Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Το φορολογικό σύστημα κύριο εργαλείο ανάπτυξης

Το φορολογικό σύστημα κύριο εργαλείο ανάπτυξης

 
Του Γιώργου Α. Κορομηλά

Τα τελευταία χρόνια οι συνεχείς τροποποιήσεις του φορολογικού συστήματος της χώρας το έχουν καταστήσει άκαμπτο, περίπλοκο, αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο καθιστώντας το, αντί για τον κύριο μοχλό ανάπτυξης, έναν από τους βασικούς λόγους που έχουν οδηγήσει στη μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας, μείωση η οποία θα οφείλεται σε απώλεια σοβαρών ξένων επενδύσεων ή/και ματαίωση υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων από υφιστάμενες επιχειρήσεις ή/και μαζική φυγή επιχειρήσεων σε άλλες χώρες.

Αποτέλεσμα της μείωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα είναι να καταγράφονται αρνητικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης και φυσικά δραματική αύξηση της ανεργίας. Το ζητούμενο είναι η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης αλλά βέβαια για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει ένα σωστά δομημένο μοντέλο και για να υπάρξει ένα τέτοιου είδους μοντέλο πρέπει να υπάρχει όραμα και οργάνωση.

Πρέπει λοιπόν η ανάπτυξη να αποτελέσει κύριο στόχο γιατί μέσω αυτής μπορεί να επέλθει και η εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών και ένα από τα βασικότερα εργαλεία είναι και το φορολογικό σύστημα. Το υπάρχον φορολογικό σύστημα αμφισβητείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Οι πολίτες το θεωρούν αναξιόπιστο και κοινωνικά άδικο έχοντας, δικαιολογημένα, την αίσθηση ότι χρησιμοποιείται συνεχώς μεταβαλλόμενο μόνο και μόνο ως εισπρακτικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, αίσθηση η οποία συνεχώς αυξάνεται.

Οι μέχρι σήμερα αλλαγές στο φορολογικό σύστημα δεν αποπνέουν αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Η υπέρμετρη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων, η τάση για παγιοποίηση επιβαρύνσεων που αρχικά εμφανίστηκαν ως «έκτακτες» εισφορές και οι λοιπές άνευ σχεδίου μεταβολές είχαν σαν αποτέλεσμα να κυκλοφορεί όλο και πιο λιγότερο χρήμα στην αγορά. Λιγότερο χρήμα στην αγορά σημαίνει περισσότερα λουκέτα στις επιχειρήσεις άρα περισσότερη ανεργία. Ενώ γιγαντώνεται η ύφεση κάποιοι θεωρούν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική των φοροεπιδρομών και της μείωσης των εισοδημάτων, θα οδηγήσουν τη χώρα σε εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών και δυνατότητα διαχείρισης του ήδη δυσθεώρητου δημοσίου χρέους προβάλλοντας σαθρά επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την αποδοχή κάθε είδους επιθυμίας που θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων οι τεχνοκράτες της τρόικας.

Οι πολίτες της χώρας επιθυμούν να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες και να δημιουργηθεί, το συντομότερο δυνατόν, ένα απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα φορολογικό σύστημα το οποίο έχοντας αναπτυξιακό χαρακτήρα θα οδηγήσει στην επίτευξη θετικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και θα συμβάλλει στην πολυπόθητη εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών.

* Ο κ. Γιώργος Α. Κορομηλάς είναι Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: