Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Οι ηγέτες της Ευρώπης είναι… out | Εφημερίδα των συντακτών

Οι ηγέτες της Ευρώπης είναι… out | Εφημερίδα των συντακτών

Οι ηγέτες της Ευρώπης είναι… out

Επιμήκυνση δημοσιονομικής προσαρμογής: «Η παράταση του παράλογου μισανθρωπισμού, η μετατροπή της αξιοθρήνητης πολιτικής αποτυχίας σε αρετή»


getσψρφFile«Είναι σαν να σου ζητούν οι γείτονες να τρέξεις τα 100 μέτρα κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να σε μαστιγώνουν και να σε απειλούν με αυστηρές κυρώσεις γιατί απέτυχες» 


Γ. Βαρουφάκης, οικονομολόγος



Του Μπάμπη Μιχάλη

Αναγνώριση της αποτυχίας της πολιτικής λιτότητας αποτελεί για τον «Guardian» η προχθεσινή απόφαση- «ασπιρίνη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής σε 7 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ για τους «Financial Times» επιτόπια στροφή που δεν σημαίνει απαραίτητα και ανάπτυξη.

Τα editorials των δύο εφημερίδων ασχολήθηκαν με τη χρονική επιμήκυνση που προσέφερε η Eυρωπαϊκή Επιτροπή στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής Γαλλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Πορτογαλίας, Πολωνίας και Σλοβενίας, καταγράφοντας το καθένα τη δική του οπτική γωνία.

Ο κεντροαριστερής κατεύθυνσης «Guardian» υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι με την παραπάνω απόφασή τους οι Βρυξέλλες αναγνώρισαν την αποτυχία του σχεδίου Α («Plan A») – δηλαδή της αυστηρής λιτότητας.

Πολιτική που, όπως επισημαίνει ο Ελληνας οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης, είναι «σαν να σου ζητούν οι γείτονες να τρέξεις τα 100 μέτρα κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να σε μαστιγώνουν και να σε απειλούν με αυστηρές κυρώσεις γιατί απέτυχες». Η επιμήκυνση για τον Βαρουφάκη δεν είναι τίποτα περισσότερο από την «προέκταση του παράλογου μισανθρωπισμού τους στο μέλλον, η μετατροπή μιας άθλιας πολιτικής αποτυχίας σε αρετή».

«Το ίδιο συμβαίνει και με την Ε.Ε.», υπογραμμίζει ο «Guardian». Παρότι η παράταση χαιρετίστηκε από ορισμένους ως υπαναχώρηση της Ευρώπης, σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι τέτοιο.

Δεν υπήρξε καμία χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, δεν αντικαταστάθηκαν περικοπές δαπανών με άλλες οικονομικές πολιτικές. Στην καλύτερη περίπτωση, η συγκεκριμένη πολιτική θα επιτρέψει στο Παρίσι και στις άλλες πρωτεύουσες να ενεργοποιήσουν τους αυτόματους σταθεροποιητές της οικονομίας, ξοδεύοντας περισσότερα για επιδόματα ανεργίας. Μέτρα που «θα αμβλύνουν μεν τον πόνο, αλλά δεν θα κάνουν τίποτα για την επίλυση της κρίσης. Είναι ένα καταπραϋντικό και τίποτα περισσότερο».

Κοινά ευχολόγια

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι το όψιμο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ηγετών για την υψηλή ανεργία, όπως τα SOS που εξέπεμψαν Ολαντ και Σόιμπλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεν είναι τίποτα περισσότερο από κοινά ευχολόγια. Ετσι, καταλήγει ο «Guardian», ένα μεγάλο πολιτικό εγχείρημα μοιάζει πλέον όλο και πιο πολύ με τον «κανόνα χρυσού» στην περίοδο του Μεσοπολέμου: εναν μηχανισμό δηλαδή που αυξάνει τα κοινωνικά δεινά και τα προβλήματα στην οικονομία.

Για τους «Financial Times», η «εντυπωσιακή επιτόπια στροφή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί σαφή παραδοχή ότι η ευρωζώνη χρειάζεται διαφορετική θεραπεία. Τα πραγματικά προβλήματα της ευρωζώνης δεν ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος αλλά τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο τραπεζικός τομέας και η αναιμική ανάπτυξη. Τρία χρόνια μετά, η ευρωζώνη δεν έχει στραφεί σε αυτά τα προβλήματα, ενώ έχει παγιδευτεί και σε μια δραματική κρίση απασχόλησης. Εάν οι κυβερνήσεις δεν δράσουν σύντομα, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για μια χαμένη γενιά στην Ευρώπη, προειδοποιεί μεταξύ άλλων η βρετανική οικονομική εφημερίδα.
31/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: