Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Μεγαλύτερη ύφεση το πρώτο τρίμηνο

Μεγαλύτερη ύφεση το πρώτο τρίμηνο

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Στο 5,6% διαμορφώθηκε τελικά η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή να αναθεωρεί χθες, ανοδικά, προηγούμενη εκτίμηση της για ύφεση 5,3%, στους πρώτους τρεις μήνες του 2013.
Μάλιστα το ΑΕΠ, σε σταθερές τιμές διαμορφώθηκε στα 37,7 δισ. ευρώ -και σε τρέχουσες στα 41,9 δισ. ευρώ- «επιστρέφοντας» στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας 2000, υπό το βάρος της αυστηρής περιοριστικής πολιτικής που επιβλήθηκε την τελευταία τριετία στη χώρα, με μεγάλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και εκτίναξη της ανεργίας σε επίπεδα-ρεκόρ.
Ωστόσο, αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για καλύτερες «επιδόσεις» στο δεύτερο και κυρίως στο τρίτο τρίμηνο του έτους, εκτιμώντας πως τα έσοδα από τον τουρισμό και την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία.
Στην «καρδιά» της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο βρέθηκε η μεγάλη υποχώρηση της εγχώριας κατανάλωσης κατά 8,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 αλλά και η καθίζηση των επενδύσεων που σημείωσαν νέα μεγάλη πτώση 11,4%. Την ίδια ώρα πτωτικά, για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο, κινήθηκαν και οι συνολικές εξαγωγές της χώρας, παρουσιάζοντας μείωση 2,6% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω τουρισμού και ναυτιλίας, ενώ πτώση 7,8% καταγράφηκε και στις εισαγωγές. Πάντως το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε 22,9%, περιορίζοντας την πτώση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους στο 5,6%.
Σταθεροποίηση
Αν και οι αβεβαιότητες παραμένουν ακόμη σημαντικές, η κυβέρνηση ευελπιστεί σε σταθεροποίηση της οικονομίας φέτος, με περιορισμό της μέσης ύφεσης για το 2013 στο 4,2% και σε οριακή ανάκαμψη, με ανάπτυξη 0,6% το 2014, εκτιμήσεις που συμμερίζεται και η Κομισιόν.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την κίνηση του ΑΕΠ στο δεύτερο και κυρίως στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς μια καλή πορεία στον τουρισμό και η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων ίσως περιορίσουν τα επίπεδα της ύφεσης φέτος, κοντά στους στόχους που θέτει κυβέρνηση και τρόικα, δημιουργώντας βάσεις για ανάκαμψη το 2014.
Πάντως το ΔΝΤ, προβλέπει βαθύτερη ύφεση 4,9% φέτος, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει ύφεση 1,4% και το 2014.
Ύφεση 1,2%, προβλέπει και ο ΟΟΣΑ για το 2014, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας αναμένει οριακή ανάκαμψη το 2014, εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, με τον ενδεδειγμένο ρυθμό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ:
1. Αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση για την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2013, στο 5,6% από 5,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενσωματώνοντας νεότερα στοιχεία, μεταξύ άλλων, για τις εισαγωγές, τις εξαγωγές, τον κύκλο εργασιών σε κλάδους υπηρεσιών.
Είχε προηγηθεί ύφεση 5,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, ενώ σε μέσα επίπεδα πέρσι η ύφεση ανήλθε στο 6,4%.
2. Η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 8,3%, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, με την κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών να μειώνεται κατά 8,7% και την κατανάλωση της γενικής κυβέρνησης κατά 7%. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη είχε μειωθεί κατά 9,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 και κατά 7,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
3. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 11,4%, έναντι πτώσης 10,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Πάντως στο πρώτο τρίμηνο του 2012 οι επενδύσεις είχαν παρουσιάσει μείωση 31,1% σε ετήσια βάση.
4. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 2,6% και οι εισαγωγές κατά 7,8%. Η μείωση των εξαγωγών, προήλθε κυρίως από τη σημαντική πτώση 12,4% που κατέγραψαν οι εξαγωγές υπηρεσιών, αντανακλώντας κυρίως εξελίξεις στον τουρισμό και τη ναυτιλία, ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές αγαθών κατά 5,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: