Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Προς κατάθεση το ν/σ για το άνοιγμα εξπρές τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων που ελέγχονται

Προς κατάθεση το ν/σ για το άνοιγμα εξπρές τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων που ελέγχονται

Με διαδικασίες εξπρές θα ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί για τους φορολογουμένους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διαφθορά, διακίνηση και "ξέπλυμα μαύρου χρήματος", καθώς και παράνομο πλουτισμό.
Με νομοσχέδιο σκούπα που πρόκειται να καταθέσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να μαθαίνουν πολύ σύντομα, εντός 24 ωρών, τα στοιχεία και τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών όσων ελέγχονται.
Εντός του μήνα θα τεθεί σε ισχύ το Central Bank Registry, το Μητρώο Καταθετών, όπου τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα στα αιτήματα των ελεγκτών για το άνοιγμα και τον έλεγχο τραπεζικών κινήσεων των ελεγχόμενων φορολογουμένων. Η πρόσβαση στα στοιχεία θα γίνεται μόνο από διαβαθμισμένους υπαλλήλους και μόνο μετά την έκδοση σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας.  
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 5.000 λογαριασμών με τις τράπεζες να έχουν απαντήσει σχεδόν στα μισά αιτήματα που έχουν υποβληθεί. Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα αναφέρουν ότι σε δεύτερη φάση, η διασύνδεση του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών με τις τράπεζες θα πρέπει να είναι σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή να μπορούν να ελέγχονται οι συναλλαγές τη στιγμή που αυτές γίνονται.
Με ηλεκτρονικό τρόπο όμως θα γίνονται και οι κατασχέσεις. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα στέλνει ηλεκτρονικά εντολή για δέσμευση λογαριασμών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων εις χείρας τρίτων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα.


Πηγή: Προς κατάθεση το ν/σ για το άνοιγμα εξπρές τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων που ελέγχονται | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/13739/pros-katathesi-ns-gia-anoigma-expres-trapezikon-logariasmon-forologoymenon-poy#ixzz2VWn2Trxc

Δεν υπάρχουν σχόλια: