Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Πιέσεις από την τρόικα για την εφαρμογή του ενιαίου συστήματος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών

Πιέσεις από την τρόικα για την εφαρμογή του ενιαίου συστήματος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών

της Μαίρης Λαμπαδίτη
Πίεση στους  επικεφαλής των ταμείων να ..τρέξουν  τις διαδικασίες  για την εφαρμογή του ενιαίου συστήματος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών  άσκησε σήμερα το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας.
Στις διαδοχικές συναντήσεις  στις οποίες συμμετείχε ο Υπουργός Εργασίας  κ. Γιάννης Βρούτσης καθώς και  ο Βέλγος εμπειρογνώμων Patrick de Mets, οι εκπρόσωποι της Τρόικας επεσήμαναν την 8μηνη καθυστέρηση του προγράμματος το οποίο  βάσει της μνημονιακής επιταγής πρέπει να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουλίου 2013 και ζήτησαν  την επίσπευση του σε νομοθετικό και σε πρακτικό επίπεδο.
Τις επόμενες μέρες η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα παραδώσει στο Υπουργείο Εργασίας την έκθεση με το νέο χρονοδιάγραμμα στην οποία θα επικρίνει την απροθυμία κυρίως του ΟΓΑ αλλά και των άλλων ταμείων να συνεργαστούν κάτω από την ομπρέλα του νέου κέντρου.
Σύμφωνα με στελέχη των ταμείων,  η αποτελεσματική είσπραξη των τρεχουσών εισφορών είναι η μόνη ελπίδα να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα άδεια ταμεία, αφού εκτιμούν ότι η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  δε θα προσελκύσει  μεγάλο αριθμό οφειλετών εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει.
Το σχέδιο προβλέπει, ότι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ  και όσοι  μετατεθούν από άλλα ταμεία στη νέα δομή και περάσουν από εκπαίδευση  , από την 1η Ιουλίου 2013 θα εισπράττουν  τις εισφορές του ΟΑΕΕ , του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ. Τα ταμεία του δημοσίου θα ενταχθούν στο  πρόγραμμα σε δεύτερη φάση . Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα :
-έως την 1η Απριλίου του 2014 πρέπει να ενδυναμωθεί η εισπρακτική ικανότητα του ΙΚΑ,
-έως την 1η Ιουλίου πρέπει να ενοποιηθεί η διαδικασία είσπραξης του ΙΚΑ με αυτή της φορολογικής διοίκησης
- έως τα μέσα του 2017  οι αρμοδιότητες είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών  και φόρων θα ανατεθούν στις φορολογικές αρχές  οι οποίες θα έχουν εντωμεταξύ θα έχουν αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους.
Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα παραδώσουν τη νομική εξουσία είσπραξης εισφορών και θα επικεντρωθούν στη διαχείριση των εσόδων τους και τη χορήγηση παροχών στους ασφαλισμένους τους .
Οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες οφείλονται στους εξής λόγους :
-Οι διοικήσεις και το προσωπικό των ταμείων, «αντιστέκονται σιωπηρά »όπως σημειώνουν στελέχη και δείχνουν απροθυμία να παραδώσουν τα ηνία και τη βάση δεδομένων τους στους ΙΚΑτζήδες , οι οποίοι με τη σειρά τους τρέφουν αντιπάθεια  για τους εφοριακούς και τούμπαλιν  με αποτέλεσμα να μην συνεργάζονται αρμονικά  “ μπουκοτάροντας ” το εγχείρημα . 
-Προτεραιότητα του νέου ενοποιημένου εισπρακτικού μηχανισμού υπό την αιγίδα του ΙΚΑ θα είναι η είσπραξη μεγάλων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα, το πολύ έως 6 μήνες . Στο report που έστειλε στο οικονομικό επιτελείο , ο βέλγος τεχνοκράτης Patrick de Mets  από την αρχή  είχε  προτείνει να διαγράφονται  οφειλές άνω των   6-8 μηνών καθώς είναι αβέβαιη  η είσπραξή τους  και ότι πρέπει να ασκείται πίεση  προς τους οφειλέτες πριν παρέλθει το 6μηνο.  Οι υποθέσεις οφειλών πρέπει να καλύπτουν άλλες  τρεις προυποθέσεις για να παραπεμφθούν στη νέα δομή είσπραξης: α) να μην αμφισβητούνται  β) να είναι άνω των 5000 ευρώ και γ)να έχουν βεβαιωθεί  μετά την 1η Ιουλίου 2013
-Ειδική ομάδα δράσης που δεν έχει ακόμα συνεδριάσει, θα αναλάβει να απομονώσει τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές με σκοπό τη διαγραφή τους . Σε πρώτη φάση θα διαγραφούν οι πολύ μικρές οφειλές και  οι παλαιότερες οφειλές των επιχειρήσεων που δεν βρίσκονται πλέον σε λειτουργία.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι το 92% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΙΚΑ είναι παλαιότερες του 12μήνου και συνεπώς δύσκολο να εισπραχθούν.



Πηγή: Πιέσεις από την τρόικα για την εφαρμογή του ενιαίου συστήματος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/13562/pieseis-apo-tin-troika-gia-tin-efarmogi-toy-eniaioy-systimatos-eispraxis-ton#ixzz2VNdG86xp

Δεν υπάρχουν σχόλια: