Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

«Είναι κατώτερο των περιστάσεων» | Εφημερίδα των συντακτών

«Είναι κατώτερο των περιστάσεων» | Εφημερίδα των συντακτών

«Είναι κατώτερο των περιστάσεων»

NΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ: ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Απορρίφθηκε η μεθοδευόμενη διαδικασία του κατεπείγοντος για το νομοσχέδιο και θρυμματίστηκε η μαγική εικόνα των… σωτήριων ρυθμίσεων που θέλησε να προβάλει το κυβερνητικό επιτελείο


Του Χάρη Ιωάννου


get3efFile
ge356ytFile
ge3ertFile












Σε διπλή κοινοβουλευτική ήττα, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας, υποχρεώθηκε χθες η κυβέρνηση, καθώς από τη μία πλευρά απορρίφθηκε η μεθοδευόμενη διαδικασία του κατεπείγοντος για το νομοσχέδιο «διευκόλυνσης των ενήμερων δανειοληπτών» και από την άλλη η κριτική των κυβερνητικών εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θρυμμάτισε τη μαγική εικόνα των… σωτήριων ρυθμίσεων που θέλησε να προβάλει το κυβερνητικό επιτελείο.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «την ολοκληρωμένη λύση που περίμενε η κοινωνία και η οικονομία». Καταλόγισε, μάλιστα, στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι, ενώ στην αρχή εξέδιδε ανακοινώσεις περί 200.000 ωφελουμένων, τελικά παρουσίασε μια νομοθετική πρωτοβουλία που εντάσσει πολύ λιγότερους δανειολήπτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κατώτερο των περιστάσεων αλλά και των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί». Χαρακτήρισε δε «περιορισμένο» το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης τόσο σε επίπεδο χρονικής διάρκειας όσο και σχετικά με τον αριθμό των ωφελουμένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επικριτικός για διατάξεις του νομοσχεδίου ήταν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Γ. Βλάχος (Ν.Δ.).

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γ. Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ) επεσήμανε πως «το νομοσχέδιο είναι υποδεέστερο ακόμη και από αυτό που κάνουν οι τράπεζες από μόνες τους».

Βασικό σημείο κριτικής από όλες τις πλευρές ήταν ότι η ρύθμιση που προβλέπεται αφορά μόνο τους ενήμερους δανειολήπτες.

Επιμένει ο Χατζηδάκης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι το όλο θέμα αντιμετωπίστηκε «στο μέτρο του δυνατού». Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο ρυθμίζει το θέμα συνολικά και όχι ατομικά όπως κάνουν ήδη οι τράπεζες, ενώ επίσης δίνεται η δυνατότητα για ρυθμίσεις τετραετούς διάρκειας και όχι μονοετούς, όπως ισχύει σήμερα.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα χθες το πρωί η έντονη κριτική τόσο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όσο και της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κάνει πίσω και να δεχθεί τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με την κανονική διαδικασία. Σήμερα θα καταθέσουν τη γνώμη τους οι φορείς, ανάμεσά τους και οι τράπεζες, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.
05/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: