Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

«Ο ΦΠΑ στην εστίαση δεν πρέπει να μειωθεί»

Έντυπη Έκδοση 

«Ο ΦΠΑ στην εστίαση δεν πρέπει να μειωθεί»

Αν και συμμερίστηκε το success story της κυβέρνησης αποδεχόμενος τις προσδοκίες που βάζουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης το 2014, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και για την αποτελεσματικότητα ενδεχόμενης μείωσης του ΦΠΑ.
Ο επίτροπος για θέματα φορολογίας, Αλγκίντας ΣεμέταΟ επίτροπος για θέματα φορολογίας, Αλγκίντας ΣεμέταΟ αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλγκίντας Σεμέτα, δεν δίστασε να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου στην κυβέρνηση κατά τη χθεσινή ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Μίλησε για «αργή πρόοδο» στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και χαρακτήρισε άδικη την κατανομή των φορολογικών βαρών στους λιγότερους εύπορους και τους μισθωτούς.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε ότι δεν αρκούν μόνο οι νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται και ισχυρή πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους. «Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να απομακρυνθεί η Ελλάδα από ένα φορολογικό σύστημα το οποίο κατανέμει τα φορολογικά μέτρα με μάλλον άδικο τρόπο στους λιγότερο εύπορους», δήλωσε ο κ. Σεμέτα και εξέφρασε την άποψη ότι το παρόν φορολογικό σύστημα είναι πολύ ελαστικό στους πλουσίους και τους αυτοαπασχολούμενους, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Το ίδιο προβληματισμένος εμφανίστηκε και ως προς την αποτελεσματικότητα μιας ενδεχόμενης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.
Επικαλούμενος και την ευρωπαϊκή πρακτική, ενημέρωσε τους βουλευτές πως το «σύστημα του ΦΠΑ είναι αποτελεσματικότερο όταν χρησιμοποιείται ο πάγιος συντελεστής». Διευκρίνισε βέβαια πως η τελική απόφαση λαμβάνεται από τα κράτη-μέλη αφού όμως πρώτα πρέπει να ελέγχεται το δημοσιονομικό όφελος.Υπερασπίστηκε τέλος μέχρι κεραίας το έργο της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: