Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Νέο πλήγμα για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετο - Θα πληρώνουν «χρυσάφι» για την εκτός σχεδίου κατοικία και το εξοχικό τους Ενιαίος Φόρος «φωτιά» για τα εξοχικά και τα σπίτια εκτός σχεδίου

Νέο πλήγμα για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετο - Θα πληρώνουν «χρυσάφι» για την εκτός σχεδίου κατοικία και το εξοχικό τους

Ενιαίος Φόρος «φωτιά» για τα εξοχικά και τα σπίτια εκτός σχεδίου

Του Κωστή Πλάντζου
Εξοχικά και εκτός σχεδίου κατοικίες και κτίσματα θα πληρώσουν το «μάρμαρο» των ελαφρύνσεων όσων πλήρωναν ως τώρα το «χαράτσι» ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
Εφόσον επιβληθεί το σχέδιο Στουρνάρα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληρώνουν «χρυσάφι» από το 2014 και κάθε χρόνο για την εκτός σχεδίου κατοικία και το εξοχικό τους, αφού χιλιάδες αγροτεμάχια με κτίσμα θα εξομοιωθούν … με τα εντός σχεδίου οικόπεδα.
Τα μεγάλα «θύματα» θα είναι, όπως όλα δείχνουν, όσοι «τακτοποίησαν» αυθαίρετο την τελευταία τριετία, αφού -στο βωμό της «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης»- θα φορολογηθούν περισσότερα ακίνητα για να ελαφρυνθούν οι υπόλοιποι που πλήρωναν ήδη.
Αν και θα μειωθεί η επιβάρυνση σε σχέση με το «χαράτσι» που πληρώνουν μέσω της ΔΕΗ για την κύρια κατοικία τους στις πόλεις και τις εντός σχεδίου περιοχές, οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου κτισμάτων θα φορολογηθούν αγρίως, για να «πιάσει» η κυβέρνηση τον στόχο για είσπραξη τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ από φόρους ακινήτων το 2014.
Η λογική του μέτρου είναι πως ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα σε έκταση 4 στρεμμάτων στην Αττική ή στη Μύκονο δεν θα αντιμετωπίζεται σαν «χωράφι», όπως περίπου συνέβαινε ως τώρα στις εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων περιοχές, αλλά θα φορολογείται σαν να είχε οικοπεδική αξία.
Το πλήγμα θα είναι έτσι μεγάλο για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που πληρώνουν ήδη σε δόσεις την «τακτοποίησή» τους. Αν και είναι κτισμένα σε εκτός σχεδίου περιοχές, μέσα σε «αγροτεμάχια μονοετούς καλλιέργειας», θα φορολογούνται πλέον με  εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα κάθε χρόνο, δηλαδή σχεδόν σαν να ήταν κανονικά οικόπεδα και να πλήρωναν πχ 3-10 ευρώ φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως θα προβλέπει το νέο σύστημα, ανάλογα με το πόσο κοντά είναι στη θάλασσα το ακίνητο, το αν είναι υποβαθμισμένη ή προνομιούχος η περιοχή (τουριστικές περιοχές) κλπ.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών στα μέλη της διακομματικής επιτροπής, από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δεν θα εξαιρείται κανένα ακίνητο, αντιθέτως θα επιβαρύνονται και τα αγροτεμάχια που δεν πλήρωναν καν.
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων-ΕΦΑ θα είναι ετήσιος και θα ξεκινά από πολύ χαμηλά (από μόλις 1 ευρώ το τετραγωνικό για τα αστικά ακίνητα και 1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια).
Στον αντίποδα όμως, με βάση τα τριάντα και πλέον κριτήρια με τα οποία η πρόταση Στουρνάρα προβλέπει ότι θα αυξάνεται ο ΕΦΑ, οι ιδιοκτήτες εξοχικών και εκτός σχεδίου θα πληρώνουν θεαματικά υψηλότερους φόρους, σε σχέση με όσα πλήρωναν ήδη ή θα πληρώνουν άλλοι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.


Πηγή: Ενιαίος Φόρος «φωτιά» για τα εξοχικά και τα σπίτια εκτός σχεδίου | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/13560/eniaios-foros-fotia-gia-ta-exohika-kai-ta-spitia-ektos-shedioy#ixzz2VNZO0QBh

Δεν υπάρχουν σχόλια: