Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Στον αέρα ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το νέο φόρο ακινήτων - Θα καταρρεύσει το σύστημα μόλις εφαρμοστεί;

Στον αέρα ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το νέο φόρο ακινήτων - Θα καταρρεύσει το σύστημα μόλις εφαρμοστεί;

Του Κωστή Πλάντζου
Συνεχίζεται το "θρίλερ" για την μορφή που θα λάβει ο νέος φόρος ακινήτων αφού ούτε σήμερα θα προλάβει το υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάσει τα βασικά σενάρια για το ποιοι θα πληρώσουν και πόσα, ώστε με βάση αυτά να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι η αρμόδια διακομματική επιτροπή.
Όπως όλα δείχνουν, στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, αλλά τους λείπουν πολλά οικονομικά στοιχεία για να σχεδιάσουν τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων - ΕΦΑ, χωρίς τον κίνδυνο να καταρρεύσει το νέο σύστημα μόλις πάει να εφαρμοστεί.
Για παράδειγμα, αβεβαιότητα υπάρχει για χιλιάδες δηλώσεων διεκδικούμενων ακινήτων που τα δηλώνουν ταυτόχρονα και δύο ή και περισσότεροι διεκδικητές. «Αν αθροίσεις τα αγροτεμάχια που δήλωναν δύο και τρεις ιδιοκτήτες στο Ε9 τα προηγούμενα χρόνια, επειδή έμεναν πρακτικά αφορολόγητα, η έκταση της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι τριπλάσια» έλεγε νόημα αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Αντίστοιχα και για πολλές χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης που διεκδικείται και δηλώνεται από ιδιώτες από χρόνια, είναι αμφίβολο αν θα εξακολουθήσουν να το κάνουν εφόσον πρέπει να πληρώνουν και ΕΦΑ (πχ 5.000 ευρώ το χρόνο για 5.000 στρέμματα με 1 ευρώ το στρέμμα).
Στις περιπτώσεις αυτές, αλλάζουν όλες οι παραδοχές για την πραγματική έκταση που θα φορολογηθεί, αλλά και ο πραγματικός αριθμός των ιδιοκτητών που θα βάλουν τελικά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν το νέο Φόρο.


Πηγή: Στον αέρα ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το νέο φόρο ακινήτων - Θα καταρρεύσει το σύστημα μόλις εφαρμοστεί; | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/13684/ston-aera-o-kyvernitikos-shediasmos-gia-neo-foro-akiniton-tha-katarreysei-systima#ixzz2VWJjdUbc

Δεν υπάρχουν σχόλια: