Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Χωρίς εξαιρέσεις ο φόρος στα ακίνητα

Ηλεκτρονική Έκδοση 

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών

Χωρίς εξαιρέσεις ο φόρος στα ακίνητα

Φορολόγηση με βάση το στρέμμα και τα τετραγωνικά
Τελευταία ενημέρωση: 
Καμιά εξαίρεση δεν προβλέπει ο νέος φόρος για τα ακίνητα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, όπως παρουσιάστηκε την Τετάρη στα μέλη της διακομματικής επιτροπής.
Τελικά δεν θα εξαιρεθούν οι κατ΄επαγγέλμα αγρότες απλά η φορολόγησή τους θα είναι μικρότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα αγροτεμάχια.
Ο νέος φόρος βασίζεται στη φορόλογηση με βάση τα στρέμματα για τα αγροτεμάχια και τα τετραγωνικά μέτρα στα ακίνητα. Βασική του γραμμή σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Γ. Στουρνάρα είναι ότι όλα τα ακίνητα και τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν βάσει κριτηρίων υπολογισμού αξίας και ο φόρος θα ξεκινά από το ένα ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα της εμπορικής αξίας, της τοποθεσίας, τον όροφο ή την οδό.
Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε στα μέλη της τρικομματικής επιτροπής ότι την Πέμπτη θα τους αποστείλει πίνακες με αναλυτικά τον τρόπο υπολογισμού του νέου φόρου αλλά και σύγκριση με το υφιστάμενο χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.
Η διακομματική επιτροπή είχε συμφωνήσει στις 29 Μαΐου την απαλλαγή από το νέο φόρο των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική εκμετάλλευση από τους αγρότες.
 
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η συγκέντρωση περίπου 700-800 εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.
 
Με ικανοποίηση αλλά και επιφυλάξεις υποδέχθηκε το ΠΑΣΟΚ την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. 
 
Πηγές της Ιπποκράτους, εκφράζουν ικανοποίηση για την παρουσίαση της πρότασης “μετά από κυοφορία πολλών μηνών”, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι στην πρόταση του υπουργείου έχουν ενσωματωθεί προτάσεις και παρατηρήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά επισημαίνουν ότι το κόμμα τηρεί επιφυλάξεις μέχρι το υπουργείο να παρουσιάσει την πρότασή του και γραπτά και με παραδείγματα.
 
“Στόχος της συγκυβέρνησης είναι η μονιμοποίηση του χαρατσιού και η επέκτασή του με τη φορολόγηση των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων. Την ίδια στιγμή ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, κινητής και ακίνητης περιουσίας για όσους δε θα μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε εφορίες, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες”, αναφέρει σε σχετικό σχόλιο του το ΚΚΕ.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: