Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Μπάχαλο με τους πλειστηριασμούς | Εφημερίδα των συντακτών

Μπάχαλο με τους πλειστηριασμούς | Εφημερίδα των συντακτών

Μπάχαλο με τους πλειστηριασμούς

Νέες ενδοκυβερνητικές κόντρες, με το ΠΑΣΟΚ να ζητεί παράταση της αναστολής έως το τέλος του 2014 και τη ΔΗΜΑΡ να… πλειοδοτεί για το τέλος του 2015

Του Χάρη Ιωάννου

getcseFileΣυνεχίζεται το κυβερνητικό αλαλούμ για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, με τους κυβερνητικούς εταίρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να …πλειοδοτούν στον χρόνο επέκτασης της αναστολής των πλειστηριασμών και την κυβέρνηση να αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το θέμα.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά ένα χρόνο παράταση (μέχρι το τέλος του 2014), η ΔΗΜΑΡ …δύο, ενώ ακόμη και βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει άμεσα τις προθέσεις της για ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες.

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς άνοιξε την Τρίτη τη σχετική συζήτηση με αφορμή το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών, ο Β. Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ), επικαλούμενος και την ιδιότητά του ως πρώην υφυπουργού που εφάρμοσε τον «νόμο Κατσέλη», ζήτησε χθες επέκταση έως την 31.12.2014 της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων εκδίδοντας και σχετική ανακοίνωση με οχτώ προτάσεις.

Tροπολογία Ξηροτύρη

Λίγο αργότερα ο Θ. Μωραΐτης, επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξηγούσε στους δημοσιογράφους, επικαλούμενος ότι εκείνος είναι υπεύθυνος του κόμματος για τα ζητήματα αυτά:

«Το θέμα για μας δεν μπορεί να ανοίξει και πρέπει να πάμε σε παράταση ενός ακόμη έτους. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις παρεμβάσεις μας. Η κρίση είναι ακόμη εδώ».

Η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) ζήτησε σε παρέμβασή της ακόμη μεγαλύτερη παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών (έως το τέλος του 2015), καλώντας το υπουργείο Ανάπτυξης είτε να συμπεριλάβει ειδική διάταξη στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είτε, αν δεν είναι τεχνικά εφικτό, να διαβεβαιώσει ρητά η κυβέρνηση τους δανειολήπτες για το θέμα. Κατέθεσε μάλιστα και σχετική τροπολογία.

Αίσθηση δημιούργησε η τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής Γ. Βλάχου (Ν.Δ.), ο οποίος απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε σε κατηγορητικό τόνο ότι «πρέπει να ηρεμήσει η κοινωνία για το θέμα αυτό. Θα έλεγα ότι πρέπει έγκαιρα να υπάρξει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση και ρύθμιση για το τι θα συμβεί μετά το τέλος του έτους. Να μην κρατάμε σε αγωνία χιλιάδες ενδιαφερόμενους και να μην τα αφήνουμε τελευταία στιγμή».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε πως «δεν αρκεί η οποιαδήποτε διάψευση» και πρόσθεσε πως «η κρίση βαθαίνει και η μόνη λύση είναι να φέρετε έγκαιρα ρύθμιση για συνέχιση της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών

Στο θέμα παρενέβη και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρ. Γκόρτσος, που είχε κληθεί στην επιτροπή για να καταθέσει την άποψη των πιστωτικών ιδρυμάτων για το νομοσχέδιο, και ο οποίος, αφού διευκρίνισε πως «η ΕΕΤ δεν άσκησε πιέσεις για το θέμα αυτό», υπογράμμισε πως «οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα, όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα».

Ξεκαθάρισε ακόμη πως ο αριθμός των πλειστηριασμών και εκεί ακόμα όπου επιτρέπονται είναι πολύ μικρός και «εφόσον η κυβέρνηση άνοιξε και αμέσως έκλεισε το θέμα, δεν βλέπει τον λόγο να το ξανανοίξει η Ενωση».

Παράλληλα απαντώντας σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τον λόγο που δεν γίνεται κούρεμα δανείων, ο κ. Γκόρτσος επισήμανε ότι οι τράπεζες θα χρειάζονταν περίπου 20 δισ. επιπλέον κεφάλαια, ενώ, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τον αριθμό των «κόκκινων» δανείων, ανέφερε πως βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας από τα 1,5 εκατ. στεγαστικά δάνεια το 20% είναι μη εξυπηρετούμενα, ενώ στα καταναλωτικά το ποσοστό φτάνει το 38%.

………………………………………………………………………………………

Νέα βολή από ΔΗΜΑΡ προς την κυβέρνηση

Αλλη μία τροχιοδεικτική βολή προς την κυβέρνηση έριξε χθες η ΔΗΜΑΡ στη Βουλή. Λίγες ημέρες μετά την κατάθεση ερώτησης που ανακινεί το ξεχασμένο σκάνδαλο της Siemens, τις διαφοροποιήσεις στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο βουλευτής Β. Οικονόμου κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητά εξηγήσεις για εγκύκλιο που προβλέπει άφεση αμαρτιών σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», με την εγκύκλιο αυτή το υπουργείο έδινε τη δυνατότητα να δικαιολογηθούν εκ των υστέρων αυτά τα χρήματα ως δωρεά συγγενικών τους προσώπων. «Αντί το ΥΠΟΙΚ να εντοπίζει τους φοροφυγάδες […] επαινεί και διευκολύνει όσους είχαν τη δυνατότητα να διοχετεύσουν χρήματα στο εξωτερικό» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.

Χ. ΙΩ.
06/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: