Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΓΙΑ ΑΦΜ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΣΕ 1 ΚΑΙ 2 Παράταση έως την Παρασκευή για τις φορολογικές δηλώσεις

ΓΙΑ ΑΦΜ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΣΕ 1 ΚΑΙ 2

Παράταση έως την Παρασκευή για τις φορολογικές δηλώσεις

Παράταση έως την Παρασκευή για τις φορολογικές δηλώσεις
Της Μαρίας Βουργάνα
Τα νεύρα και την υπομονή των φορολογουμένων και των λογιστών δοκιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους φορολογουμένους που ο ΑΦΜ λήγει σε 1 και 2 αποφάσισε να δώσει παράταση, προκειμένου να τους διευκολύνει. Συγκεκριμένα, παρατείνεται έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φορολογουμένων με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2, που έληγε κανονικά χθες,
Η παράταση αφορά για την ώρα μόνο τα ψηφία 1 και 2 και δεν έχει καμιά σχέση με τα υπόλοιπα ψηφία ή την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Αυγούστου, η οποία αφορά στους ΑΦΜ, που λήγουν στο μηδέν. Κατά συνέπεια οι υπόλοιποι φορολογούμενοι συνεχίζουν κανονικά την υποβολή των δηλώσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα:
Προθεσμία
Για τους φορολογούμενους των οποίων ο ΑΦΜ λήγει στο 3 και 4 η προθεσμία λήγει στις 29 Ιουλίου, για το 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013, για τα ψηφία 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013, για το ψηφίο 9 έως και την 26η, και για το ψηφίο 0 έως και την 30ή Αυγούστου 2013. Με την παράταση των προθεσμιών για τα ψηφία 1 και 2 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το «έμφραγμα» που έχει σημειωθεί στο Τaxis, καθώς τα προβλήματα συνεχίζονται.
 
 
 
Φορολογούμενοι και λογιστές που επιχείρησαν χθες το πρωί να υποβάλουν ηλεκτρονικά φορολογικές δηλώσεις, περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών δεν τα κατάφεραν. Το ηλεκτρονικό σύστημα είχε... «πέσει» από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι, μέχρι τις 5 το απόγευμα... «σερνόταν», ενώ αργά το απόγευμα και μετά ομαλοποιήθηκε η λειτουργία του.
Σε κάθε περίπτωση οι σύλλογοι των λογιστών - φοροτεχνικών ζητούν το ηλεκτρονικό σύστημα να παραμείνει «ανοιχτό» και να δέχεται τις φορολογικές δηλώσεις ανεξαρτήτως ΑΦΜ μέχρι τις 30 Αυγούστου.
 
 
 
Στο αίτημα αυτό των λογιστών, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δηλώνει διατεθειμένος να κάνει ό,τι μπορεί και μέσω του λογαριασμού του στο twitter σημειώνει χαρακτηριστικά «χρειάζεται διαπραγμάτευση με την τρόικα. Δεν είναι τελική δική μου. Εισήγηση κάνω όμως».
Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εξελίσσεται σε «Γολγοθά». Και αυτό, διότι καθυστέρησε να «ανοίξει» το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet, καθυστέρησε σημαντικά η έκδοση εγκυκλίων, ενώ δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα με την αναγραφή των τόκων καταθέσεων στους σχετικούς κωδικούς.
Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως ΑΦΜ να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι 30 Αυγούστου. Προς το παρόν, πάντως, δεν αναμένεται σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστημα θα ανοίξει μετά τις 10- 15 Αυγούστου για την υποβολή δηλώσεων ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.
Ο λόγος
Ο βασικός λόγος που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν ανακοινώνει την παράταση των δηλώσεων μέχρι τα τέλη Αυγούστου για όλους τους φορολογούμενους είναι εισπρακτικός. Δηλαδή επιχειρεί να εισπράξει μέχρι το τέλος του έτους όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, δεδομένου ότι η υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού ξεπερνάει τα 1,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι έγγαμοι μπορούν να κάνουν χρήση του πιο ευνοϊκού ΑΦΜ εκ των δύο συζύγων και να υποβάλουν τη δήλωση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας του ΑΦΜ με τον μεγαλύτερο καταληκτικό αριθμό. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ΑΦΜ που λήγει σε 2 και η σύζυγός του έχει ΑΦΜ που λήγει σε 0, τότε η δήλωση μπορεί να κατατεθεί μέχρι και τις 30 Αυγούστου.
Αλαλούμ με τους τόκους καταθέσεων
Λανθασμένα στοιχεία τόκων έστειλε μια τράπεζα στη ΓΓΠΣ
Στο αλαλούμ των φορολογικών δηλώσεων προστέθηκαν και τα λανθασμένα στοιχεία τόκων που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι το 2012 που έστειλε μια τράπεζα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Για τον λόγο αυτό, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εφόσον θεωρούν ότι τα στοιχεία των τόκων παρουσιάζουν λάθη, μπορούν να τα διορθώσουν. Η ευθύνη για την υποβολή της δήλωσης είναι δική τους, οπότε τα δηλούμενα στοιχεία θα πρέπει να εγκριθούν από τους ίδιους.
Ο φορολογούμενος κάνοντας κλικ στον κωδικό 659-660 εμφανίζεται πίνακας με όλες τις τράπεζες. Στην μια στήλη εμφανίζονται για κάθε τράπεζα όλα τα καθαρά ή μεικτά ποσά των τόκων και στη διπλανή στήλη ο φόρος που παρακρατήθηκε.
Σε άλλες δηλώσεις εμφανίζονται τα καθαρά ποσά των τόκων και σε άλλες τα μεικτά.
Ο φορολογούμενος θα πρέπει να αφαιρέσει από το μεικτό ποσό των τόκων τον παρακρατηθέντα φόρο και το καθαρό ποσό να το βάλει στον κωδικό 659-660. Τον φόρο που έχει παρακρατηθεί θα τον συμπληρώσει στον κωδικό 433. Στον πίνακα υπάρχουν και οι τόκοι που είναι κάτω από 250 ευρώ καθαρά. Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει αν θέλει να εμφανίσει τους τόκους ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: