Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΝΕΑ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Επίδομα ανεργίας για ασφαλιστικά ενήμερους επαγγελματίες

ΝΕΑ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Επίδομα ανεργίας για ασφαλιστικά ενήμερους επαγγελματίες

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινω­νικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινω­νικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης
Του Γιώργου Γάτου
Επίδομα ανεργίας 360 ευρώ θα μπορούν να λάβουν από τον ΟΑΕΔ και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια (20.000 ευρώ ατομικό και 30.000 οικογενειακό στη διετία) και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, δηλαδή καταβάλλουν τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ.
Την επέκταση της επιδότησης και στους ασφαλιστικά ενήμερους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες -που είχαν αποκλειστεί καθώς οι πόροι από τις σχετικές εισφορές ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσε να προσδιοριστεί ο τελικός αριθμός των δικαιούχων- προαναγγέλλει, με δήλωσή του στην «Η», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης. «Υπάρχει η οικονομική δυνατότητα και, έτσι, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα που είναι η επέκταση σε όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων», υπογραμμίζει.
ΓΣΕΒΕΕ 
Την επιδότηση των ασφαλιστικά ενήμερων είχε ζητήσει εξ' αρχής η ΓΣΕΒΕΕ διαφωνώντας με την προϋπόθεση που τελικώς ετέθη προβλέποντας ότι «ο δικαιούχος πρέπει να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται».
Με βάση τα στοιχεία που απέστειλαν ο ΟΑΕΕ και ο ΟΑΕΔ στο υπουργείο Εργασίας, μόλις 5.500 άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες ζήτησαν βεβαίωση για την κατάσταση της ανεργίας τους από τον ΟΑΕΕ.
Από αυτούς οι 4.500 υπέβαλαν αίτηση στον ΟΑΕΔ για τη λήψη του επιδόματος και ήδη έχει εγκριθεί η καταβολή του στους 2.500.
Το επίδομα 
Το επίδομα θα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα 3 - 9 μηνών ως εξής:
  • Για χρόνο ασφάλισης 3 έως 4 πλήρη έτη για 3 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 5 έως 6 πλήρη έτη για 4 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 7 έως 8 πλήρη έτη για 5 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 9 έως 10 πλήρη έτη για 6 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 11 έως 12 πλήρη έτη για 7 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 13 έως 14 πλήρη έτη για 8 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 15 πλήρη έτη και εφεξής, για 9 μήνες.
Η εισφορά 
Με βάση το ν. Κουτρουμάνη (3986/11), η εισφορά είναι 10 ευρώ το μήνα και καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ - ΜΜΕ (η επέκταση θα αφορά και στα 3 ταμεία). Ασφαλισμένοι την 1/1/2011 πρέπει να έχουν καταβάλλει την ειδική αυτή εισφορά για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τη 1/1/2012, για δύο τουλάχιστον έτη όσοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1/1/2013, ενώ για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από 1/1/2014 και εφεξής απαιτείται η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: