Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

"Ή χτυπάτε την φοροδιαφυγή ή ιδιωτικοποιούνται οι εφορίες"

"Ή χτυπάτε την φοροδιαφυγή ή ιδιωτικοποιούνται οι εφορίες"

 
Του Σπύρου Δημητρέλη

Τη δημιουργία ιδιωτικής φορολογικής και φοροεισπρακτικής υπηρεσίας συστήνει το ΔΝΤ ως έσχατο μέτρο εφόσον δεν αποδώσουν  οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού του φορολογικού μηχανισμού.

Στην έκθεση για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου αναφέρεται ότι η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης παραμένει πολύ απογοητευτική, συμπληρώνοντας ότι είναι ένα επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί εφόσον η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει νέες οριζόντιες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (εννοεί μεταξύ άλλων τις συντάξεις).

Μάλιστα, τονίζει ότι νέες οριζόντιες περικοπές εφόσον δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι πολύ πιθανές, καθώς –όπως επισημαίνει– οι εταίροι της Ελλάδος είναι απίθανο να παράσχουν νέα χρηματοδοτική στήριξη μόνο και μόνο επειδή η Ελλάδα δεν χτυπάει την φοροδιαφυγή.

Στη συνέχεια αναφέρεται στις προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης η οποία είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές παρεμβάσεις στον φορολογικό μηχανισμό.

Και τονίζει με νόημα «εάν αυτά τα μέτρα και άλλα μέτρα που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου της φορολογικής διοίκησης των λειτουργικών διαδικασιών και της διοίκησης του προσωπικού αποτύχουν οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν πιο ριζικές αλλαγές όπως η δημιουργία μιας φορολογικής υπηρεσίας εκτός της αρμοδιότητας των δημοσίων υπηρεσιών». Με άλλα λόγια το ΔΝΤ λέει ότι αν δεν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή όχι μόνο θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά το έργο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των εσόδων θα δοθεί σε ιδιώτες.

Διαβάστε ακόμη:

* Στα... όπλα οι εφοριακοί για την απειλή ιδιωτικοποιήσεων των ΔΟΥ



Πηγή:www.capital.gr

Στα... όπλα οι εφοριακοί για την απειλή ιδιωτικοποίησης των ΔΟΥ

 
Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση των εφοριακών στην αναφορά της έκθεσης του ΔΝΤ για ιδιωτικοποίηση των εφοριών ως έσχατο μέτρο εφόσον δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους, τονίζουν μεταξύ άλλων, ότι για τα χάλια του φορολογικού συστήματος ευθύνη δεν έχουν οι εφορίες αλλά όσοι νομοθετούν και όσοι δε μπορούν και δεν θέλουν να χτυπήσουν την φοροδιαφυγή.

Η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΔΟΥ έχει ως εξής:

Τα σημερινά δημοσιεύματα και η έκθεση του Δ.Ν.Τ. (σελ. 22 παρ. 40) για την ιδιωτικοποίηση των εφοριών, σίγουρα δεν είναι το τελευταίο επεισόδιο, από ένα κακόγουστο σήριαλ, που παρακολουθούμε χρόνια τώρα. Παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθεια Κυβέρνησης και Τρόϊκας για να πείσουν, ότι για όλα φταίνε οι εφοριακοί! Εμείς απαντούμε, ότι για τα χάλια του φορολογικού συστήματος, ευθύνη έχουν :

- Όσοι νομοθετούν με ριπές πολυβόλου, για να επιβεβαιωθεί το ανέκδοτο της «φορολογικής σταθερότητας».

- Όσοι ανίκανοι ταλαιπωρούν τους φορολογούμενους με γραφειοκρατία, προβληματική μηχανοργάνωση και αντικρουόμενες αποφάσεις.

- Όσοι διαλύουν τον φορολογικό μηχανισμό, με παιδαριώδεις πειραματισμούς, απουσία κεντρικού σχεδίου και προχειρότητα.

- Όσοι κλείνουν το μάτι στα μεγάλα εισοδήματα, χαρατσώνουν τα μικρά και τα μεσαία και κρύβουν λίστες (διαχρονικά και διακομματικά) στα συρτάρια τους.

- Όσοι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.


ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΦΑΓΙΑΣΜΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΝΙΣΤΟΥΜΕ. ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ !

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ – ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ –ΘΕΟΧΑΡΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ. ΙΦΙΓΕΝΕΙΕΣ ΑΣ ΨΑΞΟΥΝ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ.

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ, ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ.

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ. ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ.

Σπ. Δημ.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: