Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Υπερφορολόγηση αντί αναπτυξιακής στροφής και πάλι στα ακίνητα

Υπερφορολόγηση αντί αναπτυξιακής στροφής και πάλι στα ακίνητα

Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά από τη γνωστοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων για την περαιτέρω επιβάρυνση της αγοράς ακινήτων, με τη δομή που θα έχει ο νέος φόρος.
Κατά τον τρόπο αυτόν, υπερφορολογείται η εξοχική κατοικία που, σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις, όπως της UBS, από το 2007 θα μπορούσε να αποτελέσει μια λοκομοτίβα για επενδύσεις στη χώρα, αλλά και για μια σειρά χρηματοδοτήσεων με ευνοϊκές προϋποθέσεις προς βοήθεια εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.
Όπως κατέγραφαν οι αναλύσεις του διεθνούς οίκου από το 2007, η αγορά της εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί σημαντικά προσελκύοντας κεφάλαια από όλη την Ευρώπη. Κατά συνέπεια, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν νέο τομέα χρηματοδοτήσεων για τις ελληνικές τράπεζες με σημαντικές, μάλιστα, εξασφαλίσεις. Αυτό διότι το αγοραστικό ενδιαφέρον Ευρωπαίων, ιδιαίτερα σε ώριμες ηλικίες, είχε, από το 2007 και πριν, τις μεγάλες κρίσεις των χρεοκοπιών, σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Πόσο μάλλον σήμερα που η αγορά ακινήτων προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες μετά και τις μαζικές διορθώσεις στις τιμές που έχουν λάβει χώρα. Όμως, για μια ακόμα φορά, επικρατεί ένας αιφνιδιασμός στα πλαίσια της λογιστικής λογικής “μπαλώματος” των αναγκών της τρόικας που, κατ' ουσίαν δημιουργεί μεγάλα αντικίνητρα για όσους εξετάζουν την ευκαιρία να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα. Αυτό διότι με την αύξηση της φορολογίας βάσει κριτηρίων που θα έχουν να κάνουν με τις θέσεις των ακινήτων, στο κατά πόσον “βλέπουν” θάλασσα κλπ., θα επιβαρυνθεί από τη μια μέρα στην άλλη, σε σημαντικό βαθμό, ο οποιοσδήποτε πιθανός ιδιοκτήτης εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα.
Το πνεύμα του νόμου που προβλέπει συνέχιση της αύξησης της φορολόγησης στην ακίνητη περιουσία, δείχνει ότι, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αποκλεισμό νέων φόρων, η αύξηση της φορολογίας συνεχίζεται κανονικά. Στοχεύοντας, μάλιστα, τη μεγάλη βάση της ελληνικής κοινωνίας και το εξοχικό του τελευταίου Έλληνα πολίτη.
Ο φαύλος κύκλος της συνεχούς αύξησης φορολογίας μπορεί μετά από τέσσερα χρόνια να έχει οδηγήσει σε σύγκλιση των δημοσιονομικών μεγεθών, όμως, σε καμία περίπτωση, δεν θα συνεισφέρει σε μια αναπτυξιακή στροφή που, ειδικά στην αγορά των ακινήτων, θα μπορούσε να υλοποιηθεί, βοηθώντας παράλληλα και στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.
Π. Μπουσ.


Πηγή: Υπερφορολόγηση αντί αναπτυξιακής στροφής και πάλι στα ακίνητα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/13610/yperforologisi-anti-anaptyxiakis-strofis-kai-pali-sta-akinita#ixzz2VSu9zbTy

Δεν υπάρχουν σχόλια: