Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Αξιολόγηση ΔΝΤ: "Είναι νωρίς για μείωση των φόρων - Μαζέψτε επειγόντως τη φοροδιαφυγή"

Δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα αλλά χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές δεν πιάνουν τόπο οι θυσίες, λέει το ΔΝΤ στην αξιολόγηση α΄τριμήνου

ΔΝΤ: Πιέζει τους Ευρωπαίους να "κουρέψουν" το ελληνικό χρέος - Τι αναφέρει η έκθεση για τη χώρα μας

Αξιολόγηση ΔΝΤ: "Είναι νωρίς για μείωση των φόρων - Μαζέψτε επειγόντως τη φοροδιαφυγή"

Του Κωστή Πλάντζου
Δεν φταίνε οι υπέρογκοι φόροι αλλά το ότι δεν προχωράνε οι διαρθρωτικές αλλαγές, για την μεγάλη ύφεση και τη έξαρση της ανεργίας την Ελλάδα. Με το σκεπτικό αυτό και επειδή παραμένουν οι αβεβαιότητες στην ελληνική οικονομία η Τρόικα δεν έχει λέει ακόμα το «ναι» σε μειώσεις φόρων που έχει ζητήσει η κυβέρνηση. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πολιτική σταθερότητα έχει αποκατασταθεί  στη χώρα μας αλλά εκφράζει ανησυχία για τη διατήρησή της, όσο θα αυξάνεται η ανεργία –ειδικά στους νέους- χωρίς να λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησής της.
Έτσι περιγράφουν σε αδρές γραμμές οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την κατάσταση στη χώρα μας και την ελληνική οικονομία, στην έκθεση που άνοιξε το δρόμο για την έγκριση της δόσεως των 1,8 δισ. την περασμένη Παρασκευή και που δόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης –ώρα Ελλάδος- στη δημοσιότητα.
Παρότι το ΔΝΤ αποδίδει εύσημα στην Ελλάδα για την επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία το 2012 και στις αρχές του 2013 ξεπέρασε τους στόχους, οι ελεγκτές θεωρούν πως η δημοσιονομική κατάσταση δεν δικαιολογεί αισιόδοξες προβλέψεις εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να χαλαρώσουν από τώρα οι φόροι. Για αυτό αναφέρουν πως το αίτημα για μείωση φόρων θα επανεξεταστεί μόλις επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Αν και διαβλέπουν σημαντική πρόοδο που δεν είχε επιδείξει πριν η χώρα μας, το δημοσιονομικό άχθος παραμένει «θηλιά» για τη χώρα, για  αυτό οι ελεγκτές υπερτονίζουν ότι πρέπει να διαρθρωτικές αλλαγές να κινηθεί η πραγματική οικονομία, για να λειτουργήσει παρά τα βάρη που έχει φορτώσει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πολύ υψηλό το δημόσιο χρέος «τρομάζει» ακόμα τους υποψήφιους επενδυτές και υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να λάβουν και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αν χρειαστεί. (ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
Στην έκθεση τονίζεται πάντως ότι με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014. Το θέμα του δημοσιονομικού κενού στη διετία 2015-2016 θα συζητηθεί όταν επιστρέψουν οι επικεφαλείς ελεγκτές.  Όλα θα εξαρτηθούν όμως από την απόδοση της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κενό θα καλυφθεί από πρόσθετα φορολογικά έσοδα.
Το ΔΝΤ προτείνει επίσης την άμεση επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, καταγράφοντας αρκετούς κινδύνους από την πιθανότητα "διαρκούς πιστωτικής ασφυξίας" και σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρχει "πολιτική σταθερότητα" για την εφαρμογή του προγράμματος.
Ποουλ Τόμσεν: "Η Ελλάδα βρίσκεται σε 'καλό δρόμο'"
Σημαντική πρόοδο σημείωσε η Ελλάδα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν.
Παρουσιάζοντας -χθες το βράδυ- τις πολυσέλιδες εκθέσεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι χρειάζονται ακόμη περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τόνωση της ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι κατά τη φετινή χρονιά, η Ελλάδα βρίσκεται σε "καλό δρόμο" για την επίτευξη πρωτογενούς ισοζυγίου, με αποτέλεσμα οι δαπάνες να είναι ίσες με τα έσοδα. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η προοπτική να φτάσει  η Ελλάδα σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση στο δημοσιονομικό τομέα. Την ίδια στιγμή, όσον αφορά το εξωτερικό ισοζύγιο, οι εισαγωγές έχουν μειωθεί δραματικά, οδηγώντας σε βελτίωση μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων του ΑΠΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων, υποστήριξε ότι "κατά την άποψή μας, οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να εξετάσουν τη μείωση των φόρων, προτού να υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα, αν και μπορεί κανείς πάντα να εξετάσει τα ήδη συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα", όπως είπε.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ χαρακτήρισε ως "κλειδί" για την επίτευξη αυτού του σκοπού τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Τόμσεν διατύπωσε επίσης την άποψη ότι έγιναν περιορισμοί σε επαγγέλματα, αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ οι τιμές παραμένουν ψηλές. Ως παράδειγμα ανέφερε τον φαρμακευτικό χώρο και ότι τα φάρμακα θα πρέπει να ελευθερωθούν. Σ' αυτό το σημείο, τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές επιχειρούν κάποια βήματα για να ξεπεραστούν τέτοιου είδους προβλήματα.
Αναφορά έκανε και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αύξησε τους φόρους στους μισθωτούς με επιτυχία, αλλά, όπως τόνισε, υπάρχει και ένας κλάδος αυτοαπασχολούμενων (μεταξύ των οποίων και οι πλούσιοι) που έχουν την τάση να αποφεύγουν το δίκαιο μερίδιο της φορολογίας.
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα επισήμανε ότι ξεκίνησαν, αλλά ακόμη υπάρχουν πολλά να γίνουν. Για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, ανέφερε ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα
Αυτοκριτική
Η έκθεση αξιολόγησης περιλαμβάνει και την αποτίμηση του πρώτου προγράμματος από το 2010 ως το 2012, στην οποία υπάρχει παραδοχή για λανθασμένες εκτιμήσεις από μέρους του Ταμείου που συνέτειναν σε βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση, καθώς και σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας.
Όπως προκύπτει, το ΔΝΤ ήταν από την αρχή αντίθετο στην ένταξη της χώρας μας στο πακέτο διάσωσης καθώς δεν πληρούσε τα τρία από τα τέσσερα σχετικά κριτήρια. Μάλιστα το ταμείο παραδέχεται ότι παρέβη τους ίδιους του τους κανόνες για να κάνει το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο, παρά το γεγονός ότι από την αρχή του προγράμματος μέχρι και σήμερα δημοσίως τα στελέχη του υποστηρίζουν το αντίθετο. (ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)




Πηγή: Αξιολόγηση ΔΝΤ: "Είναι νωρίς για μείωση των φόρων - Μαζέψτε επειγόντως τη φοροδιαφυγή" | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/13565/axiologisi-dnt-einai-noris-gia-meiosi-ton-foron-mazepste-epeigontos-ti-forodiafygi#ixzz2VQHfEu8c


ΔΝΤ: Πιέζει τους Ευρωπαίους να "κουρέψουν" το ελληνικό χρέος - Τι αναφέρει η έκθεση για τη χώρα μας

Η αναγκαιότητα μίας νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέσω της λήψης μέτρων που θα αφορούν στα δάνεια του επίσημου τομέα προκύπτει από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που συνοδεύει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Σε αυτή εκφράζονται ανησυχίες για το χρέος και θεωρείται ως "καθοριστικός παράγοντας" η δέσμευση των Ευρωπαίων να δώσουν -αν απαιτηθεί- πρόσθετη ανακούφιση του χρέους.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο "κάλεσμα" προς τους Ευρωπαίους εταίρους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μόλις δύο μέρες αφού η Κριστίν Λαγκάρντ διαμήνυσε ότι για το ίδιο το ΔΝΤ δεν υπάρχει καν η συζήτηση για κούρεμα των δανείων που δόθηκαν από το Ταμείο προς την Ελλάδα.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν υπογράμμισε το στόχο του προγράμματος, το οποίο έχουν "εγγυηθεί" οι Ευρωπαίοι ότι το ελληνικό  χρέος θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και "αισθητά κάτω", όπως δήλωσε, από το 110% του ΑΕΠ από το 2022.
Ξεκαθάρισε δε ότι υπάρχει η δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων ότι αν συμβεί κάτι και δεν καταλήξουμε σε αυτό το μονοπάτι, θα παρέχουν μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους.
«Αυτό είναι ένα υπό όρους πλαίσιο: ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να δοθεί από τις αρχές του 2014 και στις αρχές του 2015, με βάση το αποτέλεσμα για το πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και το 2014. Αυτό είναι το πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τόμσεν.
Ο Τόμσεν τόνισε πως αν για κάποιο λόγο οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το ελληνικό χρέος και είναι κάτι που αξιολογούν προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα, τότε το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επανεξετασθεί.
«Όταν μιλάω με επενδυτές, διαπιστώνω ότι το υψηλό χρέος από μόνο του δεν είναι αυτό που τους ανησυχεί. Οι άνθρωποι ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη δέσμευσης εφαρμογής των πολιτικών εκ μέρους της Ελλάδα. Η καλή εφαρμογή κάνει καλό στην ψυχολογία των επενδυτών», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής το ΔΝΤ επισημαίνει ότι για τη διετία 2013 - 2014 δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα, καθώς εως τώρα το πρόγραμμα είναι σε τροχιά υλοποίησης. Γι αυτό εξάλλου και δεν επιθυμεί να μπει τώρα στο τραπέζι το ενδεχόμενο μείωσης φόρων. Προειδοποιεί δε πως χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές δεν πιάνουν τόπο οι θυσίες. (ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
Εν τω μεταξύ σε ξεχωριστή έκθεση που συνέταξε ανεξάρτητη ομάδα του ΔΝΤ επιχειρείται αυτοκριτική στους χειρισμούς που έγιναν πάνω στο ελληνικό ζήτημα και τις αστοχίες του (ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)



Πηγή: ΔΝΤ: Πιέζει τους Ευρωπαίους να "κουρέψουν" το ελληνικό χρέος - Τι αναφέρει η έκθεση για τη χώρα μας | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/13585/dnt-piezei-toys-eyropaioys-na-koyrepsoyn-elliniko-hreos-ti-anaferei-i-ekthesi-gia-ti#ixzz2VQHv6zBn

Δεν υπάρχουν σχόλια: