Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Διευκρινίσεις σχετικά με την Πρόσκληση σε Συνέλευση και ανάρτηση Οικονομικών Καταστάσεων στην Ιστοσελίδα Εταιρείας από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου

Διευκρινίσεις σχετικά με την Πρόσκληση σε Συνέλευση και ανάρτηση Οικονομικών Καταστάσεων στην Ιστοσελίδα Εταιρείας από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δ/ΝΣΗ Α.Ε. ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΩΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή ερωτήματα που είχαν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας αναφορικά με την ιστοσελίδα της εταιρείας, τη διάρκεια διατήρησης της ανάρτησης και τη μορφή της, η Υπηρεσία μας εξέδωσε εγκύκλιο για την ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 232 του ν. 4072/2012 (ΦΕΚ Α’ 86) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 και του ν. 3190/1955 το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Ο ν. 4072/2012 στην παράγραφο 1 του άρθρου 232 ορίζει τα εξής:
Άρθρο 232
Περιορισμός υποχρεώσεων Α.Ε. και Ε.Π.Ε. για δημοσίευση πράξεων και στοιχείων.
1. Όπου στον κ.ν. 2190/1920 και στο ν. 3190/1955 προβλέπεται δημοσίευση σε άλλα έντυπα μέσα, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ−ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ., αυτή μπορεί να αντικαθίσταται με ανάρτηση των δημοσιευτέων πράξεων και στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρείας, εφόσον η διεύθυνση αυτής έχει καταχωρισθεί στην Μερίδα της εταιρείας. Για την ανάρτηση των παραπάνω πράξεων και στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρείας ενημερώνεται αμελλητί το οικείο Μητρώο. Προθεσμίες που συνδέονται με δημοσίευση σε άλλα έντυπα μέσα εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ−ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ. λογίζεται ότι εκκινούν ή λήγουν από την ημέρα που η εταιρεία ανακοίνωσε στο οικείο μητρώο την ανάρτηση στην ιστοσελίδα.

Α) Ως ιστοσελίδα της εταιρίας κατ’ αναλογία με την έννοια που αποδόθηκε και επικράτησε κατά την ενσωμάτωση των σχετικών κοινοτικών οδηγιών (βλ. νόμο 3884/2010 – οδηγία 2007/36, Π.Δ. 86/2011 -οδηγία 2009/109), όπου ο αγγλικός όρος internet site ή website αποδόθηκε στα ελληνικά ως ιστοσελίδα και με αυτή την έννοια ενσωματώθηκε και χρησιμοποιείται στα σχετικά άρθρα του κ.ν. 2190/1920, νοείται ο δικτυακός τόπος της εταιρίας (website, internet site) τον οποίο χρησιμοποιεί η εταιρία και στον οποίο μπορεί κατά τη δική της αποκλειστικά βούληση, να αναρτά ή να απαναρτά κάθε πληροφορία που επιθυμεί ή υποχρεούται. Συνεπώς με τον όρο ιστοσελίδα στις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 νοείται ο ιστότοπος, ιστοχώρος ή διαδικτυακός τόπος (αγγλ. web site) της εταιρείας ο οποίος αποτελεί μία συλλογή από ιστοσελίδες, εικόνες, βίντεο και άλλα ψηφιακά στοιχεία, τα οποία φιλοξενούνται στο ίδιο domain (περιοχή) του Παγκόσμιου Ιστού (π.χ. εταιρεία.gr).

Κατά την ανωτέρω έννοια ενδείκνυται η χρήση ονομάτων χώρου (domain names), καθώς η διεύθυνση που δηλώνεται θα πρέπει να οδηγεί τον εξωτερικό χρήστη στον ιστότοπο στον οποίο παρουσιάζεται αποκλειστικά η εταιρεία.

Β) Διατηρησιμότητα της πληροφορίας στην ιστοσελίδα της εταιρίας:

Στη σχετική διάταξη του άρθρου 232 δεν ορίζεται το χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να παραμένει αναρτημένη η σχετική πληροφορία, της οποίας η δημοσίευση σε εφημερίδα αντικαθίσταται με ανάρτηση. Εύλογο είναι ωστόσο ότι πρέπει να παραμένει αναρτημένη για ικανό χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της εκάστοτε διάταξης, η οποία και προέβλεπε την σχετική δημοσίευση. Έτσι για παράδειγμα, η πρόσκληση σε συνέλευση και η ανάρτηση των οικονομικών καταστάσεων, οι οποίες απευθύνονται στους μετόχους των εταιριών (ή στους εταίρους προκειμένου για ΕΠΕ) πρέπει να παραμένουν αναρτημένες τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης και τη λήψη απόφασης από αυτήν, δεδομένου ότι στόχος ήταν και είναι η έγκαιρη πληροφόρηση των μετόχων είτε για τα θέματα για τα οποία θα κληθούν να λάβουν απόφαση είτε για τα οικονομικά στοιχεία της χρήσης τα οποία θα κληθούν να εγκρίνουν, πληροφόρηση η οποία δεν καθίστατο μέχρι πρότινος δυνατό να παρασχεθεί από τα επίσημα κρατικά μητρώα εγκαίρως. Τρίτοι προς την εταιρία καλύπτουν για το σχετικό χρονικό διάστημα (από την πρόσκληση έως την απόφαση) τις ανάγκες πληροφόρησης ανατρέχοντας ομοίως στην ιστοσελίδα της εταιρίας. Επισημαίνεται ωστόσο ότι οι σχετικές πληροφορίες καταχωρίζονται στη μερίδα των εταιριών στο Γ.Ε.ΜΗ. και σχετική ανακοίνωση δημοσιεύεται τόσο στο δικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. όσο και στο ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ & Γ.Ε.ΜΗ.. Τα ανωτέρω είναι και τα επίσημα μέσα πληροφόρησης των τρίτων.

Γ) Αναφορικά με τη μορφή που πρέπει να έχουν οι σχετικές αναρτήσεις, εξυπακούεται ότι θα πρέπει να είναι ανάλογες με τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις στις εφημερίδες, τις οποίες εξάλλου και συνεχίζουν να πραγματοποιούν οι εταιρίες οι οποίες δεν έχουν καταχωρίσει τη διεύθυνση της ιστοσελίδας τους στο οικείο Μητρώο. Συνεπώς θα πρέπει να είναι εξίσου ευκρινείς με τις δημοσιευόμενες στον τύπο πληροφορίες, εκτυπώσιμες και αποθηκεύσιμες.



O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΣΩΤ. ΜΑΣΓΑΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: