Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Η διακομματική επιτροπή καθυστερεί τις αποφάσεις της, καθώς οι υπηρεσίες κάνουν σενάρια επί χάρτου με τις εναλλακτικές προτάσεις Σενάρια για μέχρι και τετραπλάσιο ενιαίο φόρο ακινήτων βγάζει η εξαίρεση των αγροτών

Η διακομματική επιτροπή καθυστερεί τις αποφάσεις της, καθώς οι υπηρεσίες κάνουν σενάρια επί χάρτου με τις εναλλακτικές προτάσεις

Σενάρια για μέχρι και τετραπλάσιο ενιαίο φόρο ακινήτων βγάζει η εξαίρεση των αγροτών

Του Κωστή Πλάντζου

Σε εμπλοκή φαίνεται πως οδηγείται η αναζήτηση του νέου συστήματος φορολόγησης των ακινήτων. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών «κόβουν και ράβουν» πιθανά και απίθανα σενάρια φορολόγησης, προσπαθώντας να βάλουν σε μια σειρά τις απαιτήσεις-«λάστιχο» που προβάλλουν στις μεταξύ τους συσκέψεις οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Η διακομματική επιτροπή, αν και θα έπρεπε το αργότερο αύριο να κατέληγε σε αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ανέβαλε τη συνεδρίασή της για την Τετάρτη, καθώς οι υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν να ετοιμάσουν εναλλακτικές προτάσεις, είτε με αφορολόγητο για όλους, είτε με αφορολόγητο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, είτε και χωρίς αφορολόγητο.
Στόχος είναι να εισπραχθούν τα 3,2 δισ. ευρώ από περίπου 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, εκ των οποίων τα 700-800 εκατ. ευρώ μόνο από τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Υπολογίζεται πως με τις διάφορες προτάσεις έχει ανοίξει μια «τρύπα»  τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ και λύση δεν βρίσκεται.
Με το σενάριο για εξαίρεση από το φόρο των εκτάσεων των κατ΄ επάγγελμα αγροτών, δεν μπορούν να μειωθούν δραστικά οι φόροι για τις κατοικίες ή την επαγγελματική στέγη που περνά μεγάλη κρίση.
Αντιθέτως εξετάζονται και ακραία σενάρια για μέχρι τετραπλάσιο φόρο, από ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν, για πιο ακριβά ακίνητα και εκτάσεις.
Το αρχικό σενάριο προέβλεπε φόρο 0,1%-1% ετησίως από το πρώτο τετραγωνικό. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει να μείνουν αφορολόγητα τα πρώτα 50.000 ευρώ αξίας του ακινήτου. Στο σενάριο αυτό ο φόρος ξεκινά από 0,1-0,2% δηλαδή περίπου 50-100 ευρώ για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ.
Αντίστοιχα και για τα αγροτεμάχια προβλέπεται να ισχύσει μια κλίμακα 4-12 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με το αν είναι χέρσο και ορεινό ή παραθαλάσσιο σε τουριστική περιοχή (πχ τη Μύκονο).
Για να καλυφθεί όμως η υστέρηση των 300 εκατ. ευρώ της εξαίρεσης των αγροτών ή άλλων 100 εκατ. ευρώ για το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ, οι «ασκήσεις επί χάρτου» που κάνουν οι υπηρεσίες στο υπουργείο  δείχνουν ότι πρέπει να διπλασιαστεί ή και να τετραπλασιαστεί ακόμα η επιβάρυνση σε κάποιους ιδιοκτήτες.
Σε τέτοια περίπτωση για τα 500 τμ εκτός σχεδίου κοντά σε μια κοσμοπολίτικη παραλία,  δεν θα πληρώνει κάποιος φόρο 600 ευρώ, αλλά 1.200 ή και σχεδόν 2500 το χρόνο!
Αντίστοιχα, αντί να μειωθεί ο φόρος για μια κατοικία 200.000 ευρώ στα 200-250 ευρώ,  μπορεί να κυμαίνεται, ανάλογα με την τελική φόρμουλα που θα υιοθετηθεί, από 350-700 ευρώ το χρόνο. Στις περιπτώσεις αυτές, η συνολική επιβάρυνση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ, αντί για μικρότερη.


Πηγή: Σενάρια για μέχρι και τετραπλάσιο ενιαίο φόρο ακινήτων βγάζει η εξαίρεση των αγροτών | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/13287/senaria-gia-mehri-kai-tetraplasio-eniaio-foro-akiniton-vgazei-i-exairesi-ton-agroton#ixzz2VBTcROs8


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Φόρος ακινήτων: Ποιοι θα πληρώσουν το "χαράτσι" του 2014

Φόρος ακινήτων: Ποιοι θα πληρώσουν το  χαράτσι  του 2014
Το σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα από το 2014, ο οποίος θα πρέπει να αποφέρει έσοδα ύψους 3,1 δις. ευρώ ετησίως αναμένεται να στείλει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα εξεταστεί στην αυριανή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά αφού το τελικό σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα και το νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.
Η εισήγηση του υπουργείου θα περιλαμβάνει όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την εφαρμογή του νέου φόρου όπως:
  • Την εφαρμογή του ενιαίου φόρου για τα κτίσματα και εντός σχεδίου ακίνητα χωρίς αφορολόγητο όριο. Στην περίπτωση αυτή, οι συντελεστές του φόρου θα κλιμακώνονται από 0,1% έως και 1%. Εάν υπάρξει αφορολόγητο όριο αυτό θα είναι πολύ χαμηλό, της τάξεως των 20.000 - 50.000 ευρώ με την κλιμάκωση των συντελεστών να ξεκινά από 0,2% και να φθάνει μέχρι και το 1,5% ή ακόμη και το 2% για ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 2 ή 3 εκατ. ευρώ.
  • Σε όλες τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος το 2014 θα επιβληθεί με βάση το στρέμμα ενώ από το 2015 βάση επιβολής του φόρου θα είναι η αντικειμενική αξία κάθε έκτασης. Από τον φόρο αυτό πιθανότατα θα εξαιρεθούν μόνο οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Το δημοσιονομικό «κενό» περίπου 300 εκατ. ευρώ που θα δημιουργηθεί από τη φοροαπαλλαγή των καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων σχεδιάζεται να καλυφθεί με την φορολόγηση των αδήλωτων αυθαιρέτων τα οποία οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν τώρα να τα δηλώσουν στο Ε9 και με την υψηλότερη φορολόγηση των υπόλοιπων εκτός σχεδίου εκτάσεων γης.
Χθες από το Κιλκίς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως δεν πρέπει να φορολογηθούν για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες, λέγοντας ότι «Πρέπει να πάμε σε έναν δίκαιο φόρο ακινήτων με αφορολόγητο όριο, αναλογικό, που δεν θα επιβαρύνει βεβαίως τον αγρότη, πρωτίστως τον πραγματικό αγρότη».


Δεν υπάρχουν σχόλια: