Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΑΦΜ από… κούνια

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 08:03

ΑΦΜ από… κούνια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
ΑΦΜ από… κούνια
Το ότι υπάρχει σχέδιο διασύνδεσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς του δημοσίου είναι γνωστό. Και στο προηγούμενο σημείωμά μας, επισημάναμε τα σενάρια για διάσπαση της ΓΓΠΣ με το ένα «κομμάτι» της να μετατρέπεται σε Κέντρο Πληροφορικής για ολόκληρο το δημόσιο. Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον πολίτη;

Γράφει:  

Περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τη μια. Εξάλειψη κάθε λόγου επίσκεψης στην εφορία. Αλλά και «φακέλωμα». Το οποίο θα ξεκινάει από την …κούνια. Ήδη η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι: στο πλαίσιο πλήρους «ψηφιοποίησης» της εφορίας τα μωρά να αποκτούν ΑΦΜ με το που θα γεννιούνται έτσι ώστε το σύστημα να έχει και αυτή τον αριθμό πέραν του ΑΜΚΑ.
Πίσω από την πρόταση, κρύβεται το σχέδιο πλήρους διασύνδεσης της ΓΓΠΣ με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ενημερώνεται άμεσα για τους θανάτους, τους γάμους και τα διαζύγια μέσα από τα δημοτολόγια και τα ληξιαρχεία. Κάθε πληροφορία έχει τη σημασία της:
1.       Με την καταγραφή του θανάτου γεννάται η υποχρέωση πληρωμής του φόρου κληρονομίας ενώ η πληροφορία φτάνει και στα ασφαλιστικά ταμεία για να διακοπεί αυτόματα καταβολή επιδομάτων και σύνταξης
2.       Με την καταγραφή του γάμου γεννάται η έννοια του «οικογενειακού εισοδήματος» από το ύψος του οποίου κρίνεται επίσης η καταβολή επιδομάτων. Αντίστοιχη είναι η σημασία και για την καταγραφή του διαζυγίου.
Και πάμε στις γέννες. Πάνω στον αριθμό των μελών μιας οικογένειας το υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει μια ολόκληρη επιδοματική πολιτική. Επίδομα καταβάλλεται με τη γέννηση ενός παιδιού και κόβεται με την ενηλικίωσή του ή με το που θα πάψει να θεωρείται προστατευόμενο μέλος. Ποιος είναι ο μοναδικός δρόμος για να υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης και να μην χρειάζεται ο φορολογούμενος να κάνει κάθε τόσο μια υπεύθυνη δήλωση; (σ.σ γονείς ετοιμαστείτε: θα κληθείτε να συμπληρώσετε τετρασέλιδο έντυπο μέσω Internet  για να εισπράξετε το φετινό επίδομα). Η ΓΓΠΣ να γνωρίζει τον ΑΦΜ. Ήδη το project τέθηκε σε εφαρμογή. Γονείς σπεύδουν στις εφορίες για να βγάλουν ΑΦΜ για τα ενήλικα παιδιά τους που εξακολουθούν να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη. Το επόμενο στάδιο θα είναι ο ΑΦΜ να αποδίδεται με τη γέννηση του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: