Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Οι πλειστηριασμοί, νέα βόμβα στην τρικομματική

Έντυπη Έκδοση 

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Οι πλειστηριασμοί, νέα βόμβα στην τρικομματική

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ανοίγει διά της πλαγίας οδού θέμα άρσης του «παγώματος» των πλειστηριασμών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργεί το παρατεταμένο «πάγωμα» στην αγορά των ακινήτων ζήτησε από τα κόμματα να καταθέσουν άμεσα τις προτάσεις τους για τη διευθέτηση του θέματος.
Στο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συνέπραξαν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά διαδικαστικά ζητήματα, ενώ ταύτιση απόψεων υπήρξε και για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Η σύμπραξή τους οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη σε υποχώρηση σε σχέση με τον αρχικό του σχεδιασμό να συζητηθεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (θα ψηφίζονταν σήμερα)...
Τη Δευτέρα
Ετσι η συζήτηση θα διεξαχθεί με την κανονική διαδικασία και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Από παλαιότερη κινητοποίηση για ακύρωση πλειστηριασμούΑπό παλαιότερη κινητοποίηση για ακύρωση πλειστηριασμούΑναφορικά με τους πλειστηριασμούς, ο κ. Σκορδάς εξήγησε πως με τις συνεχόμενες παρατάσεις οδηγούνται σε δραματική μείωση οι τιμές των ακινήτων.
«Αυτό που επιδιώκουμε είναι το καλύτερο πλαίσιο. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις, εδώ αντίθετα καμία. Γνωρίζετε ότι δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών έως το τέλος του έτους», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει όμως να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τις αναστολές των πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008. Διότι κάποια στιγμή θα μπει τέλος. Ξέρετε τι θα γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία κάθε Ελληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε να συζητήσουμε έγκαιρα το θέμα μέσα στο καλοκαίρι», είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές.
Οι τελευταίοι δεν πήραν θέση στην πρόσκληση Σκορδά, εξέφρασαν ωστόσο σωρεία ενστάσεων και προβληματισμών για τις προωθούμενες ρυθμίσεις.
«Το νομοσχέδιο είναι υποδεέστερο και από αυτά που κάνουν οι τράπεζες», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Θάνος Μωραΐτης από το ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το νομοσχέδιο «δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας».
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κατώτερο των περιστάσεων και των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί».
Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα «στο πλαίσιο του δυνατού». Εξήγησε ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει το ζήτημα συνολικά και όχι ατομικά όπως κάνουν έως τώρα οι τράπεζες και είπε επίσης ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις έχουν τετραετή διάρκεια και όχι μονοετή όπως ίσχυε έως σήμερα.

Αντιδράσεις προς και από Μαξίμου

Μετά το θόρυβο που δημιούργησε η πρόταση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, να συζητηθεί μέσα στο καλοκαίρι η άρση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων, αλλά και την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το μέγαρο Μαξίμου υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση.
Ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης χαρακτήρισε άστοχες και άκαιρες τις δηλώσεις του κ. Σκορδά, επισημαίνοντας ότι πυροδοτούν σενάρια ανασφάλειας στους πολίτες και μπορεί να έχουν διαλυτική επίδραση στην ελληνική οικονομία.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού στη συνέχεια προσπάθησαν να «μαζέψουν» τις δηλώσεις του κ. Σκορδά, διαρρέοντας ότι σαφώς υπάρχει πολιτική απόφαση να μην αρθεί η αναστολή πλειστηριασμών κατοικίας μέχρι να τελειώσει η κρίση. Διευκρίνιζαν ότι επειδή το νομικό καθεστώς για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ακινήτων παύει να ισχύει από το τέλος του 2013, πρέπει να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για το τι θα γίνει το 2014. Υποστήριζαν, πάντως, ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την τρόικα για άρση της αναστολής πλειστηριασμών, αν και παραδέχονταν ότι ασκούνται πιέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: