

Aνάσες στους αγρότες με «κόκκινα δάνεια»

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

54

Ευνοϊκότερο καθεστώς εξόφλησης των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων αγροτών, με περιορισμό μεταξύ άλλων υποθηκών, προωθεί το υπουργείο Αργροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο πολυνομοσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα προβλέπονται εξάλλου η κωδικοποίηση της νομοθεσίας και οι κυρώσεις που αφορούν παραβάσεις της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας περί παραγωγής, διάθεσης και διακίνησης ακατάλληλων τροφίμων.

Το πολυνομοσχέδιο, που πήρε τον δρόμο του για την αρμόδια επιτροπή της Βουλής με στόχο να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν, «έχει τη σύμφωνη γνώμη των τριών κυβερνητικών κομμάτων και αποτελεί σημαντική νομοθετική τομή», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ενυπόθηκα δάνεια:

* Η υποθήκη στα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία έχουν χορηγηθεί από την υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα στους αγρότες ως φυσικά πρόσωπα, αποκλειστικά για τη γεωργική τους δραστηριότητα, περιορίζεται: α) στο 120% της αξίας του δανείου, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, β) στο διπλάσιο της αξίας του δανείου, εφόσον το υπερβαίνει.

* Σε περίπτωση εγγραφής υποθήκης σε περισσότερα του ενός αγροτικά ακίνητα, αυτή περιορίζεται στην ακίνητη περιουσία που εξασφαλίζει την απαίτηση της τράπεζας, εφόσον δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του παραγωγού.

Εξόφληση δανείων:

* Η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ από τον αγρότη με καταβολή ολόκληρου του ποσού. Σε περίπτωση μη εξόφλησης εντός δύο ετών, θεωρείται ως νέο δάνειο διάρκειας μεταξύ 5-15 ετών, με επιτόκιο 3%.

* Εφόσον το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή/και κύρια αποθήκη του αγρότη, στη σύμβαση του δανείου η τράπεζα μπορεί να απαιτήσει το δικαίωμα εκμίσθωσής του και την εκχώρηση του μισθώματος σε αυτήν μέχρι την εξόφληση του δανείου. Η διαδικασία εκμίσθωσης ανατίθεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν η εκμίσθωση δεν υλοποιηθεί, ο εκκαθαριστής κινεί τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί του ακινήτου.

Πρόστιμα παραβάσεων:

«Βαριές καμπάνες» αναμένεται να ηχήσουν για όσους παραβούν τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την παραγωγή, τη διάθεση και τη διακίνηση ακατάλληλων τροφίμων. Τα προβλεπόμενα πρόστιμα κυμαίνονται μεταξύ 500 και 60.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο μπορεί να εκτιναχθεί έως τα 500.000 ευρώ (βλ. πίνακα). Ωστόσο, προβλέπεται έκπτωση 30% εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί εντός 60 ημερών.

Να σημειωθεί πως στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και τροποποιήσεις διατάξεων που αφορούν θέματα διαχείρισης γης, το μητρώο αγροτών, αδειοδοτήσεις κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, καθώς και θέματα φυτοπροστασίας και ζώων συντροφιάς.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για Συνεταιρισμούς:

Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, ελήφθη ομοφώνως η απόφαση να επιλυθούν τα θέματα των συνεταιρισμών μέσω ξεχωριστού νόμου–πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία τους. Ως εκ τούτου, συστήνεται στο υπΑΑ&Τ ομάδα σύνταξης και επεξεργασίας σχετικών προτάσεων. Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των ανενεργών συνεταιρισμών, όπως προβλέπεται βάσει του Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών στον Ν.4015/2011. Επίσης, θα προωθηθεί τροπολογία για την παράταση του άρθρου 19 έως το τέλος του έτους, για τη διαδικασία μετατροπής των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.) και σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, η πλειονότητα των συνεταιρισμών αναμένεται να οδηγηθεί σε εκκαθάριση, καθώς είτε δεν αποτελούν βιώσιμα σχήματα είτε αποτελούν συνεταιρισμούς-«σφραγίδες».

06/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: