Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Bloomberg: Το ΔΝΤ έχει δίκιο, η ΕΕ τα έκανε χειρότερα

ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Bloomberg: Το ΔΝΤ έχει δίκιο, η ΕΕ τα έκανε χειρότερα

Bloomberg: Το ΔΝΤ έχει δίκιο, η ΕΕ τα έκανε χειρότερα
Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιλαμβάνεται πλήρως - αλλά δεν μπορεί να μιλήσει ανοικτά - τη μεγάλη ευθύνη που φέρουν η Γερμανία και η Γαλλία για την ένταση της ύφεσης στην Ελλάδα, αναφέρει ο πρώην (κατά τα έτη 2007 και 2008), επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Σάιμον Τζόνσον σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή την έκθεση του Ταμείου για το πρώτο ελληνικό μνημόνιο.
Το άρθρο έχει τίτλο: «Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα κάνει λάθος. Η ΕΕ τα έκανε ακόμη χειρότερα» και σημειώνει ότι είναι σωστή η κριτική που διατύπωσε το ΔΝΤ ότι η ΕΕ καθυστέρησε πολύ τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα και την απόφαση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Εστιάζει δε στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία απειλεί, όπως αναφέρει, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την περιφέρεια της Ευρώπης.
Ο κ. Τζόνσον σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες λειτουργούν με πολύ μικρό μετοχικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ μικρή δυνατότητα απορρόφησης ζημιών. Οι Ευρωπαίοι, προσθέτει ο αρθρογράφος, ζουν με τον φόβο ότι θα έχουν μια δική τους στιγμή, αντίστοιχη με αυτή της Lehman Brothers. Για το λόγο αυτό, συνεχίζει, όταν προτάθηκε για πρώτη φορά η σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οικονομική ελίτ της Ευρωζώνης αντέδρασε ενωμένη.
Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αξιωματούχοι ήταν μεταξύ εκείνων που ανησυχούσαν περισσότερο από το τι θα συνέβαινε, αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε ή προχωρούσε σε μία συντεταγμένη αναδιάρθρωση. Ακόμη και οι χειρότερες αμερικανικές τράπεζες, ισχυρίζεται ο κ. Τζόνσον, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες. «Η Deutsche Bank, η BNP Paribas και η Credit Agricole συνήθως λειτουργούν με ένα μετοχικό κεφάλαιο μεταξύ 50 δισ. δολάρια και 100 δισ. δολάρια, ενώ έχουν ισολογισμούς πάνω από 2,5 τρισ. δολάρια. Η διαχείριση του κινδύνου είναι κακή σε αυτές τις τράπεζες και από τις εποπτικές τους αρχές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο Τζόνσον υπογραμμίζει ότι στην έκθεσή του για την Ελλάδα το ΔΝΤ εμποδίζεται να πει όλη την αλήθεια, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ευρωπαϊκών χωρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. «Είναι η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση που πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες για την ένταση της ύφεσης στην Ελλάδα - και τον υπερβολικό βαθμό ταλαιπωρίας που επιβλήθηκε στους ευάλωτους πολίτες σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Πολλά είναι τα λόγια για αλληλεγγύη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αποφάσεις για τη μακροοικονομική πολιτική καθοδηγήθηκαν από μία μη σοφή προσέγγιση όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα» σημειώνει ο Τζόνσον.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ

Ρεν: Το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στην Ευρώπη

Ρεν: Το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στην Ευρώπη
"Πόλεμο" μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ προκάλεσε η έκθεση του Ταμείου για το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται -στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη - Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη»- ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν έκανε μία σκληρή δήλωση λέγοντας ότι "το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης". Σημείωσε δε ότι όταν ήταν επίτροπος, αρμόδιος για την Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, η ΕΕ συντόνιζε τις κινήσεις της με τις ΗΠΑ, "μαζί πήγαμε και μαζί αποχωρήσαμε".
Αναφέρθηκε όμως ειδικότερα στην Ελλάδα λέγοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη και της αντιπολίτευσης. 'Αφησε δε να εννοηθεί ότι εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις τότε θα ξαναδούνε το πρόγραμμα. Πάντως, ο κ. Ρεν είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στο τραπέζι θέμα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Η Κομισιόν δεν κρύβει την ενόχλησή της όχι μόνο για το περιεχόμενος της έκθεσης του ΔΝΤ, αλλά και γιατί δεν ενημερώθηκε προηγουμένως με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστεί. Επιπλέον, διαβλέπει ότι μετά τα προβλήματα του προγράμματος για την Ελλάδα, το ΔΝΤ, λόγω και των πιέσεων από τα μέλη του, μεθοδεύει την απεμπλοκή του. Παράγει δε η έκθεση και η συμπεριφορά του ΔΝΤ αποτελέσματα όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ κυρίως για εκείνα που βρίσκονται σε μνημόνια ή υπό αυστηρή επιτήρηση.
Στο Φόρουμ θα μιλήσει το μεσημέρι και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος νωρίτερα στο περιθώριο συναντήθηκε με τον Όλι Ρεν και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: